3 Bin TL 5 bin TL ye güneş enerjisi olmaz

27
9947

Bu makalemde piyasada çokça ve ezbere satılan akülü “akıllı inverter” hakkında sizleri bilgilendirmek daha doğrusu uyarmak istiyorum. Bir çok telefon alıyorum ve her geçen gün bu mağduriyetler artıyor çünkü işin içerisine aküler girdiği zaman çok detaylı bir hesap yapılmalı ki mağdur olmayasınız. İnternette hazır paket sistemlerin çokça satıldığını ve belli başlı ürünleri çalıştıracağından bahsediyorlar. Bir kısmı biraz daha doğru şekilde bu malzemeler şu kadar saat çalışabilir diye belirtiyorlar. Bunların birçoğunda rastgele güç değerleri alınarak hesap yapılıyor. Bir çoğunda hesap dahi yapılmıyor. “Al abi bunu şu şu şu cihazlarını çalıştırırsın” deniyor. Bu konuda daha önce video çekmiştim daha da detaylandırmak istiyorum. Size 3 Bin TL 5 bin TL 8 bin TL ye güneş enerjisi olmaz niçin diyorum anlatayım.

Akıllı inverter den başlayayım

Cihaz Türkiye’de çokça satılan bir cihaz çünkü bütün her şey içerisinde. Aküyü ona bağlıyorsunuz panelleri ona bağlıyorsunuz. Şebekeden enerji alabiliyor yükleri veya aküyü doldurabiliyor daha ne yapsın ki ! üstelik uygun fiyatlı.

akıllı inverter güneş enerjisinde çokça kullanılan cihaz sizin için uygun mu ? detaylar videomuzda tıklayınız

Cihaz uygun fiyatlı olmasından kaynaklı çok satıldı . Bir çok firma bu ürünü getirdi satıyor, satmaya da devam edecek . Cihaz kötü demiyorum kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Benim demek istediğim; “ bu cihazı amacının dışında , doğru hesaplama yapılmadan alınan akülerle kullanmayın” !!!  yoksa şehir şebekesinin olmadığı yerlerde bu cihaz oldukça fazla kullanılıyor ve kurtarıcı olabiliyor.

ucuz güneş enerjisi olmaz

Cihaz alırken maalesef kötü niyetli satıcılarda olabiliyor , Her sektörde olduğu gibi , bizim sektörümüzde de var .. Bu “akıllı inverter” 2 farklı tipte satılıyor “PWM” ve “MPPT” bunların ne anlama geldiğini daha önce farklı videolarda anlatmıştım linklerden videoları izleyebilirsiniz.Fiyat anlamında pwm uygun olan versiyondur ancak mppt mümkünse alınız. Faturanızda sadece “akıllı inverter” yazmasın mesela dikkat edin

3-5 bin TL ye güneş enerjisi olmaz , izleyin sebebini net bir şekilde anlatayım size , sorularınızı video yorum kısmına yazabilirsiniz

Akıllı inverter kaç adet güneş paneli bağlanmalı

Bu inverter neden çok tercih ediliyor videomuzda etikette yazan satırların ne anlama geldiğini tek tek açıkladık . orada bağlanabilecek maksimum güç , bu gücün hangi voltaj aralığında olması gerektiği belirtiliyor. Tavsiyem maksimum değerde panel gücü bağlamamanızdır.

Ürünün çalışma aralığını dikkate alarak seri ve paralel bağlantı yapma durumunuz olabilir. Ezbere hepsine böyle bağlayın denmemesi gerekir.

Gelelim Akü konusuna

Dananın kuyruğunun koptuğu yer !  3 bin TL ye 5 bin TL ye güneş enerjisi sistem yaptırıyorsunuz , hangi akü kullanılıyor bu sistemde ? jel akü di mi ? akü fiyatları konusunda bir video çekmiştim , nedense ben hiçbir zaman bu kadar ucuza çıkartamıyorum hesabı ..  Dikkat edin. Kullanacağınız ev aletlerinin tek tek ne kadar elektrik tükettiği ( watt ) ve kaç saat çalıştıracağınızı söylemeden size bir şey satmak istiyorlarsa almayın !! çok net : almayın …

Akü konusu detay ister

Akü konusu karışık bir konu ve ezbere satış olmaz , ama maalesef fiyat uygun diye bu paketler çok tercih ediliyor .. bununla ilgili de bir makale yazmıştım https://www.keremcilli.com/gunes-enerji-paketleri-sizin-icin-uygun-mu/

Bir çok akü markası var ve aynı güç ( örneğin 100 Ah ) ama bambaşka fiyatlar !! sizce neden böyle ? size ürün satan satıcıya sorun lütfen 5000 TL ye akü var siz bana 5000TL ye komple sistemi satıyorsunuz bu nasıl oluyor ? Açıklama sizi tatmin ederse , alın o zaman yapacak bir şey yok..

5 bin TL ye güneş enerjisi

İnternette bu tarz videolar görüyorum . Bazen iyi niyetli sade vatandaş bazen de tuhaf satıcılar… Akıllı inverter ve 2 adet 100 Ah akü di mi ? bütün evdeki her şeyi ona bağlayalım güneşten doldursun aküleri ve evdeki yükleri gece de devam etsin fakat öyle olmuyor; internette akülü sistemler ile ilgili şikayet sitelerini okuduğunuzda söylediklerimi daha farklı açıdan görmüş olacaksınız. Üstelik bizi arayan kişilerde ürünleri başka yerden almış olmalarına rağmen , mağduriyetlerini gidermemiz için bizden destek istiyor. Paranızı boşa harcamayın aman dikkat .. 

5 bin liraya 7 bin liraya 8 bin liraya sistem

kurup evimde elektrik parasından kurtulurum diye düşünmeyin bu mümkün değil… Maalesef uygun fiyat çıkarabilmek adına güvenlik önemleri alınmayan , kablo kalınlıkları rastgele uygulanan sistemler görüyorum. Allah korusun … !!! Bu tarz sistemler kullanıp evimin elektrik parası 10 TL düştü diyenler , hiç değişmedi diyenler , veya faturam arttı diyenler var. Hatta aküler şarj tutmuyor bir grup daha akü alsam olur mu diyenler ? çünkü baş ağrısı olma ihtimali yüksek bir konudur.

 Sizde onlardan biri olmayın , makalemi dikkatlice incelerseniz kendiniz karar verirsiniz, almalı mıyım yoksa almamalı mıyım ? Kullanım şekliniz akünün ömrünü direkt etkilen en önemli faktörlerin başında gelir. Şehir şebekesi gibi düşünüp her istediğinizi takamazsınız , daha doğrusu takmamalısınız. Lütfen internetteki akülü sistem şikayetlerini inceleyiniz.

bir işyeri için güneş enerjisi kurulum maliyeti ne kadardır ? aAmortisman süresi ve genel olarak yatırımın mantıklşı olup olmadığına karar verebileceğiniz bir içeriktir.

Amacım nedir ?

Sizleri ihtiyacınıza göre doğru ürünleri tercih etmeniz noktasında uyarmak. Çünkü ben akülü sistem almam mesela , illa ki zorunlu bir durum vardır, kesintisiz bir enerjiye ihtiyaç duyarsınız ; o zaman akü bir mecburiyettir alır kullanırsınız . Ama doğru bir hesap yaptırarak !!

Satın aldığınız akülerde cycle olarak adlandırılan şarj deşarj adedini söyleyen bir değer vardır. Veya derin deşarj a uygun olduğunu belirtirler . Peki Aküyü derin deşarj şeklinde kullandığımızda kaç şarj deşarj garantisi verilecek . Bu garanti neleri kapsayacak ? mesela evdeki fırını buzdolabını ısıtıyıcı sürekli aynı anda çalıştırmaya meyilli bir müşteriyseniz o akü garantiye girer mi diye lütfen sorunuz.

Öte yandan;

Akülü sistemler hayatımızın değişmez birer parçası olacak , ama bugünkü teknoloji ve fiyatlar ile biraz daha beklemek gerektiğini düşünüyorum. Lityum bataryalar biraz daha uygun fiyatlı olacaktır ve jel bataryaların yerini alacaktır. ( şarj deşarj ömürleri daha fazla lityum bataryaların ama fiyatları da bir o kadar fazla ) izleyebilirsiniz https://www.keremcilli.com/solar-aku-cesitleri-fiyatlari/

Çözüm Önerilerim ve tavsiyelerim

Lütfen dikkatli ürün seçimi yapınız , paranızı çöpe atmayınız , biraz daha üstüne ekleme yaparak küçük ama profesyonel cihazlarla tanışabilirsiniz. Bu “akıllı inverter” olarak satılan cihaz şebekeye enerji veremiyor mesela , yarın şebekeye enerji verip para kazanmak cazip hale gelirse bu cihazı değiştirmek gerekecek. Benim önerim; ürünü almışken ilerde oluşabilecek tüm şartlara kendini adapte edebilen bir cihaz tercih etmeniz yönündedir. Youtube kanalımızda bu konuda 10 larca video var . şebeke bağlantılı , çift yönlü şebeke bağlantısız , hibrit olarak satılan bir çok marka model bulunmaktadır.

Güneş enerjisine başlangıç önerim

Güneş enerjisine merak duyuyor ve az para ile başlangıç yapayım diyorsanız bundan böyle 1 adet mikro inverter + 1 adet güneş paneli şeklinde başlangıç bile mümkündür.( tabiki dikkat edilmesi gereken hususlarda var , maliyet videomuzda bahsetmiştim. İzleyebilirsiniz )  ve rica ederim her söylenene inanmayınız lütfen.

Güneş enerjisi sıkça sorulan sorular 20 soru 4 dakika
tkdk ipard II güneş enerjisi hibe destekleri başvuru çağrı rehberi incelemesi 2020

faydalı olabilecek linkler:

https://www.enerjiportali.com/ucuz-gunes-enerji-sistemlerinden-uzak-durun/

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/guneste-fiyat-hizli-dusecek-41787730

güncelleme 10.05.2021

Döviz kurlarındaki artışlardan sonra artık 8-10 bin Türk Lirasına da güneş enerjisi olmaz diye ne yazık ki düşünüyorum artık. Lütfen paranızı ucuz ve sizi üzecek ürünlerde harcamayın! Özellikle ucuz ve jel akü olarak satılan ürünler sizi mağdur edebilir.

güncelleme 22.05.2022

Bir yıl sonra bir güncelleme daha ekleyelim buraya… 3 Bin TL 5 bin TL ye güneş enerjisi olmaz diye makale yazdıktan bir kaç yıl sonra geldiğimiz noktada 3-5 bin TL ye 100Ah batarya alınabiliyor. Ortalama bir akülü sistem 25-30 bin TL civarında diye fikir vermesi açısından söyleyebilirim. kWh enerji tüketimini bilmeden akülü sistem almayın diyorum tekrar tekrar .. kWh söylemeden al abi bu işini gören firmalara itibar etmeyiniz. Bu arada blog sayfamızla yeni tanışanlar için : biz ürün satmıyor ve kurulum yapmıyoruz. profesyonel solar enerji eğitimleri ve teknik danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.

Beğenerek takip edebilirsiniz

27 YORUMLAR

  1. […] Ben olsam almam… Güneş enerjisi evinizdeki ihtiyaçlarınız çatınızın yapısı yönü her şeyiyle kendine özgüdür. Bütün evlere 200 TL mi fatura geliyor mesela böyle düşünün… Size özel çalışılması gerekir ve ona göre tasarım yapılması gerekiyor. Aksi takdirde mağduriyet yaşama ihtimalinizi çok arttırırsınız. Çağrı merkezimize gelen telefonların e-maillerin çok olduğunu belirtmek isterim aman dikkat ediniz.. Bu konudaki videom 3-5 bin TL ye güneş enerjisi olmaz. İzlemenizi öneririm. ( Bknz. https://www.keremcilli.com/3-bin-tl-5-bin-tl-ye-gunes-enerjisi-olmaz/ ) […]

    • Merhaba Faruk Bey , sizin ihtiyaçlarınıza göre tasarlanan bir sistem olduğu için akülü sistemlerde direkt şu fiyattır diyemeyiz. kaldı ki kullanılan ürünlerin fiyatları da çok değişken … benim tavsiyem şehir şebekesi varsa şebeke bağlantılı bir sistem kurmanızdır. saygılarımla

  2. Selamlar
    Kolay gelsin
    Babam bahce sulamak icin bir sistem yaptirmis
    270 lik 14 adet panel akilli inverter ve 12 adet 80 ap aku ama ne oldugu beli degil jel veya Kuru
    Solar pompa var 3.5 hp lik
    Pompa 80 metre derinlikte
    Bu sistemle sadece yarim saat calsiyor ve tekrar dolmasini bekliyoruz
    Yeni cikan surucu ler sayesinde panellerin elektrigini direk pompaya verilebiliyormus
    Bu konuda yardimci olabilirmisiniz
    Tesekkurler

    • Merhaba Ali bey ,
      keşke ürünleri almadan önce bize ulaşsaydınız.güç hesabı yapılmadan akülü sistem almak gözünüz kapalı araba sürmek gibi.. satıcılar ise kaza yapmazsın abi abartıyorlar diyorlar bizler için… mağduriyet yaşamanıza üzüldüm.. aküsüz tarımsal sulama için sürücüler bulunmakta . bu konuda iletişim bilgilerinizi destek@technicall.com.tr adresime yazarsanız , size yardımcı olacak firmalarla görüştürebilirim.. saygılarımla

  3. Merhaba. Bir şey öğrenmek istiyorum.benim Ankara’da bı bahçem var elektrik yok. 10 tonluk su depom 100mt derin şu kuyum ve bu kuyuda 1.5 HP su pompası var en uygun şekilde bu depoyu günlük dolduracak bı solar sistemin maliyeti ne kadar . bilgilendirirseniz sevinirim

  4. Meraba kerem bey ben yusuf BEYAZ 110 m’2den 2 dairem var , dublex daire , girişleri ayrı , aylık ortalama yeni zamlarla birlikte 400 tl fatura ödüyorum. Güneş enerjisi sistemi hakkında detaylı bilgi almak istiyorum . Kaç kw lik güneş enerji paneli almam gerekiyor ve ne kadar bi rakama mal olur. Uzun vadeli 25 -30 yıllık bir urun düşünüyorum. Hem faturamı sıfırlayacak hemde gerektiğinde elektrik satabileceğim bir urun istiyorum

    • Merhaba Yusuf Bey , bu konuda bir hesaplama aracımız var youtube kanalımızda inceleme firsatınız oldu mu ? https://youtu.be/JxhoygnTRRM
      her bir kw için ortalama 1300-1500 dolar civarında olabilir size 4 veya 5 kw gerekir muhtemelen .. ama fiyat çok değişkendir çünkü birbirinin alternatifi çok ürün var .. profesyonel destek isterseniz sizi firmalarla buluşturabiliyoruz ücretli olarak … saygılarımla

  5. Kerem bey iyi günler sedece 3 klima calıştırmak istiyorum klimalar 1200 batu ve 1800 batu iki klima bunun İcim önereceginiz sisten ne olur saygılarımla iyi caliş alar

  6. Benim 250 dönümün arazim var güneş enerjisi kurmak istiyorum maliyeti ne ve yıllık kazancım ne olur sizden ricam bana bir tavsiyeverir misiniz

  7. İyi günler ben yaylada eve böyle bir sistem düşünüyorum evde buz dolabı 3 ila 5 adet led ampül olursa belki tv’de koyabilirim birde benim arı kovanlarım var telle geçireceğim ve tel örgüye elektrik vereceğim ayılar 😌 için bana ne önerirsiniz

  8. İyi günler ben yaylada eve böyle bir sistem düşünüyorum evde buz dolabı 3 ila 5 adet led ampül olursa belki tv’de koyabilirim birde benim arı kovanlarım var telle geçireceğim ve tel örgüye elektrik vereceğim ayılar 😌 için bana ne önerirsiniz

    • Merhaba harun Bey , kullanacağınız yükleri hesaplatarak ürün almanızı öneririm. güç hesabı yapılması lazım.. sizin dediğiniz gibi satıcıya söylerseniz buzdolabı , led vb.. al abi işini bu görür der çoğu .. dikkat edin doığru düzgün firmalar araştırın derim. ama onlar çok para istiyor gerek yok diyenlerin yaşadıklarını internetten okumanızı öneririm . saygılarımla

  9. Merhaba ben kus kafesını 1000 watt lık bır ısıtıcı ıle ısıtmak ıstıyorum gecelerı bunun ıcın nasıl bır sıstem kurmalıyım yardımcı olursanız sevınırım.tsk ederim.

    • merhaba Halil ibrahim Bey , ciddi bir tüketim gece boyu olacağı için , şebeke bağlantılı bir sistem kurulabilir ama ilk yatırım maliyeti ucuz olmayacaktır. 4-5 bin dolardan aşagı olacağını sanmıyorum.. saygılarımla

    • merhaba dükkan ve üstü dediğiniz yer ev ise ayrı ayrı başvuru gerekir. 1500 TL faturayı ortadan kaldırmak için 12-13 bin dolar seviyelerinde yatırım gerekebilir. fikir vermesi açısından fiyat söyledim. her kurulum alanının şartları ihtiyaçları farklı farklı olabilir bu sebeple incelemek gerekir..

  10. Merhaba Kerem bey. Sadece haftasonu gideceğim bir bağ evi yaptırıyorum hatta 1 haftadır araştırma yapıyordum ki sizin video ve makaleleriniz ile karşılaştım. Az daha gidip alışveriş yapıyordum ama birden kendimi frenledim. Sizin sayenizde öğrendiğim ve yaptığım hesaplar var. Bunların sağlamasını yapmanız yada tavsiye vermeniz mümkünmü? Ege bölgesindeyim. 9W 5 adet ampül, 1 mini buzdolabı ve 1 bilgisayar olacak şekilde bir sistem kuracağım. Hesaplarıma göre, 24saatlik mini buzdolabı ve diğer cihazları günlük 7 saatlik kullanımda 1,2kW lık bir tüketim olacak. Ama ileriye dönük bu evde daha fazla cihaz ve daha fazla gün kalmayı planlıyorum. Yine hesaplarıma göre 2 adet 285W polikristal panel(monokristal panelin bulunduğum bölgede 50 derece ısıda kararma yapıp performans düşeceğinden bahsedenler var) + 2 adet 100AH akü almayı planlıyorum. Inverter konusunda çok bilgim olmadığı için kararsızım. Ucuza 1,5kW lık bir mppt inverter mı alsam yoksa paraya kıyıp 1kW(yada 2kW) tam sinus akıllı bir MPPT bir inverter mü alsam bilemedim. Çoğu web sitesinde yada evine sistem kuran kişilerin videolarında, akıllı inverter için olmazsa olmaz gibi bahsediliyor. Yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

    • Merhaba , akülü sistemler detaylı hesaplama gerektiren sistemler ve güç alarak ilerde artış yapacaksanız şimdiden 3 kW alın derim .. cihazlar ilk çalışma anında fazla akım çekiyor örneğin buzdolabı.. bunları çalıştırmaya yetmeli cihaz.. aküler çok çok önemli.. aküler hakkında acımasız gerçekler videomu mutlaka izlemenizi öneririm.. solar paneller genelde 30 derece civarında monte edilecektir. Biz bu konuyla ilgili ücreti mukabilinde sizleri profesyonel kurulum firmaları ile bulusturabilir ve gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliriz. Öncesinde kWh güç hesabını netleştirmenizi öneririm ..

    • merhaba , bu bahsettiğiniz sistem tasarımı kesinlikle iyi hesaplanmalı , aküler maalesef istenilen performansı sağlayamıyor . özellikle piyasada jel diye satılan ucuz aküler var onlardan uzak durun derim. akıllı inverter herşey içinde sistemler olduğu için tercih edilmekte ve satış sonrası arıza durumunda destek alabilirsiniz. ama 12 V 220 Volt dönüştürücüler için dikkatli seçin derim . ciddi bir maliyet olacaktır ve sadece haftasonu için bu yatırıma gerek var mı tartışılır bence

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz