Enerji Depolama ve gelecek açısından önemli

6
2470

Yenilenebilir Enerji ve özellikle güneş enerjisinde geldiğimiz noktada enerjinin depolanması konusu oldukça önem arz etmektedir. Sadece evsel kullanım açısından değil , büyük depolama alanları ve büyük güçte enerjiyi elektriğe ihtiyacımız olan akşam saatlerinde de kullanma ,enerjinin şebekemizi dengeli bir biçimde beslemesi ve hattın daha kararlı olması , daha verimli olması ve akşam saatlerinde oluşabilecek yüksek enerji tüketeçlerini (örneğin elektrikli araç şarjı) destekleyebilmesi açısından oldukça kritik bir öneme sahip olacak. Yakın gelecekte bir evin örneğin 10 saatlik enerjisini depolayan güneş enerjisi sistemlerinden konuşuyor olacağız. Daha da önemlisi bir kasabanın hatta ilçenin 10 saatlik enerjisini karşılayan büyük konteynerler içerisinde batarya gruplarıyla karşılaşmaya başlayacağız. Her ilkte yaşanan yanlış anlamalar gibi belki bu konteynerleri deprem acil yardım konteynerleri ile karıştıracağız ama zamanla bu algı da kırılacaktır. Tıpkı ilk zamanlar solar inverterlere “kombi mi abi bu ?” sorusuna maruz kaldığımız gibi.

Şebekelerde Neler Değişecek

Şehir şebekelerimizde artık eskisi gibi olmayacak. Artık tek yönlü bir iletim hattı olmaktan çok çift yönlü ve akıllı bir hat kimliğine bürünecek ve sade vatandaş bile evinde hem üretici hem de tüketici olacak. Akıllı şebekeler ile ilgili ayrı bir makale yazacağım. Hem üretici hem tüketici olmak ile ilgili internete baktığınızda “prosumer” kelimesinin olduğunu görüyoruz. Producer “üretici” ve consumer “tüketici” kelimelerinin birleşimi. Uzun zaman önce oluşturulan ve pazarlama ile ilgili bir terim olarak görünse de enerji konusunda bu kelimeyi çokça duyacağız gibi görünüyor ve muhtemelen Türkçeleşen bir yeni kelime daha diyeceğiz. Bu arada solar sektörümüzü terimler anlamında anlaşılır kılmak, Türkçe karşılıklar belirlemek ve günlük konuşmanın bir parçası haline getirmek için Türk dil Kurumuna yaptığım başvurudan halen haber yok. Bu konuya değindiğim ilgili yazımı okuyabilirsiniz

enerjinin tek yönlü veya çift yönlü olması

Sonuç

Enerji depolama kuşkusuz şehir şebekelerinin daha verimli daha stabil olması açısından kritik öneme sahip birimler olacaklar. Gelişen depolama teknolojileriyle birlikte uygun fiyatlı depolama çözümleri evlerimizdeki enerji ihtiyacımız için bizlere avantaj sağlayacaktır. Daha da önemlisi enerji ihtiyacının her geçen gün arttığı ve artacağı düşünüldüğünde, teknolojik birçok cihazın veya aracın hayatımıza girmesini hızlandıracak bir durumu da beraberinde getirecektir. Geniş çapta enerji depolama çözümlerine hızlı bir şekilde adapte olmak , teknoloji takip eden ülke kimliğinden çıkmamızı hızlandıracaktır.

Beğenerek takip edebilirsiniz

6 YORUMLAR

  1. Biz evde akü kullanıyoruz . Fakat pratik değil pahalı .

    Daha ucuz çözümler bekliyoruz .
    Vatandaş idare ile satış ilişkisine girmeden kendi elektriğini kendisi üretse ve tüketse çok daha az formaliteli olur .
    Fakat otomotivçilerde uğraşıyor ucuz akü için . Hala bir haber yok .

    Ama ihtijyaç ortada bir gün mutlaka çözülür .

  2. Merhaba Muvaffak Bey. Aküler mevcutta jel tipi olarak kullanılıyor ve kWh birim fiyati 150USD seviyelerinde satılıyor. Bu akülerin ömrü 460 çevrim.olarak geçiyor. Ancak yeni nesil LiFePo4 yani lityum akülerin birim fiyati 450 USD olup ortalama 8 bin çevrim önündedir. Yani çevrim basina jel.aku 32 cent iken Lityum akü 5.6 cent olmakta. Yani aslinda 3 kati pahali gorunen aku 6 7 kat daha ucuzmus. Akülere bakarken omur hesabi yapılarak gidilmeli. Detaylı bilgi almak isterseniz bilgi@orbitenerji.com a mail atabilirsiniz. Oyo çalışmalar.

    • Sayın Vahit Bey :
      Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim .
      Ben günde 20 kws enerji tüketiyorum .
      Demekki 20 kere x 450 $ = 9.000 $ akü patrası verecğim .
      8.000 çevrim olması tabii çok iyi .
      Ozaman bu akü ile 20 kws x 8.000 = 160.000 kws depo edebilirim .
      Sonra da atarım değil mi ?
      Ödeme 9.000 $ / 160.000 kws = 0.05625 $/kws eder . Çok pahalı değil mi ?
      Ben solar enerjiyi 10 yılda amortisman ile
      1.000 $/1.500 kws/10 yıl = 0.066 $/kws
      a üreteceğiim . Saklamak için de bir 6 cent daha harcıyacağım . Olmadı bu iş . Yanlış mıyım ?

  3. Sayın Vahit Bey
    Affınıza sığınıyorum . Hocalık damarlarım kabardı .
    32 cent ve 5.6 cent meselesi :

    32 / 5.6 = 5.71
    Veya kelime ile
    32 cent 5.6 centin 5.71 katıdır veya 4.71 katı daha pahalıdır .

    5.6/32= 0.175
    Kelime ile
    5.6 cent ; 32 centin % 17.5 i kadardır . Veya
    5.6 cent ; 32 centten 1 – 0.175 = % 82.5 daha ucuzdur .
    Demek lazım .
    Bir şey başka bir şeyin x katı kadar ucuz olmaz . Ancak x kadar daha pahalı olabilir . Siz yanlız değilsiniz . Bunu yapan pekçok kişi var . Hala kw/s yazan var . Gücün tarifini bilmeyen kişiler var . Maalesef bazı mühendisler de dahil . Dikkatsizlik her halde . Kusura bakmayın . Şahsi bir hucum diye kabul etmeyin . Hocalık işte .

  4. Lityum titanat akülerin uretimi turkiyeye geldiginde 20000 cycle omru oldugu icin depolama sorunu da kismen azalacaktir. Ama ne zaman gelir burda uretilir muamma.

    • Merhaba Mehmets ,
      bataryaları beklemek yerine bir an evvel şebeke bağlantılı sistem ile başlanabilir. zaten aylık mahsuplaşma olduğu için gece tüketimi , gündüz fazla üretimden düşülebilmektedir. yani şehir şebekesini akü gibi kullanmak mümkün.. akülü sistemler gelecekte hayatımızın bir parçası olacak ve bir çok yeni teknoloji ile de tanışacağız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz