Güneş enerjisi evirici verimi silicon carbide sic

2
2582

Bence günümüzde en önemli kelimeler listesinin üst sıralarında “verimlilik” gelmektedir. Bahsettiğim verimlilik sadece enerji verimliliği değil, tüm alanlarda verimliliktir. Örneğin zamanın verimli kullanılması , yaşam alanlarımızın içinin verimli tasarlanması vb.. Güneş enerjisi konusunda verimlilik denildiğinde aklımıza ilk etapta güneş panelleri gelse de aslında güç elektroniği noktasında da çalışmalar vardır. Bu video makalemde evirici verimi silicon carbide sic( silikon karbür) malzemelerden bahsedeceğim. Teknik detaylara boğulmadan silicon carbide sic güç elektroniği malzemesi ile tasarlanan ürünlerin var olan durumu ne yönde değiştireceğini, solar eviriciler (inverter) özelinde anlatmaya çalışacağım. Hatta elektrikli şarj istasyonlarını da(EV Charge) ilgilendiren hatta otomotiv sanayisini genel olarak güç elektroniğine ihtiyaç duyan tüm ürünleri ilgilendiren genel bir konu aslında…

artık solar eviricilerin teknik dökümanlarında SiC teknolojisi yer almaya başladı

silicon carbide sic nedir ?

Güç elektroniğinde kullanılan yarı iletken malzemedir. En çok karşılaştırıldığı yarı iletken elektronik cihazlarımızın içerisindeki transistör, mosfet, igbt gibi Silikon(Si)  yarı iletken temelli komponentlerdir. Silicon carbide sic nedir sorunun bir diğer yanıtı bence ; günümüz güç elektroniği ihtiyaçlarına daha verimli bir şekilde yanıt verebilen elektronik devre malzemeleridir.

Silisyum carbide yarı iletken teknolojisinin güç elektroniğinde kullanılması verimi arttırıyor

Silicon carbide ile devre yapınca neler oluyor ?

Güneş enerjisi özelinde konuşacak olursak , inverter (evirici) dönüştürme verimini arttırmaktadır. Artık inverter firmalarının teknik dökümanlarında da “SiC teknolojisi ile yüksek verim” gibi terimleri görmeye başladık ve daha fazla göreceğiz.

Alan konusunda avantajlar sağlaması , devredeki toplam malzeme ağırlıklarının düşürülmesi ( yüksek anahtarlama yapabilme kabiliyetinden dolayı, dönüşüm için ihtiyaç duyulan malzemeler ve ağırlıkları da azalmaktadır.

Sıcaklık konusunda standart silikon (silisyum) panellerin dayanımından çok daha fazla ısıya maruz kalsa dahi çalışmaya devam edebilmeleri sebebiyle daha stabil ve uzun soluklu çalışmaya olanak sağlayabilir olmaları

Yüksek voltajlarda çalışabilir olması bence tam odak noktasıdır. Daha önce de yazmış olduğum güneş enerjisinde 1500V DC ürünler makalemi videolarımı izleyebilirsiniz https://www.keremcilli.com/solar-enerjide-1500v-dc-urunler-artiyor/ tamda bu noktada bu yüksek voltajlara geçişin anahtarı olacak yarı iletken teknolojisi olabilir Silicon carbide (sic).

Yine solar inverter özelinde baktığımızda, ihtiyaç olan gücü daha küçük bir alanda ve daha verimli bir şekilde gerçekleştirmesine katkı sunacaktır. Benzer durum elektrikli araç şarj istasyonları için de geçerlidir. EV şarj istasyonunun yüksek verimli , kompakt olmasını ve yüksek voltajlarla çalışabilmesine olanak tanıyacaktır.

Güneş enerjisinde standart 1500V oldu olacak

Aslında teknolojiler birbirine bağlı ve birbirini takip eden bir yapıda. Durup dururken hadi 1500V DC ile çalışan inverter yapalım denilmedi, ihtiyaçlar bu tarz değişikliklerin asıl nedeni . Bu devrin en büyük ihtiyaçlarından biri “verimlilik” bu sebeple yarı iletken teknolojisinde de gelişmeler elbette olacaktır. Silicon carbide (SiC) bunun parçasıdır. Özellikle 1500V DC ile çalışan endüstriyel güneş enerji santrallerinde uzun yıllar çalışan bir sistemin ciddi avantajları da beraberinde getireceği bir gerçektir. Silikon karbür yarı iletkeni ile sadece endüstriyel tip güneş enerji eviricileri değil ev tipi küçük güçlerde de eviriciler yapılmaktadır.

silicon carbide yarı iletken teknolojisi ve güneş enerji sektörün etkisi

evirici verimi silicon carbide sic özet;

bu yarı iletken malzeme ile daha verimli çalışabilen elektronik komponentler yapılabiliyor ve bu ürünlerin güneş enerjisi inverterlerinde ,elektrikli araba şarj istasyonlarında , motor sürücü devrelerinde, kısaca güç elektroniğinde verim arttırıcı bir tasarıma yardımcı oluyor. Böylece aynı işi daha az kayıpla yapmamız mümkün oluyor.

Konuyla ilgili yararlı linkler

https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/otomotiv-sektorunde-silisyum-karbur-kullanimi/21335#ad-image-0

https://tr.mitsubishielectric.com/tr/news-events/releases/global/2017/0922-a/index.html

https://www.tvarc.com.tr/urun/31/silisyum-karbur

http://www.firatdeveci.com/guc-elektroniginde-sic-silicon-carbide-cagi/#commentshttps://www.energy.gov/eere/solar/silicon-carbide-solar-energy
Beğenerek takip edebilirsiniz

2 YORUMLAR

  1. merehba kerem bey : ben memlekette pirefabrik kuracam bir evin yükünü kaldırabilecek bilgi edinmek istiyorum. güneş paneli kac tane gerekiyor. akü kac tane ve kac amper olması lazım.invertör tam sunus kac wat olması gerekiyor .sizin satısınız ver ise fiyat listesi atabilirmisınız.tesekkurler

    • Merhaba Feyzullah Bey , özellikle akülü sistem kullanacaksanız detaylı bir şekilde hesaplanması gerekir , yoksa sıkıntı yaşarsınız.. Biz ürün satmıyoruz profesyonel firmalarla sizi ücreti karşılığında buluşturabilir, gelen teklifleri anlamanız konusunda teknik danışmanlık hizmeti sunabiliriz.. saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz