güneş enerjisi yabancı terimlerin türkçe anlamı

3
4092
güneş enerjisi terimler sözlüğü

Güneş enerji sektöründe bir fuara gittiğinizde , webinarlarda , internette araştırma yaparken konuşmalarımızın içerisinde çokça yabancı terimlerin kullanıldığını duyarız. Bu konuşma dilini anlamak ve yabancılık çekmemek için güneş enerjisi yabancı terimlerin türkçe anlamı konusunda bir video hazırladım. Aklıma ilk gelen, en çok duyabileceğiniz terimleri derledim. Sizin de aklınızda başka terimler varsa video altına yorum olarak yazarsanız ikinci veya üçüncü videomuzu da yapabiliriz.

Kelimeleri tek tek incelemeye başlayalım , detaylı anlatım videomuzda…

güneş enerjisinde günlük konuşma dili yabancı terimlerle dolu. En çok kullanılan kelimeleri açıkladık

Solar inverter yabancı terimleri

güneş enerjisi yabancı terimleri açıklamaya buradan başlamak gerekir;

Fotovoltaik : aslında konuya FV veya PV olarak ta karşınıza çıkabilecek terimden başlamak istiyorum; Fotovoltaik gün elektrik güneş elektriği gibi Türkçeye çevrilebiliriz. Bu tür sistemler güneşten gelen ışınım ile elektrik üretimi yapmaktadır. Güneş enerjisinden su ısıtan sistemler “gün ısı” veya “csp” olarak adlandırılan farklı güneş enerji sistemleri ile karıştırmamak gerekir.

İnverter , invertör:

Türkçesi Evirici. Güneş panellerinden gelen enerjiyi maalesef evimizin içerisinde direkt olarak kullanamıyoruz. Bir dönüştürme işlemi gerekmekte(DC -> AC) işte bu dönüşümü sağlayan cihazlara evirici diyoruz. Ama sektörümüzde çokça inverter veya invertör olarak ta kullanılan bir kelimedir.

On-grid inverter:

Türkçesi “şebeke bağlantılı evirici” çalışması için şehir şebesine mutlak ihtiyaç duyan evirici çeşididir. Şehir şebekesi yoksa bu cihazda çalışmayacaktır. Türkiye güneş enerji sistemlerinin neredeyse tamamı bu mantıkta çalışmaktadır. Bazı kaynaklarda “grid tie” olarak karşınıza çıkacaktır.

Off-grid inverter:

Türkçesi “şebeke bağlantısız evirici”. Dağ başında şebekenin olmadığı bir yerde 220V üretmek için kullanabileceğiniz bir evirici çeşididir.

Hibrid inverter:

hem şebeke bağlantılı hem de şebeke bağlantısız evirici gibi çalışabilen inverterdir. Evlerde kullanılabilecek belki de en uygun inverterlerden biridir diyebiliriz

Micro inverter:

Güneş enerjisi yabancı terimlerden bir diğeri mikro inverter yani küçük boyutlu ve bir adet paneldeki enerjiyi bile evde kullanabileceğimiz enerjiye dönüştürebilir cihazdır. Panelin altına saklanabilir veya duvara da monte edebiliriz. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için güzel ve uygun fiyatlı bir başlangıç arayanlar içindir.

Optimiser inverter:

Çalışma mantığı olarak diğer inverterlerden farklıdır. Her panelin veya iki panelde bir küçük bir aparat takılarak ve her panelden bağımsız olarak en yüksek gücü çekmeye çalışır. Böylece oluşabilecek gölgelenme gibi, kuş pislemesi gibi durumlarda tüm sistem etkilenmez

Mpp ve mppt :

maksimum güç noktası ve maksimum güç noktası takibi demektir. MPP güneş panelinde, günün her anı değişebilmesi muhtemel olan, en yüksek çıkış gücü alınabilecek noktasının adıdır. MPPT ise bu en yüksek çıkış gücü verebilecek noktayı takip etme devresidir. MPP paneldeki güç , mppt bu gücü inverterde bulma devresine verilen isimdir.

Pwm:

darbe genişliği modülasyonu daha uygun fiyatlı şarj kontrol cihazlarında ve akıllı inverter gibi ürünlerin içerisinde kendisine yer bulmaktadır. Günün her anı güneş panelinden maksimum gücü bulmak gibi bir derdi yoktur. İhtiyacı kadar panelden enerji çekerek aküleri doldurur.

Ip protection class:

IP koruma sınıfı, kullanılan panelin eviricinin toza ve suya karşı dayanımını bize ifade eden rakamlardır. Rakamlar ne kadar yüksek ise o kadar fazla koruma sağlanması mümkündür.

Ip koruma sınıfları hakkında görsel. rakamlar çok şey ifade ediyor aslında

Surge arrestor parafudr:

koruma ekipmanlarındandır sigorta gibi kaçak akım gibi panomuzda olması gereken ve şebekeden gelen darbelere karşı veya yıldırımdan korunmaya yönelik ürünlerdir. Tip I Tip II veya Tip III gibi farklı korumalar vardır. Örneğin Tip I yıldırımdan korunmaya yönelik bir koruma sağlar Tip II şebekeden gelen darbelere karşı koruma sağlar . Bazı firmalar evirici içerisinde bu ürünleri verebilmekte veya opsiyon olarak sunabilmektedir. Tavsiyem Tip I+II parafudr almanızdır. Hem yıldırıma karşı hem de şebekeden gelen darbelere karşı sisteminizi koruyacaktır.

Junction box: toplama kutusu birleştirme kutusu olarak hem paneller hem de inverter için kullanılan bir terimdir. Özellikle bir çok dize ile yüksek güçler oluşturulduğunda bu dizeler bir kutuda birleştirilip daha sonra invertere bir veya iki çift kablo ile iletebilmesini sağlıyor.

AC side DC side : özellikle eviricilerde panel tarafına DC side ve şebeke tarafına AC side denmektedir. AC alternatif akım tarafı, DC doğru akım (güneş paneli) taraf demektir.

Monitoring:

kurduğunuz sistemi izlemek görüntülemek zorundasınız. Monitoring kurduğunuz güneş enerji santralinizin izlenmesi görüntülenmesi anlamına gelir. Bazı firmalar ürünlerinin için izleme sistemi donanımını ücretsiz sunmaktadır. Wifi bluetooh lan kablusu gibi haberleşme seçenekleri vardır.

Güneş enerjisinde kullanılan ingilizce terimlerin türkçe karşılıkları temel konuşma dili

Güneş panelleri ile ilgili Terimler

Cell: Hücre paneli oluşturan temel yapı taşıdır. Hücrelerin birleşmesi ile güneş paneli oluşur. En çok kullanılan 60 ve 72 hücreli güneş panelleridir.

Half-cut solar panel: Hücre teknolojisindeki gelişmeler ile birlikte hayatımıza giren bir terimdir. Yarım kesim olarak söyleyebiliriz. Geleneksel hücrenin ortadan ikiye bölünmesi ile yapılan güneş paneli çeşididir. Bu sebeple 60 yerine 120 hücreli , 72 yerine 144 Hücreli güneş panellerinden çokça bahsediyor olacağız.

yarım kesim güneş panellerinin görüntüsü

Busbar:

iletim hatları olarak panelin üzerindeki çizgilerdir diye düşünülebiliriz. Bu çizgiler hücrede oluşan enerjiyi arka kısımdaki toplama kutusuna taşımaktadır. 8-10 yıl önce 2 busbar 3 busbar güneş panellerinden bahsederken bugün 2021 yılında 9 bus bar panellerin bir standart haline geldiğini söyleyebiliriz. https://www.keremcilli.com/turkiyede-satilan-en-guclu-gunes-panelleri-2021/

Bifacial: çift yüzeyli güneş hücresi, geleneksel hücreler sadece ön yüzünden elektrik üretebiliyorken, çift yüzeyli olarak adlandırılan panel arka yüzeyinden yansıyan ışınım ile de üretime katkı sunabilmekte. Aynı alanda daha fazla güç isteyenler için tercih nedeni olabilecek bir panel türüdür diyebiliriz. Aynı zamanda dekoratif olarak hoş bir görüntü de elde edebilirsiniz.

Albedo effect: özellikle çift yüzlü güneş panellerinin arka kısmının % kaç oranında üretim artışı sağlayacağı yansıtma etkisi ile doğru orantılıdır. Albedo (yansıtma) etkisi zeminin toprak olması, çim olması, karla kaplı olması, beyaz membran ile kaplı olması gibi durumlara göre %30 lara varan artış sağlayabilmektedir. https://www.keremcilli.com/cam-cam-cift-yuzeyli-gunes-paneli-nedir/

STC standart test condition :

güneş panellerinin etiketlerini belirleyen standart test şartlarını ifade eder. Bütün panel üreticileri teknik dökümanlarında, panel etiketlerinde ulaşabilecekleri güç değerini stc şartlarına göre yazmaktadır.

Anti reflective coating : yansıtmaz kaplama demektir. Güneş panellerinde istenen şey gelen tüm ışınımın hücreler tarafından emilmesidir. Gelen ışınımın geriye yansımaması için bu tarz bir kaplama yapılarak daha fazla üretim amaçlanmaktadır.

Hot spot: sıcak leke demektir. Günlük konuşmalarda çokça hot spot olarak duyarsınız. Güneş panelinin normalde gözle göremeyeceğiniz, termal kameralar ile görülebilen hücre veya hücrelerdeki bozulmadır. Hücre artık üretim yapmaktan çıkar ve tüketim yapan bir malzeme haline dönüşür. Üzerinde yüksek miktarda ısı oluşur ve bu yangın dahil bir çok sıkıntıyı beraberinde getirebilir. Bu nedenle belirli sıklıkta güneş enerji santralinizi analiz ettirmenizi öneririm.

bir güneş enerji panelinin termal kamera ile incelendiğinde görülebilecek sıcak leke hot spot

Linear performance warranty:

güneş panellerinde fiziki ürün garantisinin yanı sıra lineer performans garantisi de sunulmaktadır. ne yazık ki güneş paneli yapısı gereği her yıl belirli oranlarda doğrusal olarak üretim kaybı yaşar. ancak lineer performans garantisi bu durumun olması gerektiği gibi mi yoksa anormal mi anlamanıza yardımcı olur. https://www.keremcilli.com/solar-panel-gunes-panel-garanti-sureleri/

kWh kWe kWp

: güneş enerjisinde en çok karşınıza çıkacak terimlerdir. kWh üretim ve tüketiminizin faturadaki birim değeridir. Ay sonunda bu değere göre ödeme yaparsınız. kWe etkin güç değeridir. Örneğin 3 kW inverter derken 3 kWe diyoruz aslında. kWp ise güneş paneli tarafından konuştuğumuzu anlatıyor bize. Güneş paneli her zaman aynı gücü sağlayamayacağından,olabilecek tepe değeri ifade etmek için p harfi kullanılıyor.

https://www.keremcilli.com/gunes-enerjisinde-guc-nedir-farkli-bir-anlatim/

Sonuç olarak

güneş enerjisi yabancı terimler ile ilgili önerilerinizi videomuzun altına yorum olarak yazabilirsiniz. Hatta sonrasında farklı bir video içerik daha oluşturabiliriz. Youtube kanalımız güneş enerjisini doğru bir şekilde öğrenmeniz için içerik üretmeye devam edecek. https://www.youtube.com/c/technicall_tr

Faydalı linkler

http://ne.com.tr/gunes-sozluk.html

http://tr.sybac-solar.de/soezluek.htm

Beğenerek takip edebilirsiniz

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz