Güneş enerjisi ile binanızın, müstakil evinizin veya işyerinizin elektrik ihtiyacını karşılamanın yanı sıra dış cephesinde farklı bir görüntüde elde edebilir, balkon küpeştelerini güneş panelleri ile yapabilir, hatta pencerenizin çerçevesini dahi güneş paneli olarak kullanabilir. İçerisine yerleştirilen hücreler ile hem dekoratif bir görüntü elde edebilir. Hem de elektrik üretimi yaparak elektrik faturanızı azaltma noktasında destek alabilirsiniz. Güneş ile kendi enerjisini üreten binalar konusu uçuk bir fikir değildir. Gelecekte böyle binalar olacak demiyorum. Yasal olarak bugün binanızın dış cephesine güneş paneli koymanız mümkündür. Bunu gerçekleştirmenizi sağlayan ticari olarak satışta olan güneş panelleri ( solar paneller ) olduğunu da söyleyebilirim. Bu sebeplerden ötürü mimarlara , mühendislere , müteahhitlere seslenmek istiyorum “ Standart binalar yapmaktan sıkılmadınız mı ? ”
Güneş ile kendi enerjisini üreten binalar gerçek mi ?
Bu makale bundan 10 yıl sonrasını anlatmıyor. Kesinlikle bugün hemen karar verebilir ve yaptığınız binaların dış cephelerine çatılarına , küpeşte veya camlarına güneş panelleri yerleştirerek elektrik ihtiyacınızı karşılamak veya elektrik faturanızı düşürmek odaklı sistemler kurabilirsiniz. Yıllardır aynı tipte binalar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Ancak günümüzün anahtar kelimesi “verimlilik” güneş ile kendi enerjisini üreten binalar bugün çok yaygın olmasa da birkaç yıl içerisinde standart hale geleceğini söyleyebiliriz. Bu konuda örneğin Kaliforniya eyaletinde yeni bir bina yapacaksınız güneş enerjisi olmak zorunda.. keşke bizde de en azından yeni binalar için böyle bir zorunluluk getirilse, milletimiz bu enerji kaynağı ile bir an evvel tanışsa…
Bir ürün birden fazla görev
Günümüzde enerji verimliliğinin yanı sıra , binalarda veya çevremizde de sıkça okuduğumuz izlediğimiz konu ; alanların verimli kullanılması , bir ürünün birden fazla işlevinin olması . Kesinlikle bence de doğrusu bu.. Ve güneş panellerini de benzer şekilde yani birden fazla görevde kullanabiliriz. İşyerlerimizde de böyle değil mi ? aynı personel ve farklı sorumluluklar.. Herkes tek bir iş yapsın modeli de eskide kaldı… Benim uzmanlığım bu sadece bunu yaparım diye düşünmeyin öğrenci arkadaşlarım, konuyu dağıtmadan durayım burada… 😊
Güneş panelleri ile cephe kaplama
Şuan böyle bir karar verdiğinizde , binanızın dış cephesini güneş panelleri ile kaplayabilirsiniz. Bunun için gerekli bilgi birikimi ve işgücümüz bulunmaktadır. Mühendislik hesapları yapılarak dış cephenizin güneş panelleri ile kaplanmasının size ne kadar fayda saylayacağı öngörülebilmektedir. Ayrıca görsel olarak farklı bir yapıya da sahip olup , diğer binaların değişimi süreçlerine bence öncülük ediyor olacaksınız.
Küpeşteler elektrik üretsin
Beklememiz aslında sadece , güneş enerjisi ile tanışmamızı geciktiriyor. Bugün hemen karar verip uygulayabileceğiniz elektrik faturanızı düşürecek küpeşteler yaptırabilirsiniz. Bence bizdeki sorun böyle bir şeyin yapılabilir olduğunu bilmememizden kaynaklanıyor. Bu sebeple bu ve diğer beğendiğiniz makalelerimi çevrenize yaymanızı rica ederim..
Camlar güneş paneli olsun elektrik üretsin
İlk okuyunca biraz tuhaf geliyor değil mi ? Ancak bu da mümkün .. Cam çerçeve ilişkisi bambaşka bir boyuta taşınıyor. Var olan yapıyı fonksiyonel özelliklerini koruyarak elektrik üreten bir ürün haline getirebilirsiniz. Yine cam camlığını yapar , çerçeve çerçeveliğini , içinde bulunan hücrelerde elektrik üretimini…
Bu konuda Antalya’da gerçekleştirilen Enerex fuarında CW enerji standında gördüğüm ürünle ilgili yetkililerinden aldığım bilgileri izleyebilirsiniz.
Peki Neden bunları yapmıyoruz ?
İlk aklımıza gelen fiyat olabilir ancak bence değil çünkü panel fiyatları 3-5 yıl öncesine kadar ciddi oranda geriledi. Yeni teknoloji güneş panelleri biraz daha yüksek fiyatlı olsa da bir bina yatırımının içinde kaybolup gidecek kadar küçük bir değerdedir. ( özellikle küpeşte , çatıya kurulan sembolik kapasitede sistemlerden bahsediyorum . )
Aslında bir müteahhit için Güneş ile kendi enerjisini üreten binalar yapmak satışını da kolaylaştıran bir durum olacaktır. Mesela binamızda oturanlar ortak giderler için hiç elektrik parası ödemiyor… veya binamızda oturanlar elektriği %50 indirimli kullanıyor.. Bu bina kendi elektriğini üretiyor ve fazlasını satıyor vb.. bir çırpıda aklıma gelenler.
Peki Neden bunları yapmıyoruz ? sorunun yanıtı bence ; böyle bir şeyin yapılabilir olduğunu henüz bilmiyoruz . Yatırımcı olarak binaya başlamadan önce bilmiyoruz , proje çizerken bilmiyoruz , müteahhit olarak bilmiyoruz. Hep aynı binaları yapıyor ve geçiyoruz … Ama çocuklarımızın yaşayacakları evler emin olun yukarıda anlattığım özellikleri taşıyan evler olacak büyük çoğunlukla.. Neden geç kalalım ki ? önce başkaları yapsın ( mesela Avrupa veya daha yakın örnek komşumuz ) sonra biz yaparız mantığından bir adım ileri gitmeliyiz artık…
merhaba, acaba dünyada ki hangi önemli yapılar da solar sistemler kullanılmıştır bana bi kaç tane örnek verebilir misiniz?
Hsan Bey , internette BIPV olarak aratırsanız onlarca örnek bulabilirsiniz.. saygılarımla
BIPV diye arattım demeniz üzerine ve çok güzel tasarımlara sahip binalar gördüm ileride bu binaları daha sık göreceğimiz düşünüyorum ve bu konular üzerine çalışmalar da yapmak istiyorum.
Teşekkürler, sağlıklı günler.
yararlı olmasına sevindim Ekrem Can Bey, sağlıklı günler
Kerem bey elektrik enerjisi üretim iletim ve dağıtım bölümü okuyorum vize ve finallerimiz hep sizin makalelerden oluşuyor ve çok yararlı bilgiler öğreniyoruz .Kendi adıma teşekkür ederim
merhaba Berat Bey , çok sevindim. faydalı olmak bizi çok mutlu ediyor . Yakında elektrikli araçlar konusunda da video makalelerimiz gelecek..
bende güzel yorumunuz için teşekkür ederim
kerem bey bilgi paylaşımınız için teşekkür ederiz, akıcı bir bilgi videosu …
Merhaba Erdem Bey , faydalı olmasına sevindim