elektrikli araçlar afetler güneş enerjisi

0
886

Ülkemizde meydana gelen depremlerde, mental olarak tüm ülke olarak sallandık, yıkıldık. Her şeyin çok çok önemli olduğu zamanlarda şüphesiz enerji başlığıda vardı ve halen var. Telefonlarımızı şarj etmek , karanlığı aydınlatmak en temel düzeyde güneş enerjisinden yararlanılarak yapılabildi. Verimlilik konusundan ötürü ısıtma sistemleri için bir kaç panel maalesef yeterli olamıyordu. Bu sebeple elektrikli araçların bir enerji kaynağı olarak kullanılması fikri gerçekten kıymetli. Afetler ve şebekenin olmadığı yerlerde elektrikli araçlar birer şebeke gibi kullanılabiliyor. Bu makalemizde bu üçlünün deprem vb. durumlarda nasıl fark yaratacağını anlatmaya çalışacağım. elektrikli araçlar afetler güneş enerjisi ve tabiki depolama konusu nasıl fayda sağlıyor bakalım;

Elektrikli araçlar

Farklı bir makalemizde konuyu detaylandıracağız ama şu kadarını söyleyelim ki; elektrikli araçların içerisinde bulunan bataryalar bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmektedir.Deprem bölgesi özelinde, en verimli kullanım V2L (Vehicle to load) özellikli elektrikli araçlarla mümkün olabilir.

V2L özelliği destekleyen bir elektrikli araç ile 220Volt elektrik almak ve günlük ihtiyaçları karşılamak mümkündür.

Elektrikli araçlar enerji kaynağı

Araç şarj soket girişi aynı zamanda çıkış olabiliyor ve soket üzerinde bulunan 220V prizden enerji alınabilmektedir. Farklı araç modellerinde maksimum ne kadar güç çekilebileceği bilgisi de yer almaktadır. Örneğin bir çok araç 2000Watt lık ısıtıcıyı çalıştırabilir ve böylece afet bölgesinin en büyük sorunlarından olan bir konuyu çözüme kavuşturabilir.

 Peki araç bataryaları bitince?

Ülkemizde şarj altyapısı hızlı bir şekilde gelişmektedir. Şarj operatörü olan firma sayısı Şubat 2023 itibariyle TEHAD verilerine göre 100 den fazladır. https://www.tehad.org/2023/02/20/sarj-agi-lisans-sahibi-firma-sayisi-110a-yukseldi/ Araçların yakın çevredeki şarj istasyonlarında şarjı mümkün olabilir.

Güneş enerjisi kilit rol oynuyor

Gerek Benzin istasyonlarındaki şarj üniteleri gerekse bağımsız alanlarda kurulan veya kurulacak şarj sistemlerinin enerjisini güneşten karşılamak mümkündür. Örneğin afet bölgesi yakınlarındaki işletmelerin önünde bulunan(bulunacak) şarj istasyonları, bahsettiğimiz araçları şarj edebilir.

Şebeke bağlantısız (off-grid) olarak kurulacak güneş enerji santralleri ile dahi elektrikli araç şarjı mümkündür. Önerim : https://youtu.be/aM4MsNDRXnc batarya ve şarj üniteleri teknolojileri hakkında videomuz

Konu güneş enerjisi ve depolamaya gelmişken

Afet bölgesinde yaşanan iletişim sıkıntısı hepimizin kabul edemediği bir konu. Yıl 2023 ve iletişimin sağlıklı yapılamaması ☹ Doğal afetin büyüklüğü herkesin hemfikir olduğu bir konu ama jeneratör ile 4-5 saat çalıştırılabiliyor gibi açıklamalar okuduk izledik. Operatörlerin hepsi benzer açıklama yaptı mı? görmedim.

“Teknoloji” şirketleri olarak geçen şirketlerin halen güneş enerjisi ile tanışmış olmaması çok üzücü. Ama biz güneş enerjisi kurduk en yeşil biziz tadında haberler göreceksiniz operatörler ile ilgili, zaten yeşil olmalısınız! Bu bir ayırt edici özellik olmamalı… Eğer öncü, lider, teknolojik, vb. sıfatları kullanıyorsanız

Güneş enerjisini baz istasyonlarının kesintisiz enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanabilirsiniz. Depolama teknolojilerinin gelişmesi ile daha az alanda ihtiyaç duyulan gücü depolayabilmek olasıdır.

Eski depolama ürünleri (jel bataryalar veya 2V bataryalar) ile telekominikasyon sistemleri yerini lityum tabanlı bataryalara hızlıca bırakmalı. Kurşun asit temelinden, lityum temeline geçmeliyiz. Tabiki bu geçiş bir maliyet ama operatörler olarak bence yapmak zorundasınız. Bir afet durumda sevdiklerimize ulaşamamanın çözümleri var.

Bir baz istasyonunun ne kadar enerjiye ihtiyacı olacağı ve bunun güneş enerjisi ile nasıl karşılanabileceği hakkında bir araştırma paylaşıyorum. Bu araştırmada kurşun asit temelli ürünler ve %50 kapasite kullanımı ile hesaplamalar yapılmıştır. Lityum bataryaların kapasite kullanım oranları %90 a kadardır. ( yani daha az depolama gerekecek) https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1154296

Elektrikli araçta bir depolama ünitesi

Bir baz istasyonu elektrikli araç bataryasını kullanarak saatlerce devrede kalabilir. Sadece bu konu için özelleştirilmiş araçlar yaptırabilir diye düşünüyorum GSM operatörlerimiz.

Aynı şekilde elektrikli araçlar evimiz için ve hatta iki elektrikli araç birbirleri için bile enerji kaynağı olabilir. Bu söylediğim onlarca yıl sonra değil, hemen şimdi mümkün..

Güneş enerjisi + elektrikli araçlar + depolama

Yıllardır yazdığımız makalelerin belkide özetidir; Güneş enerjisi + elektrikli araçlar + depolama

Bu stratejik konuda yapılabilecek çözümler oldukça fazladır.

Beğenerek takip edebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz