Güneş enerjisi + depolama konusu ve Avrupa

2
4187

Güneş enerjisi Avrupa’da uzun yıllardan beri belirli bir hızda ve sürekli bir biçimde gelişimini gerçekleştirdi ve doygunluğa ulaşmıştı. Son bir iki yıldır pazarın yeniden hareketlendiğini okuduğumuz makalelerden ve gelecek perspektifi sunan araştırma kuruluşları raporlarından görmekteyiz. Güneş enerjisi + depolama konusu ile birlikte Avrupa’nın farklı ve yeni bir yol açacağı ve Almanya’nın yine öncü bir rol üstlendiği/üstleneceğini görmekteyiz. Güneş Enerjisi + depolama konusu yakın gelecekte ayrılmaz bir ikili olarak karşımıza çıkacak, fiyatların hızlı bir biçimde düşmesiyle yaygınlaşmaya başlayacak ve elektrik şebeke altyapımızın kabuğunu değiştirmek adına önemli bir enstrüman olacaktır.

Evsel solar + depolama Pazar hacmi

Güneş enerjisi konusundaki grafik bize çok şey anlatıyor yaklaşık 400 MWh solar depolama (özellikle küçük solar sistemler en fazla 15kWh) kapasitesi, fiyatların aşağıya doğru hızlı bir biçimde düşeceğinin de göstergesi bence. Sonra da biz, Türkiye’ de solar akü fiyatları neden bu kadar yüksek ? diye sorarız. Grafiği incelersek Almanya’da güneş enerjisi + depolama 5 yıl içerisinde yaklaşık 3 kat artacağı öngörülmekte. Keşke benim ülkemde de olsa diyor insan.

Avrupa’da küçük solar sistemler için depoloma market hacmi
Almanya Avrupa Amerika Avustralya’da yıllık kurulan evsel solar sistemler

Evlerde kurulan güneş enerji santralleri + depolama ciddi oranda artan ve artacak bir noktaya geldi. Aşağıdaki grafik Almanya’nın Avrupa’nın tamamına karşı PV ve depolama konusunun nasıl olması gerektiğini gösteriyor, beş yıl öncesi ile karşılaştırılacak olursa, beklentiler Avustralya ve Amerika’da da güneş enerjisi + depolama konusunun önem kazanacağını gösteriyor.

Ülkelere göre yıllık küçük solar sistem kurulumları
Kişi başı kaç watt enerji ?

Güneş enerji santralleri Avrupa genelinde o kadar fazla kurulmuş ki bugüne kadar, kişi başına düşen watt değerinin dahi grafiklerine ulaşabiliyorsunuz. 10 kW’a kadar çatı ve cephe güneş enerji sistemlerinin kontrollü ve doğru biçimde hayatımıza biran evvel girmesi gerektiğini aşağıdaki grafik çok net bir şekilde bize anlatıyor bence. Endüstriyel çatı ve arazi kurulumları ile güneş enerjisinin olması gereken yere taşımak aşağıdaki grafikleri il bazında ülkemiz için yapabilmek çok güzel olacaktır. Aşağıdaki grafik Avrupa birliğinde  2017 de kurulan fotovoltaik kapasitenin kişi başına düşen watt değerleri gösterilmektedir. Almanya 512 watt ile listenin tepesinde yer alıyor.

Avrupa’da ülke bazında kişi başına düşen kurulu solar gücü

Sonuç :

Güneş enerjisi ve depolama konusu, şebekelerimizin daha stabil ve daha verimli çalışmasını sağlamanın yanı sıra , enerjinin merkezi şekilde üretilip dağıtımı yöntemini biran evvel güncellememiz ve sanal enerji santrallerinin akıllı şebekelerin hayatımıza girmesinin anahtarlarından biri olacaktır. Diğer taraftan elektrikli araçların hayatımıza girmesini de hızlandıracak dolaylı faktörlerden birinin depolama olduğuna inanıyorum. Umarım kısa sürede güneş enerjisi ve depolama ile ilgili kanunlar yönetmelikler yolumuzu kabul edilebilir hızda yola koyulmamızı sağlar.

Enerji depolama doğrudan ve dolaylı olarak birçok konuya etki ediyor

Beğenerek takip edebilirsiniz

2 YORUMLAR

  1. Kerem bey merhaba,

    Ben Bodrumdaki evime 10 kw solar enerji sistemi kurmayı düşünüyorum ancak bu konuda o kadar çok firma var ki kime güveneceğimi bilmiyorum. İleriki yıllarda servis ve parça problemi yaşamamak için sizin önereceğiniz bir firma varmı.

    • Merhaba Can Bey

      ilginiz ve güveniniz için teşekkür ederim . Bu konuda 2.5 yıldır ücretsiz olarak hizmet verdik ancak hem sizi , hem bizi hem de kurulum yapacak firmaları korumak adına , profesyonel olarak destek olabiliyoruz . Size 3 farklı firmadan teklif aldırabilir ve bu teklif içeriklerini değerlendirmek için size teknik danışmanlık sağlayabiliriz. saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz