PWM ve MPPT Şarj Kontrol Cihaz Karşılaştırması

17
3688

Şebeke bağlantısız inverterler için tasarımda mutlaka bulunması gereken ürünlerdir . Harici olarak alınabildiği gibi Solar inverterin içerisinde de olabilirler. Temel olarak her ikisinin de görevleri ; akü veya akü grubunu sağlıklı bir biçimde şarj etmek ve akü yönünden solar panellere doğru akımı engellemektir. Ayrıca üzerlerinde bulunan DC bağlantı bölümü ile DC yükleriniz için stabil bir çıkış sağlayabilmektedirler.

Amaç aküyü şarj etmektir ancak kullandıkları yöntemler birbirinden farklıdır . MPPT şarj üniteleri şebeke bağlantılı inverterlerin birçoğunda olduğu gibi sürekli maksimum güç noktasını(üretilebilecek en fazla enerji) bulmaya çalışır. Az ile yetinmez ve sürekli “acaba daha fazla güç üretebilir miyim ?” diye kendini sorgular bununla birlikte biraz pahalıdır.

 PWM

şarj cihazları daha ekonomik olan bunun yanı sıra potansiyel panel gücünün her zaman tamamını kullanamayan cihazlardır. Aküler cihaza bağlanır ve sistem otomatik olarak  çalışma voltajını seçer. (Birçok cihazın üzerinde 12/24 V gibi ibareler bulunur ) PWM cihaz kendisine bağlanan akü değerine göre şarj edeceği voltaj değerini kayıpları da hesaba katarak belirler , bu değere karşılık gelen akım ne kadarsa çıkışında sürekli o kadar güç olur, panelden gelen güç arttığında bile çıkışın değişmediğini görürüz. Toplam üretimi karşılaştırdığımızda %15-20 daha az üreten şarj kontrol üniteleridir.

MPPT

yapısı ise; şarj voltajı otomatik belirlendikten sonra sürekli kontrol durumundadır ,panel girişinden gelebilecek yüksek voltajı düşürüp çıkışında akımı arttırmak suretiyle daha fazla güç ile aküleri şarj etme özelliğine sahiptir. Böylece daha kısa sürede akü şarj işlemi gerçekleştirilebilir.

Grafikte 24V akü grubunu besleyen pwm ve mppt şarj kontrol cihazlarının davranışları görünmektedir.(DC güç kaynağı sabit akım vermek üzerine programlanmıştır.) MPPT ünitesi sarı boyalı alan kadar daha fazla çıkış gücü vermiştir.

Bu cihazların kullanılmadığı senaryolar üzerinde konuşmakta fayda var ; örneğin solar panelimizi direkt olarak aküye bağlarsak ne olur ? akümüz şarj olacaktır ama şarjı tamamlansa dahi doldurma eğiliminde olan solar panel akünün güvenli voltaj limitlerinin üstüne çıkarak ürüne zarar verecektir. Ayrıca birçok panelde bloklama diyodu olmadığından aküde depolanan enerji akşam olduğunda panelin üzerine doğru gitmek isteyecektir. Şarj kontrol cihazları bütün bu olumsuzlukları önlemeye yönelik tasarlanmışlardır ayrıca  üzerindeki LCD panel veya LED ler ile doluluk oranı hakkında fikir sahibi olabiliriz.

Özetlemek gerekirse;

güneş enerjisi uzun soluklu bir yatırım olduğundan, PWM tercih etmek yanlış değildir ancak  MPPT şarj kontrol ünitesi almak yada bu özellikli inverter tercih etmek daha verimli olacaktır.

mppt ve pwm şarj cihazının uygulamalı olarak anlatımı
güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda Türkiye ne yapıyor

Beğenerek takip edebilirsiniz

17 YORUMLAR

  1. merhaba sizi şiddetle takip ediyorum özel bir yardım talebim olacak hibrit sistemde solar verüzgar hibrit şarjkontrol cihazı aynı anda mesela panelden 8 amper ve tribünden 10 amper geliyor 18 amper aynı anda aküye dolum yapıyormu çalışma prensibi nasıl bilgm yok bu konuda solar sistem gibi pek makale de yok teşekkür ederim

  2. Bilgileriniz için teşekkürler. Pwm şarj kontrol cihazlarında bir sorunda sanırım şu. Akülere şarja başlayınca otomatik voltajı pick seviyesine çıkartıp amper basıyor. Oda tabi bi zaman sona aküyü bozar hale geliyor. Mppt en sağlıklısı

    • Merhaba Çetin Bey , Aküler hassas malzemeler şarj ederken de sonrasında kullanırken de dikkatli olmak gerekiyor . Zorunlu olmadıkça bugün ki şartlarda akülü sistemler önermiyorum saygılarımla

        • akülü sistemler hesap yapılmadan alındığında sorun çok yaşanıyor. Hesap yapılarak ve belirli bir kalite seviyesinin üstünde ürünler tercih edilebilir. Zorunlu şartlarınız varsa 24 saat elektriğin hiç kesilmemesi gereken bir server sisteminiz var mesela o zaman mecbur kullanırsınız.
          bugün ise aylık mahsuplaşma var ve şehir şebekesini akü gibi kullanabiliyoruz. şebeke bağlantılı sistemler kullanabilirsiz. youtube kanalımızda onlarca video bulunmakta .. mesela bu sistemi anlatan https://youtu.be/c1kEFSGYduM izleyebilirsiniz. mikro inverter optimizerli inverter alternatif olabilir.. saygılarımla

  3. Bizleri aydınlatrığınız üçin teşekkürler.benimde bir merakım var ben sabit karavanda 2 adet 100 lük seri bağlantılı tek olarak 275 watt panelim var buda 24 volt.toplam 475 watt enerji var.mppt 20 amper şarj kontrol var.ve 2 adet 100 lük jell aküm mevcut.bunlar çalışır vaziyette.sadece tezgah altı buzdolabını çalıştırmakta kullanıyorum.ama akşam saatlerinde güneş kaybolduğunda enejiler aküden gidince volta azalıyor ve bende buzdolabını kapatmak zorunda kalıyorum.şimdi bana ne tavsiye edersiniz de buzdolabını geceleyinde çalıştıratım.panelmi ilave edwyim panel ilave edin derseniz şarj kontrolum iş görecekmi aküler ise paralel bağlı.tavsiyenizi bekliyorum.

    • Merhaba Caner Bey , akülü sistemler hesap kitap işi , bunu alayım bunu ekleyeyim , deneme yanılma yönetimi ile bol bol para harcarsınız sadece..
      bizim eğitimlerimiz bulunuyor. eğitimlere para vermeye gerek yok derseniz layıkıyla işini yapan firmaları bulmak gerekir

      saygılarımla

  4. Merhaba Kerem bey
    Bir bağ evimiz var ve 8 adet 270 lik panel ve 8 adet jel akümüz 100 amper lik şöyle bir sıkıntımız var güneş batar batmaz enerji kesiliyor sizin viseonuzda bahsettiğiniz mppt şarz kontrolör alsak işe yarar mı alırsak almamız gereken mppt nin özelliği ne olmalııdır

    • merhaba , bu konuda kullandığınız yüklere göre akülerinizi hesapladınız mı ? hesap yapılmadan alınan veya ucuz akü kullanımı veya dikkatsiz sistem kullanımı bu durumlara neden olabilir. cihazlarda teknik sorunlarda olabilir. işe yarar veya yaramaz demek için çok daha fazla detay gerekir.

    • Merhaba,akilerinizin markası nedir, İnverter akıllı ama, harici regülatörünuz yok galiba,sisteminizle alakalı bilgi verirseniz size yardımcı olabiliriz.

      • Gökhan Bey merhaba , bahsettiğiniz cihazlar sadece test sistemi deney setimiz üzerinde sadece eğitimlerde çalıştırıyoruz. inverter exide olarak almıştık videolarımızda da görünüyor
        akıllı inverterler yerine şebeke bağlantılı veya hibrit cihaz öneririm

  5. Selamlar .tekneye bir sistem kurmak istiyorum.tekne komple 12 volt sistemde çalışıyor.teknede 2 x180 amper akü var.sarfiyat devamlı olarak buz dolabı var oda devreye girince 5 amper bir harcama yapıyor.aksamları sadece aydınlatma girer bunlarda led aydınlatmalar yaklaşıkher biri devrede iken 1 amper kadar çekiyor.oda devamlı bitanesi yanar zaten.ara ara devreye giren çıkanlat olsada çok kısa bişeyler girer çıkar.özetle 15 saat biz kullanımda 10- 12 amperçektiğimizde 2×180 amp.akü bana yeterli gibi yeterli ise bunu 2adet mono olmak şartıyla 190 w psnel yetermi.bu panel grubuna 20 amp.mppt sarz yeterlimidir.teşekkür ederim.

    • merhaba Turgut Bey , bahsettiğiniz konfigürasyon bence yeterli gelmeyebilir uzun soluklu bir sistem tasarımında.. bu konuda ürün satan firmalar ücretsiz destek verebiliyor , biz biraz farklı çalışıyoruz .. saygılarımla

  6. iyi günler benim solar şarj kontrol cihazı birden bire degerleri yüksek ölçmeye göstermeye. basladi degerler hic alakasiz gosteriyor aksam olduğunda güneş gitdiğinde sarjın ekrandaki degerleri geri düşüyor solar şarj mi bozuluyor yoksa aküde bi sıkıntı var onu cözemedim beni bu konuda aydınlatır mısın !

    • Merhaba , ürünün servisi ile görüşmenizi tavsiye edebilirim. aküde sıkıntı olabilir şarj kontrolde sıkıntı olabilir. uygun fiyatlı satılan akü şarj kontroller çoğu zaman problem..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz