Solar Hücrelerde Verim (N-tipi fotovoltaik hücreler yaygınlaşıyor)

4
2339
wafer_types_forecast

Yakın geçmişte kullandığımız solar panellerin neredeyse tamamı P tipi(poly) hücrelerden yapılmaktaydı. Google üzerinden basit bir arama ile bunun nedenlerini detaylıca öğrenmek mümkündür ancak özetle şunu söyleyebilirim ; o dönemdeki üretim kolaylıkları ,özellikle fotovoltaik hücrelerin uzay uygulamalarında kullanılması ve P tipi hücrenin uzay uygulamalarında stabil olması endüstrinin de tercih nedeni olmasını sağlamıştı. Gelişen teknoloji P tipi solar hücrelerinde ihtiyaçlara ayak uydurmasını sağlamıştır. Günümüze kadar gelen çoklu kristalli yapı ,verim konusunun öncelikli olmasıyla beraber; tek kristalli(mono) P tipi ve N tipi mono hücrelerin Pazar paylarının artacağı tahmin edilmektedir.Bu makale Solar hücrelerde verim N-tipi fotovoltaik hücreler yaygınlaşıyor olması ile ilgili olacak.

Aşağıdaki grafik çok kullandığımız çoklu kristalli P tipi solar hücrelerin pazardaki üstünlüğünün yavaş yavaş azalacağını öngörmektedir. Detaylı bilgi için ITRPV (International Technology Roadmap for Photovoltaic) raporları incelenebilir

Farklı wafer tipleri
Enerji verimliliği

kısıtlı kaynaklar ile enerji üretimi yaparken daha da önem arz etmektedir. Kurulacak yeni nesil enerji santrallerinin özellikle küçük veya endüstriyel çatılarda, yatırım maliyetini ilk etapta arttırıyor olarak görünse de ,toplam sistem ömrü baz alındığında yüzünüzü güldürebilir. Tabi ki teknolojinin her alanında olduğu gibi yeni şeyler her zaman pahalı olacaktır ancak zaman geçsin ucuzlasın diye beklerken ürün ucuzlayacak ancak daha yeni bir hücre tipi piyasalarda yerini alacaktır.

Peki neden N tipi yeni hücre kullanmalı ?

Daha fazla performans garanti etmeleri ;Birim hücre verimleri yüksektir.  Sıcaklık katsayısı değeri düşük olduğundan sıcak havalarda daha fazla üretim mümkün hale gelmektedir, daha az alanda daha fazla güç üretimine olanak sağlamaktadır. çift taraflı hücre yapısı kullanan N tipi solar hücreler daha da fazla üretimi mümkün kılar. Standart panellerde çokça rastlanan PID etkisi N tipi hücrelerde rastlanmaz. Yapısal olarak standart solar panellerde yıllık %0.7-0.8 gibi bir üretim kaybı oluşmaktadır. N tipi solar panellerde ise bu değer %0.2-0.3 seviyelerindedir, yani uzun yıllar sonra halen yüksek çıkış gücü anlamına gelir.

Diğer taraftan yüksek maliyetli paneller , değişen yönetmelik ile sadece öz tüketim yapılabilen çatı uygulamaları ve evrak prosedürlerin halen fazla zaman alıyor olması seçimlerinizi etkileyebilir.

Yatırım yaparken ödenen ücret ve karşılığında alınan enerji dikkate alınmalıdır. Fiyat/performans oranı yüksek ürünler tercih edilmelidir. Bir çok EPC firması size P tipi veya N tipi panellerin toplam üretim öngörüsü hakkında karşılaştırmalı raporlar sunma olanaklarına sahiptir.

Beğenerek takip edebilirsiniz

4 YORUMLAR

  1. keram bey iyi günler güneş enerji sistemlerine çok uzak biriyim bahçemizdeki konteynerein üzerine mini soğutucu tv şarz aleti telefon tablet vb 7 8 tanede lamba ihtiyacımız sokak köpeklerini bakım ve tedavi yeri gibi amaçla kullanmak istiyoruz elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz youtube deki paylaşımlarınız çok deyatlı anlayamadığım çok fazla terim var sizden rica etsem özelliklerini çok iyi bildiğiniz bizim işimizi en iyi şekilde görecek ekipmanların marka ve modellerini bilgisini verebilirmisiniz dönüşümlü olarak bir akadaşımız devamlı orda kalacak rica edsem bize bu konuda yardımcı olurmusunuz hangi ürünlerin hangi modellerini yada kapasitelerini almalıyız montajını kendimiz yapmayı düşünüyoruz yardımcı olursanız çok mutlu oluruz kendi imkanlarımızla ve ufak tefek yardımlarla yapmaya çalışıyoruz bilmediğimiz bir işte yanlış para harcamak istemiyoruz teşekkür ederim şimdiden iyi günler..

  2. Evimin çatısına ve karavanıma güneş enerjisi sistemi kurulumu düşünüyorum.Yazılarınızı okudum net bilgiler veriyorsunuz.Bu işle ilgileniyor uyunuz?Ben İzmir’deyim öncelikle karavanımdaki sistemi kurulumunu sağlayıp memnun kalırsam evimin çatısına da kurduracağım.İlgilenirseniz memnun olurum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz