Güneş Enerji Santrallerinde solar paneller açısından bakıldığında, farklı ve yeni konularda olduğu gibi, ilk uygulanan ve süregelen yöntemler bir standart olarak kabul görmüş ve yatırımcılar içinde gidilmesi gereken tek ve mantıklı yol olarak akıllarda yer etmiştir. Değişen şartlarla beraber ihtiyaçlar ve ürünlerde ciddi gelişmeler olmuştur. Teknolojik solar paneller ile birlikte bundan 5 yıl öncesine kadar 230Wp veya 240 Wp solar panellerden bahsederken bugün aynı alanda(m²) 320Wp-330Wp üretim yapabilen panellerden bahsedebiliyoruz ve bu paneller güneş enerjisi sistemleri için bugün dahi alıp kullanabileceğimiz ticarileşmiş ürünlerdir. Yeni nesil panel teknolojilerinden bahsettiğim yazımın linki aşağıdadır.
Bu noktada, şu soruya cevap aramalıyız
halen alışılagelmiş solar paneller mi kullanılmalı yoksa daha yüksek verimli yeni nesil ürünler mi ? Aslında bu sorunun cevabı yatırımcıya göre değişkenlik göstermekle birlikte , yeni nesil solar panel fiyatların aşağı yönlü hareket ettiğinin farkında olarak seçim yapmak belki de en doğrusu olacaktır. Kısaca yeni nesil solar panelleri özetlemek gerekirse; aynı alanda daha fazla güç üretebilmektir.
Aşağıdaki grafikte Ekim 2017 den Ekim 2018 e Avrupa piyasasındaki panel teknolojilerinin watt başına fiyatını göstermektedir. Bordo renk Yüksek verimli solar paneli (çello,perc,hit,n-type vb.285wp ve üstü ) Siyah renk tamamıyla siyah olan (all black panel ,çerçeve ve arka yüzey 200wp-320wp) paneli , Yeşil renk en çok kullandığımız 60 hücreli standart paneli (260wp-280wp) Turuncu renk ise düşük kaliteli birinci sınıf olmayan ve firmaların limitli veya garanti vermedikleri panelleri temsil etmektedir.
Teknolojik solar paneller
Solar panel fiyatlarının aşağı yönlü seyri yatırımcılar için avantaj , verilen garantiler oldukça uzun ama dikkat çekmek istediğim nokta ise ürününün arkasında duracak solar panel markaları hangileri? Yukarıda farklı teknolojik panellerden bahsettik, Güneş enerjisi santrali kurulacak fiziki alanı, yatırım maliyeti vb. nedenler, hangi tip ürünü seçeceğiniz konusunda etkenlerdir ancak en önemlisi aldığınız markanın sağlam temellere oturmuş , ticari hayatını uzun yıllar sürdürebileceğine inandığınız, herhangi bir problemde satış sonrası hizmetleri ile “problem ortağı” değil “çözüm ortağı” olacak firmalara karar vermek, sanırım ürün veriminden de önce karar vermemiz gerekecek ilk konu başlığı olmalıdır.
İmalatçının ürünün arkasında durabilmesi çok önemli .
Bugün piyasada hala 1998 model Chevrole araba parçası bulunuyor .
Ford da öyle . Ama Kia ‘ya bakın bulamazsınız .
Demekki güvenilir firma en önemli husus . Panel ömrü 25 yıl diyoruz belki daha da fazla .
Ama size bir şey söçylüyeyim . 1956 model Chevrolet arabalar çok dayanıklı idi 20-30 yıl kullanıldı . Bunun üzerine araba satışşlarını artırmak için imalatçı firmalar daha dayanıksız aaraba yapmağa başladılar . Ha keza buzdolapları da öyle . Ömür 20 yıldan 5 yıla inince de maliyette fiatta düşüyor . Düşünün .
Selamlar tekne için güneş paneli kurulumu yapmak istiyorum 2×159 A jel aküm var fiyat/kalite iyi olan hangi marka paneli önerirsiniz victron 30 A mppt controler düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler
Merhaba Haldun bey , bu bir sorumluluk ve yorum kısmında bu tarz cevaplar veremiyoruz maalesef .. ücretsiz destek veren firma bilgisi için destek@technicall.com.tr ye mail atabilirsiniz. bizden destek talebiniz olursa ücreti mukabili yardımcı olabiliyoruz