10kw altı çatı güneş enerji santralleri ile ilgili uzun yıllardır beklenen yönetmelik 2018 yılında gelmişti, ancak bu konuda evrak, uygulama, mahsuplaşma yani kısacası süreçler tam olarak istenilen seviyede maalesef olmadı. Bu yazımızda 10Kw altı çatı ges için sade vatandaş bakış açısını incelemeye çalışacağım.
Benim solar sektörüne girdiğimden beri en büyük hayalimdi; insanların kendileri için elektrik üretmesi ,fazlası varsa komşusuna vermesi , ülkenin enerji ihtiyacı karşılayabilecek bir damla olabilmesi , üstelik para kazanabilmesi …
Tabiki endüstriyel çatı sistemler , lisanslı ve lisanssız büyük ges sahaları enerji de dışa bağımlılığımızın azaltılması. Yenilenebilir enerji enstrümanlarının pastadan çok daha büyük pay alması için çok önemli ama bana küçük sistemler oldum olası daha sıcak gelmiştir.(küçükler birleşerek toplamda büyükleri yakalayabilir hatta geçebilir)
21 Haziran Bakanlar Kurulu kararında, binaların çatı ve ve cephelerinde üretilecek olan elektrik YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) kapsamına alındı. Bu karar Ayşe Teyze’nin Ahmet Amca’nın sektörün içerisine girişini şimdilik erteleyecek gibi görünüyor, zira yatırım bedeli 50-60bin TL yi bankada değerlendirmek isterlerse daha fazla getiri elde edecekleri aşikâr.
Kanaatim insanların birikimlerini bankada tutmak yerine yatırımlarla değerlendirmesidir. Böylece hem kendilerine hem de ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacaklardır. Sade vatandaş olarak düşünüldüğünde cazibesi olmayan bir yatırım aracına dönüşen 10kw altı çatı ges aynı zamanda sektörün büyümesinin de önüne geçmiş olabilir. ( kurulacak birçok küçük santral için birçok yeni istihdam yaratılması açısından)
Bence bırakın sade vatandaş evinin çatısında bir üretici olsun. Cep telefonundan ne kazanıyor ne kadar kazandırıyor görsün , hatta komşusunun üretim değerleri ile karşılaştırsın, sohbetlerde yepyeni bir başlık türemiş olsun. Vatandaş çevreye ve ülkesine olan katkısı ile övünsün bu hazzı yaşasın, üstüne para kazansın, dağıtım şirketleri en verimli üreticilere ödüller versin. Evlerin çatıları fotovoltaik panellerle dolana kadar teşvikler verilsin, kısacası herkes kazansın.
Sonuç:
Tabi ki bakanlar kurulumuz veriler ışığında bu kararı almıştır ancak beklentim şudur ki ; Gensed ,Günder , sektör öncü firmaları vb. kuruluşların bu konuyla ilgili kanaatlerini açık bir şekilde dile getirmeleridir.
Evlerin kömürden doğalgaza geçişindeki hızlı süreç gibi , herkesin kendi temiz elektriğini ürettiği günleri tez zamanda görmek dileğiyle…
MHSUPLAŞMA nasıl yapılıyor .
Son kararnamedeki 30kuruş/kws fiatı tabii olacak şey değil .
Fakat idareden elektrik almak yerine kendi elektriğini kullanmak hala karlı .
Yani kw a dikkat edin . Kullanacağınızdan fazla üretmeyin . Fazlayı 30 kuruşa satacak duruma gelmeyin .
Bugün kullandığımız elekrtrik 55 kuruş/kws
Yarın bu 75 kuruş olacak . 6 ay sonra da 100 kuruş .
Bugün 1 kw güce 1.000 $ yatırın . 7.000 TL Yılda 1.500 kws elektrik üretin ve kullanın .
İdareye satmayın . 1.500 kws x 0.75 TL/kws = 1.125 TL eder .
1.125 / 7.000 = %16 getiri demektir .
Daha ilerde yatırım aynı fakat elektrik fiatı artacak ve gelir artacak ve getiri % 20 yi geçecektir .
Bunu halka iyi anlatmak lazım Ama enerji şirketler, yanlızca şikayeti biliyor , kafayı hiç çalıştırmıyor .