Solar inverter sadece dönüştürücü mü ? Akıllı evinizin bir parçası mı ?

2
2050

Güneş enerji sistemlerinin kuşkusuz her bileşeni önemli ancak inverterin yeri ayrı bence, sistemin kalbi. bu makalede inverterin az kullanılan yada hiç kullanılmayan özelliklerinden ve geleceğe yönelik seçim kriterlerinden bahsedeceğim.Solar inverter sadece dönüştürücü mü ?  Akıllı evinizin, santralinizin bir parçası mı ?

Bu günlerde endüstri 4.0

çokça duyduğumuz bir terim haline geldi, anlamını tam olarak bilsek te bilmesek te “yeni nesil”    ,”üretim”,”teknolojik”, “yenilik” , “veri” vb. kelimeleri içerisinde barındıran yeni sanayi devriminin genel adı, ayrıca sizin solar inverterinizin de içinde bulunması gereken yapıdır. Şunu söylemek istiyorum aslında ; inverterinizi sadece bir dönüştürücü olarak görevlendirirseniz sadece o görevi yapar, bu bir seçimdir. Verileri analiz edebilen durama göre pozisyon alabilen ( örneğin enerji yönetimi yapabilen, gücünü kısabilen, açabilen ) yapıda bir solar inverter senaryosu da mümkündür.

Artık sadece güç dönüştürmek yeterli olmayacaktır. Satın alacağınız solar inverter içerisinde izleme sisteminin olması ,dış dünya ile bağlantı kurabilecek giriş çıkış portlarının olması ,ilerde artabilecek güç ihtiyacına karşı paralellenebilir ( birbiriyle haberleşebilir) olması veya modül genişleme yuvalarının olması, gelecek için entegrasyon anlamında elinizi kuvvetlendirecektir.

 www.technicall.com.tr
birçok marka, model solar inverterlerden bazıları

Endüstri 4.0 ile birlikte bir başka çok duyduğumuz konu “ akıllı şebekeler” , tam tarihi hatırlamamak ile beraber (3-4 yıl önce) GÜNDER’in  şartnameler ile ilgili bir çalıştayında bulunmuştum, amacımız şartname içerisindeki inverter bölümünü düzenlemekti. Aslında o zamanda bu konuyu dile getirmiştim ancak zamanın öncelikleri faklıydı…

Doğru Solar İnverter Seçim Rehberi

Akıllı şebekeler

kaçınılmaz bir şekilde hayatımıza girecektir, düşünün binlerce santral var (yapılmaya devam edecek) ve bağlı bulundukları şebekeye sürekli enerji basıyorlar. Peki enerji ihtiyacı hep aynı mı ? yada , sadece aktif güce mi ihtiyacı var şebekemizin ? merkezi sistemin ihtiyaçlarına adapte olabilecek cihazlar, sizi ileride oluşabilecek ekstra masraflardan koruyacaktır.

Gelelim az kullanılan inverter özelliklerine ; ülkemizdeki şebeke voltajları maalesef çok stabil olmayabiliyor, inverterler ise yazılımlarında belirtilen çalışma aralıklarının dışına çıktığında çalışmayı durduruyor. Bu noktada inverteri , voltaj veya frekans dalgalanmalarına karşı küçük de olsa düzenleyici (çalışma aralığında kalmasına yardımcı) olacak şekilde ayarlamaları mevcuttur. Detaylı araştırma yapmak isteyenler için bkz. (under/over voltage/ frequency ride-through )

Ayrıca inverterinizi bir kompanzasyon elemanı olarak kullanmanızda mümkündür. Bunu isterseniz cos fi değerini sabitleyerek veya adaptif bir şekilde, sizin belirlediğiniz noktalar arasında kalarak, inverteriniz aktif güç reaktif  güç dengesini kurabilir. Birçok MW seviyesi santralde kapasitif enerji yüzünden cezalar ile karşılaşıldı.Belki de inverter ayarlarınızı yeniden gözden geçirmek en ucuz yollu çözüm olabilir.

Bunların dışında ; çok inverter ile kurulan sistemlerde, tamamının devreye girmeye çalışması dalgalanmalara, darbelere( spikes) neden olabilmekte, bu durumu önlemek açısından inverterlerde (birçoğunda) “soft start” özelliği bulunmaktadır. Problem çözmede bu metod oldukça işinize yarayacaktır. Naçizane önerim; aldığınız ürünün kullanım kitapçığını kurulum yapmadan önce okumanızdır.

Gelekcekteki Akıllı Şebekeler & Günlük Hayatımıza Etkisi

Beğenerek takip edebilirsiniz

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz