batarya teknolojileri yeni gelişmeler

0
402

geçtiğimiz günlerde catl firmasının duyurduğu ve kg’da 500Wh enerji depolayabilen “condensed battery” ürünü oldukça ses getirdi. Bu değerin ne anlama geldiğini basit örneklerle sizlere anlatacağım. Batarya teknolojileri konusunda yaşanan yeni gelişmeler, güneş panellerindeki gelişime göre çok daha hızlı oluyor. Daha bir iki yıl öncesine kadar 200Wh/kg , 255Wh/kg şeklinde lansman yapan firma bugün ise 500Wh/kg ile ulaştığı değeri ikiye katlıyor.

Batarya teknolojileri hangi hızda ilerliyor?

Güneş enerjisi teknolojisi 6 ayda 5-10Wp gibi (yılda belki 10-15Wp) batarya teknolojisi bambaşka bir hızda ilerliyor.

200Wh/kg gibi bir değerden 1-2 yıl önce bahsedilirken, şimdilerde 500Wh/kg gibi değerlerden bahsediyoruz. En korkulan yanı güvenlik,yangın riski diye düşünüyoruz firmalar bu yönde de anldıkları önlemlerden, test standartlarındaki üst düzeyden bahsederek, bu konudaki soru işaretlerini gideriyor.

Zaten her zaman söylediğim gibi; teknolojik bir ürünün ilk piyasaya çıktığında her haliyle eksiksiz, en verimli, en hızlı , en kompakt olması mümkün değildir. Zamanla iyileştirmelerle en verimliye doğru gitme isteği olacaktır.

batarya teknolojilerindeki gelişmeler hepimizi olumlu yönde çok fazla etkileyecek

Enerji yoğunluğu güç yoğunluğu nedir?

Öncelikle bu terimleri basitçe bilmek gerekiyor. Bir kilogram içerisinde ne kadar enerji saklayabiliriz sorusunun yanıtıdır. Araç bataryasının toplamda 100 kg olduğunu düşünün 250Wh kg teknolojili bir batarya ile 25kWh enerji depolanabilir.(teorik olarak) aynı ağırlıkta catl condensed battery ile 50kWh enerji depolanabilir. Buda kabaca x2 kat menzil anlamına gelir. Veya 50 kg ağırlıkta 25kWh enerji depolayarak arabayı hafifletebilirsiniz. Araç hafifletmek, menzilini uzatmak en çok istenen konuların başında gelmektedir. Incelemenizi öneririm https://www.keremcilli.com/enerji-yogunlugu-guc-yogunlugu-nedir/

Bataryalar ne kadar güvenli yangın riski?

Elektrikli araçlarla ilgili sürekli duyduğumuz bir konudur. Yangın riski, bataryaları araçlarda kullanmak ne kadar güvenli. CATL bu konuyu farklı bir boyuta taşımış ve “condensed battery” adını verdiği ürünün sivil havacılıkta kullanılmak üzere tasarlandığını belirtmiş. Uçaklarda kullanılabilir bir bataryanın test standartları ve risklerinin ne kadar daha azaltıldığını takdir edersiniz. Böylelikle insanların aklındaki en büyük soru işaretlerinden birini de gidermiş oluyorlar diye düşünüyorum.

Solar enerji için kullanılan bataryalar

Güneş enerji sistemlerinde kullanılan bataryalar ortalama olarak 110-120Wh/kg gibi değerlere sahiptir. Farklı teknolojiler ile bu değerler değişkenlik gösterebilir.

Bahsi geçen catl batarya ile bir sistem tasarladığınızda çok daha ufak bir alanda enerji depolama yapabileceksiniz. veya aynı alanda çok daha fazla enerji depolamak mümkün olacak.

Özetlemek gerekirse

Batarya teknolojileri (farklı elementler ve farklı yollardan giderek) çok hızlı bir şekilde gelişmekte. Bu durum günlük yaşantımızıda hızlı bir şekilde etkileyecek. Verimlilik bu dönemin anahtar kelimesi ve batarya alanında verimlilik çok hızlı ve güvenli şekilde ilerlemesi mutluluk verici. Bu teknoloji üretiminin ülkemizde de yapılabilmesi çok stratejik bir hamle olabilir. Kolay olmadığı su götürmez bir gerçek ama imkansız değil..

faydalı linkler

https://www.catl.com/en/news/6015.html

Beğenerek takip edebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz