kendine yeten ev

0
861

Güneş enerji ekosisteminde sadece elektrik üretimi bulunmuyor. Kendine yeten ev pasif ev gibi terimlerle anlatılan tüm ihtiyaçların bağımsız şekilde, üretilen elektrikten karşılandığı bir sistem kesinlikle mümkündür.  Bu video makalede Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunan güneş enerjili depolamalı ve ısı pompalı bir evi inceleyeceğiz. Kelimenin tam anlamıyla kendine yeten ev olmuş. (yağmur suyu hasatı ve elektrikli araç şarj ünitesi eklenirse bence çok daha güzel olacaktır.)

Kendine yeten ev nedir

Güneş enerjisi+depolama+elektrikli araçlar birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak düşünülmelidir. Kendine yeten ev konseptinde; elektriğimizi fotovoltaik güneş panellerinden üretmek, enerji fazlası ile bataryalarımızı şarj etmek, arta kalan enerji ile hem ısınma hem de kullanma suyunu ısıtmak mümkün. Şimdilik bu evimizde henüz olmayan , elektrikli araç şarj ünitesi eklentisi ile aracımızın enerjisini de kendimizin ürettiği senaryo hiçte uzak değil.

Düzce Gölyaka’da bulunan güneş enerjisi olan enerji depolama ve ısı pompası ile enerji bağımsız ev görseli

Enerji bağımsızlığı önemli

Her zaman verdiğim örnek ile başlayayım yine; evimizin önüne kuyu açıp ben petrol çıkartacağım sonra işleyip benzin, mazot yapacağım deme şansımız yok. Ama ben güneş enerji sistemi kuracağım ve aracımın, evimin, iş yerimin hatta fabrikamın ihtiyacını karşılayacağım diyebilirsiniz. Kendi ihtiyacınızı karşılamak enerji bağımsızlığı önemli. Ve bunun için yıllarca beklemeye gerek yoktur. Bu videodaki evde bahsettiklerimiz için güzel bir örnektir.

Kendine yeten evde hangi ürünler kullanıldı

Düzcenin Gölyaka ilçesinde gerçekleştirilen bu proje yine aynı şekilde Rüya Takım olarak adlandırdığımız (Veli Bey’in ifadesi) ekipmanların bir araya getirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Burdaki asıl amaç Isı Pompası ve Güneş Enerjisini en etkili biçimde kullanmak ve bununla birlikte öz tüketim oranını yükseltmek ( enerjinin fazla olması durumunda şebeke Satış mümkündür ve resmi işlemleri tamamlanmıştır.) bu sayede hem Amortisman süresini kısaltmak hem de müşterimizin daha bağımsız bir sistem sayesinde enerji piyasasında olabilecek olumsuzluklardan etkilenmemek ve karbon ayak izini azaltmaktır.

Solar Sistem nasıl çalışıyor

Güneş enerjisi ile ürettiğimiz enerji ile evimizdeki ihtiyaçlarımızı karşılamak bunun yanısıra günün ileri saatlerinde üretim artmasıyla birlikte enerjimizi iklim koşullarına göre kışın ısıtma devrelerine aktarmak , yazın ise tüm sıcak su ihtiyacımızı karşılamaktır. Bununla birlikte panel gücümüzü fazla yerleştirmemizin diğer bir faydası sisteme bir BYD Lityum Batarya ilavesi ile enerjimizi gün içinde depolamak sistemin bize izin verdiği programlı şarj/deşarj yardımıyla güneşin zayıfladığı saatten itibaren evimizi beslemek ve güneşlenme süresi uzatacak şekilde dizayn edilmiştir.

ısı pompası ekipmanları bağlantı şeması

Solar Sisteme ait ekipmanlar sistem şemaları

 – Fronius Symo GEN 24 Plus 10 kw

 – Symo 4,5 kW

 – OHMPILOT

 – BYD HVM 11,6 kWh Lityum Batarya

 – Schmid Pekintaş 500 Watt panel 34 adet 17 kWp

 – Nibe 16 kW Isı Pompası x 2 adet

 – SMO 40 Kontrol Paneli

 – 750 litre Buffer Tank

 – 500 Litre Kullanım Suyu Boyleri

solar inverter ve ısı pompası bağlantı görseli
enerji bağımsız ve kendine yeten ev kosepti ile tasarlanmış güneş enerjisi depolama ve ısı pompası kullanılan villa projesi

Isıtma sistemine daha detaylı bakalım

NIBE marka -25 C dış hava sıcaklığında 62 – 63 C gidiş suyu sıcaklığı sağlayan bir sistem ve buna bağlı olarak Isı Pompası uyumlu kullanım suyu boyler , Isıtma sistemi için Akümülasyon tankı , sistemim için sirkülasyon pompası , GEBERIT marka Bakır Fittings malzemeleri

Genel fiyat bilgisi

Peki ısı pompası sisteminin fiyatı nedir ? en çok gelecek sorulardan, bu sebeple ortalama (fikir vermesi açısından ürünler ve anahtar teslim fiyatlarından bahsedelim

Nibe F 2120 – 20 kw Isı Pompası

300 litre ısı pompası boyları

200 litre Buffer Tank

Meibes sirkülasyon pompası

GEBERIT marka bakır tesisat

Flamco Sarf Malzemerli

kendine yeten evde kullanılan nibe su tankları görseli

Burada bahsedilen malzemelerde yapılacak olan bir sistem ortalama maliyeti 20.000€ – 25.000€ arasında değişmektedir. Tabii ki en sağlıklı fiyat projeye göre verilecek fiyatlardır.

Güneş enerjisi kurulum maliyeti

Solar enerji sistemi için yine anahtar teslim 15 kWe İnverter kapasitesi , 17 kWp DC panel gücü , Konstruksiyon , kablolama , pano , projelendirme işlemleri ve OHMPILOT ürünü ısıtma sistemine destek sağlayan ünitesi ile birlikte 22.000USD – 27.000USD arasında değişmektedir.

Çatı ges kullanılan malzemeler listesi

Fronius SYMO GEN 24 plus 10 kWe

Fronius Sumo GEN 24 Plus 5 kWe

Schmid Pekintaş Panel 500 Watt 34 Adet

Fronius OHMPILOT

Konstrüksiyon

Kablo ve Pano

Projelendirme

İşçilik

Editörün özeti

Yeşil enerji, sürdürülebilirlik, duyarlılık, enerji bağımsızlığı karbon ayak izimizin azaltılması vb bir çok kıymetli konunun kesişim noktası güneş enerjisidir. Solar Enerji sadece çatılara,arazilere konumlandırılan ürünlerdir gibi yanlış bir algı da söz konusudur. Yakında bitereceğimiz yeni ofis konseptimizde, konuyu etraflıca sizlerle paylaşıyor olacağım.

Videomuzu izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.Daha önce çektiğimiz içeriğin, yorum bölümüne gelen soruları yanıtladığımız sistemi detaylı anlattığımız bir video oldu. Aklınıza takılanları video yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca iletişim bilgilerini de bulabilirsiniz

Beğenerek takip edebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz