Güneş enerji paketleri sizin için uygun mu?

6
3517

Güneş enerji paketleri , internette çokça karşımıza çıkan uygun fiyatlı oldukları için tercih nedeni olabilecek ürünlerdir. Yapacağımız güneş enerji sistemi için solar paneli , inverteri , kablo ve konstrüksiyonu tek tek alabileceğimiz gibi bu tarz hazır bir sistemi de pratik olması açısından tercih edebiliyoruz. Peki bu hazır güneş enerji paketleri eviniz için gerçekten hazır mı ? Güneş enerji paketleri pratik ve uygun fiyatlı olarak öne çıkmakla birlikte beraberinde sorunlarda getirebilmektedir. Bu makalede bazı konulara dikkat çekmek istiyorum.

Güneş Enerji Paketleri

Evimizin içerisindeki farklı yüklere (tüketime) göre farklı boyutlarda tasarlanan , akü adetleri , güneş paneli adetleri ile farklı fiyatlar ile karşımıza çıkmaktadır. Ancak her evin içerisindeki yükler aynı olsa bile onları çalıştırılma zamanları bile çok önemlidir. Akülerinizin içerisindeki toplam enerji, yükleriniz (tv, buzdolabı ,lamba vb..) aynı anda çalıştığı durumda farklı davranır(daha kısa zamanda biter). Aynı yükler ,farklı zamanlarda çalıştırılırsa daha uzun süre güç sağlayabilirler.

güneş enerjisi ile elektik üreten ev

Kaldı ki her evin içerisinde aynı yükler olması da her zaman mümkün olmaz. Bu sebeple evinize özgü solar sistem tasarlanması en doğru yol olacaktır. Elektrik faturanız üzerinde belirtilen saat dilimi bazlı tüketimlerinizden az da olsa tüketimleriniz hakkında fikir sahibi olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Her evin çatısı tam olarak güney yönüne bakmayacağından ve açılar ideal derecelerde olmayacağından (tam güney ve ortalama 30 derece kabul görür ama bu konuda bile detaylar vardır) kurulacak panellerin üretim değerleri de evden eve değişkenlik gösterecektir. Eğer bir gölge durumu var ise (ağaç, elektrik teli vb..) güneş paneli üretimleri  eksi yönde çok farklılık gösterecektir.

Güneş Enerji Paketleri İçindeki Aküler

Güneş enerjisinden, şehir şebekesi olmayan bir yerde yararlanacaksanız akülü bir sistem tasarlanması gerektiği söylenebilir. Peki hangi akü markası kaç Ah değerinde ürünler kullanılmalı ? Akü konusu çok detaylı bir konudur ve biz kullanıcılar açısından, dikdörgen ve içini göremediğimiz bilmediğimiz bir nesnedir çoğu zaman. O yüzden manipüle edilmeye müsait ürünlerdir. Örneğin farklı markalara ait 100Ah aküler farklı güçleri depolayabilir. Biri daha az biri daha fazla güç depolayabilir. Bu sebeple akülerle ilgili yorumları dikkatlice okumak araştırmak gerekebilir.

Bu araştırma sırasında şuna dikkat etmelisiniz; kullanıcının kullanım şekli akünün ne kadar süre dayanabileceğini (güç verebileceğini ) direkt olarak etkilemektedir. Dünyanın en kaliteli aküsünü alın ama kullanım konusunda çok agresif olursanız ( örneğin aküyü üzerindeki yazan değeri verecekmiş gibi düşünüp sonuna kadar tüketmek veya akülerden çok fazla akımı kısa sürelerde çekmeye çalışmak ) akünüzün ömrünü ciddi oranda azaltacaktır. Böyle bir tüketici “ en pahalı aküyü aldım ama 6 ay sonra şarj tutmamaya başladı” diyebilir. Sizi de o markadan soğutuyor olabilir. Yani kullanım şekli çok önemlidir.

solar akü çeşitleri ve fiyatlarını bu makalede bulabilirsiniz

Hazır Solar Paket mi yoksa tasarım sistemler mi ?

Yazımın özeti olarak şunu söyleyebilirim; hazır paketler alınmaz diye düşünmemek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sizin ihtiyacınız ve o ihtiyacı karşılayan solar sistemi kurmaktır. Özellikle akü ile yapılan güneş enerji santrallerinde hesap kitap çok önemlidir. Bu sebeple akülü sistem alacaksanız, gündüz gece tüketiminizi ayrı ayrı bilmek (mümkünse ) , evinizde kullanacağınız ev aletlerinin güçleri (kaç watt ile çalışır ? ) ve kaç saat çalışacak ? sorularının cevaplarını almadan size hazır sistem satılmaması gerekir. Kullanılacak solar inverterin, üretiminin izleme yapılıp yapılamayacağı( cep telefon veya bilgisayar gibi cihazlarla) veya gelecekte enerji satışı çok avantajlı bir noktaya gelirse, bu senaryoya uygun mu değil mi ? bilerek ürün almakta fayda vardır.

Aslında aküsüz olan sistemlerde, (şebeke bağlantılı solar sistemler) hazır paketler kullanılması daha doğru olacaktır. Çünkü enerjinin yetmediği yerde şehir şebekesinden elektrik alacaktır. İki klima çalışır mı fırın çalışır mı ? hepsi çalışır. Bu sistemlere sonraki bir zamanda akü ilavesi de yapılabilir.

Güneş panelleri için farklı kalite sınıfları bulunmaktadır.Detaylar bu makalemde

Sonuç

Akülü güneş enerji sistemleri uzun süre sorunsuz çalışabilmesi için, en başta çok doğru bir biçimde hesaplanmalı ona göre ürünler tercih edilmelidir. Aksi tüm senaryolarda başınız ağrıyacaktır. Solar aküler diğer akülere nazaran pahalıdır ve hızlı bir biçimde bozulması veya işlevini eskisi gibi yerine getirememesi istenmeyecek bir durumdur.

Alınan hazır sistemin kullanımı konusunda satıcının size eğitim vermesi gerekmektedir. Ezbere satılan, kurulan, sizden elektrik tüketim detayları istenmeyen, akülü güneş enerji sistemleri problem çıkarma ihtimalini arttıracaktır.

aylık mahsuplaşma ile akü kullanmadan akü kullanıyormuş gibi bir yapı mümkün
akülü ve ucuz sistemlere dikkat ediniz. Hesaplama yapılmadan ürün alırsanız problem çıkma ihtimali yüksek oluyor.

güncelleme 24.05.2022

Güneş enerji hazır paketlerde maduriyetler ve memnuniyetsizlikler olmaya devam ediyor. Gelen telefon ve maillerden bunu halen söyleyebiliyoruz. Şehir şebeke desteği olmayan bir sistem tasarlıyorsanız kullanılacak tüm yükleri tek tek ve kaçar saat çalıştıracağınızı bilmeniz gerekir. Üstünüze özel bir kıyafet yaptıracağınızı varsayalım , ben provaya gelmeyeyim siz yapın bir şeyler demek gibi ..

Önerilerim

·        kullanılacak ürünlerin tek tek güç tüketimlerini bilmelisiniz

·        batarya seçimine dikkat ediniz mümkünse lityum tabanlı aküler kullanın

·        bütçeniz yetmezse kurşun karbon batarya , olmadı uzun ömür döngülü AGM olmadı jel

·       Bu konuda sistemin paneli inverteri aküsünü hesaplayabilecek bir firma ile anlaşmalısınız

·        Uygulama da oldukça önemli profesyonel ekiplerle çalışılmalı

Beğenerek takip edebilirsiniz

6 YORUMLAR

    • Muvaffak bey , sadece 4 aylık kullanım için bu tarz bir yatırım mantıklı mı öncelikle bu açıdan bakmanızı tavsiye ederim. hesaplama için internette bulabileceğiniz web siteleri var. 20 kwh ciddi bir rakam ve buyuk bir akü grubu ve solar panel grubu gerekecektir.

  1. Naçizane Muvaffak Bey’e tavsiye değil, haşa kendi düşüncem olarak: Civarda bağlanabileceği bir dağıtım firmasına baş vursa, Yayla dediği için bunu söylerken bile tereddüt ettim. 4 ay kullanıp, 8 ay satmak ile sistemi amortide edebilir.
    Saygılar,
    Halit Güsever

  2. Halit Bey
    Şebekeye yakın olsam dert değil . 100 km uzaktayım .
    Aküye esirim . Hatta bir gölet yapıpo oraya su basmayı da düşündüm .
    4 ay kullanıp 8 ay satmak ‘ a sakın yatmayın .
    Şebeke size 62 kuruşdan satıyor , vergiler ve dağıtım dahil,
    sizden ise 31 kuruşa alıyor , vergiyi ben vereceğim , dağıtımı ben yapacağım diye . Onun içi şebekeye bağlı olanlar da ihtiyaçları kadar hatta % 10 eksik alsınlar . 3 kw yılda 4.500 kwh verse siz 4.000 kwh veren 4.000/1.500= 2.7 kw GES alın . Çok ince hesaplar yaptım . Siz de yapın . Her ay kullandığınız elektrik ile üretimi yapılan elektriğin farkını alın her ay bunu 62 kuruş ve 31 kuruş le çarpın toplayın durumu görün .

  3. Merhaba, elimde 3 adet 150 watt monokristal panel, 2 adet 12 volt 100 amper akü ve 12\24 volt 30 amper şarj regülatörüm var. Akülerimi daha verimli sarj edebilmem için panelleri nasıl bağlamamı tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz