güneş enerjisi + depolama enerji bağımsız ev

2
1094

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda farklı senaryolar olduğunu her fırsatta belirtiyorum. Bu video makalemizde Çankaya Ankara’da bulunan 30 kWh depolama kapasiteli 4 adet 5 kW inverter grubu olan ve toplamda 11 kWp güneş paneline sahip güneş enerjisi + depolama enerji ile enerji bağımsız evi inceleyeceğiz.

güneş enerjisi ve lityum depolama ile tasarlanmış şebeke bağımsız ev teknik inceleme videosu

Enerji bağımsız ev nasıl oluştu

Ev sahibi öncelikle güneş enerjisi elektrik üretimi ve depolama konusunu deneylemek istemiş ve küçük bir sistem kurmuş. Kısaca süreçler aşağıdaki gibi;

  • Polikristal 500 Watt güneş paneli ve bir adet inverter ile güneş enerjisi ile tanışmak
  • Polikristal 3000Wp güneş paneli ile sistemi büyütmek
  • Monokristal panel eklemesi 5500Wp güneş paneli ve üç fazlı ev için her faza bir inverter
  • Yarım kesim(half cut) güneş paneli eklendi 11000Wp (11kWp) güneş paneli + bir inverter daha
  • Toplamda 30 kWh depolama kapasitesi

Yukarıda bahsettiğimiz güç arttırımları üç yıl içerisinde yavaş yavaş yapılan geliştirmelerdir. Güneş enerjisinin en güzel tarafı küçük bir sistem ile başlayıp yavaşça büyütebilmeye imkan vermesidir.

30 kWh lityum depolama ünitesi ve 4 adet 5 kW solar inverter görseli

Hangi tip akü kullanılıyor?

güneş enerjisi + depolama enerji bağımsız ev uygulamasında LifePo4 olarak da bilinen lityum demir fosfat aküler tercih edilmiş. Bu aküler şuan uzun soluklu sorunsuz bir depolama ünitesi arayanlar için tercih listesinin başında gelmektedir. Farklı markalar olarak piyasada bulabilirsiniz. En çok dikkat etmeniz gereken konu inverter ile haberleşme yapabilir bir lityum akü grubu almalısınız.

Şebeke sadece jeneratör

Kurulan bu sistem tamamiyle şebekeye ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Şehir şebeke bağlantısı sadece kritik durumlarda(örneğin cihazlardaki arıza, uzun süreler havanın kapalı olması vb..) devreye giriyor

güneş enerjisinin entegre edildiği evin elektrik panosu

Neden enerji bağımsız ev ?

Bu kurulumu gerçekleştiren Ankara firması fotoelektron yetkilisi Deniz bey, müşterisinin neden güneş enerjisi + depolamalı çözüm istediğini üç başlıkta özetliyor

  • Enerji bağımsız olmak isteyen müşteri
  • Konfor
  • Yüksek elektrik faturalarından kurtulmak

Kurulan güneş enerjisi sistemi ile bu ev artık enerjisi hiç kesilmeyen bir ev haline dönüştü. Şehir şebekesinde bakım yapılması veya farklı sebeplerle yaşanan elektrik kesintilerinden etkilenmiyor

Elektrik faturası nasıl etkilendi

Videoda detaylı olarak paylaştığım verileri kısaca özetlemek istiyorum. Bahsi geçen ev için elektrik faturası son bir ayda ( videoyu nisan 2022 de çektik)  3000TL den 300TL ye indi. Önümüzdeki ay itibariyle güneş panellerinden daha fazla elektrik üretimi olacağından fatura tamamen sıfıra ineceğini öğrendim.

Depolamalı güneş enerjisi maliyeti

Güneş enerjisi güneş paneli+ inverter kısmı kurulum dahil 1000$+kdv şeklindedir. Eğer depolama istenirse 2,4kWh kapasiteli lityum batarya fiyatı da 1000$+ kdv dir. (6000 bin döngülü)

Fotoelektron firma yetkilisi Deniz Bey’in önerisi; optimum performansı yakalamak için minimum 3 kW güneş enerjisi ve inverter kurmak ve mümkünse iki adet 2,4kWh kapasiteli lityum depolama almak yatırım geri dönüşü açısından önem arz ediyor.

Yatırım geri dönüş süresi

Eğer optimum bir tasarım yapılmazsa güneş enerjisi yatırım geri dönüş süresi 10 yılın üstüne çıkmaktadır. İhtiyaca göre doğru tasarlanan depolamalı bir yatırım 8 yıl civarında geri dönüş mümkün olabilir.

enerji bağımsız ev gerçek enerji maliyeti

güneş enerjisi + depolama enerji bağımsız ev toplamda 360 bin TL + kdv ile kuruldu. Yılda 50 bin liralık elektrik tasarrufu sağlıyor. Enerji bağımsız evde kurulan sistem;

  • 30 kWh lityum batarya
  • 20 kW inverter (4 adet inverter 5 kW)
  • 11 kWp güneş paneli

Editörün özeti

Bu makalemiz ve videomuz gerçekten “ ben şebekeden ayrılayım tamamen bağımsız bir sistem kurayım, elektrik faturası ödemek istemiyorum” diyenlerin mutlaka çok hoşuna gidecek bilgiler barındırmaktadır. Gerçek üretim verileri ve yatırım maliyeti ve müşteri deneyimleri röportajı ile videomuzun sizlere ilham vereceğini biliyoruz.

İşin diğer boyutu; yıl olmuş 2022 Çankaya Ankara’da çatılar bomboş güneş paneli ile kaplı olması gerekirken. Güneş enerjisini tabana yaymak için uğraşanlar ya çok başarılı sayılmayız. Yada “taban” dedikleri referans değer farklı. Bu gerçekten üzücü halbuki güneş enerjisinin yaygınlaşması, depolamanın entegre edilmesi ve elektrikli araçların hayatımıza girmesi birbirinden bağımsız düşünülmemelidir. Güneş enerjisinin gerçek tabana yayılması için gerekli motivasyonumuz her zamankinden fazladır.

faydalı linkler

http://fotoelektron.com/

https://www.emo.org.tr/ekler/8e692a34a5e564e_ek.pdf

Beğenerek takip edebilirsiniz

2 YORUMLAR

  1. Merhaba,

    Sistem çok güzel ama apartmanda kaç daire var ve dairelere emerji dağılıyor noktasında biraz daha bilgi olsaydı çok iyi olurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz