#güneş enerjisi #depolama #elektrikli araçlar derken, enerji açısından yakın geleceğin en önemli üçlüsünü mimari tasarımlarda maalesef halen görememekteyiz. Küçük ev (tiny house) uygulamalarından devasa fabrikalara, evlere, iş yerlerine avmlere bügün hemen karar verip uygulanabilir bu tasarımları neden mimari tasarımlarda görmüyoruz? Mimarlar neden güneş enerjisi kullanmıyor çözüm önerilerimizle beraber bu video makalede paylaşacağım
Güneş enerjisi ve mimari tasarımlar
Ülkemizin güneşlenme potansiyeli Avrupa ortalamalarının üstündedir. Bu potansiyeli kullanmayı hızlandırmak için herkese düşen görevler var.
İster küçük ölçekli ister büyük ölçekli bir yapıda güneş enerjisi kesinlikle tasarımlara eklenebilir ve eklenmelidir. Farklı sebeplerden ötürü güneş enerjisi ile henüz tanışmamış tasarımcılar uygulayıcılar veya müşteriler olabilir. Birkaç örnekle dikkatinizi çekelim;
Güneş enerjisi sadece çatıda değil
Elektrik üretmek için tasarımlarınızda sadece bina çatısını kullanmak zorunda değilsiniz. Yeterli alan olmaması en önemli sıkıntılarımızın başında gelmektedir. Yine de olabildiğince güneş paneli koyularak gücü yettiğince faturayı düşürmeye odaklı çalışılabilir. Bu konu sadece müstakil evler için geçerli değildir. Bir apartman tasarımında ortak giderler elektrik faturasını ortadan kaldırmak için pekala kullanılabilir.
https://www.keremcilli.com/gunes-ile-kendi-enerjisini-ureten-binalar/
Dış cephenin güneş paneli ile kaplanması
Güneş panelleri özellikle BIPV ( binaya entegre güneş enerjisi) cam cam olarak adlandırılan güneş panelleri ile hem görsel anlamda bir estetik yakalanabilir hem de bina kendi enerjisini üretmeye başlar veya katkı sunar. Binaların dış cephesini sadece cam yapacağına mimarlar neden cam cam güneş paneli kullanmıyor mesela
Balkonda küpeşte olarak güneş paneli
Her fırsatta devrimizin “verimlilik” devri olduğunu anlatıyoruz. Bu enerji verimliliği, zaman verimliliği alanın verimliliği gibi farklı açılardan bakılabilir bir konudur. Bu konuda dikkat çekmek için evimin tuğla balkonunu kırıp, yerine cam cam güneş paneli koymuştum. Tasarımlarınızı bu yönde güncellemek keyifli olacak. Küpeşteler elektrik üretiyor..
Perdeler bile elektrik üretebilir
Ev içerisine güneş gelmesin diye kapattığınız perdeler elektrik üretimine katkı sunabilir. Bu konuda çalışan firmalar olduğunu da belirtmek isterim. Küçük bir enerji dönüştürücü ( mikro inverter) ve perde üstünde güneş hücreleri ile bu konu uçuk bir proje değildir.
Pergola üzeri güneş enerjisi
Güneş enerjisi farklı ölçülerde farklı transparan değerlerinde üretilebilir hatta farklı cam kalınlıklarında üretilebilir malzemelerdir. Konu ülkemizde yeni olduğundan hiçbir güneş enerji paneli üreticisi pergola için özel panel üreteyim demiyor. Konu birazda arz talep ile alakalı takdir edersiniz ki. Yine de ülkemizde özel ölçülerde panel üretimi yapan güneş paneli fabrikalarının olduğunun altını çizelim.
Zemine bile güneş paneli döşenebilir
“Hiçbir yer bulamadım” “mimari tasarımımı bozmak istemiyorum” diyebilirsiniz. Bende zemine bile güneş paneli döşenebilir diyorum. Güneş her gün doğuyor ve batıyor biz önümüzdeki 10 yıl 20 yıl veya 50 yıl için bina tasarlarken güneş enerjisini düşünmemek çok mantıksız değil mi ?
mimarlar neden güneş enerjisi kullanmıyor
Bu konuyu birkaç açıdan düşünelim; öncelikle tasarımcılar olarak konuya biraz uzağız di mi? aynı durum bir yatırımcı için de geçerli “güneş enerjisi çok pahalı” algısı var. Diyelim ki doğru. Bende diyorum ki bugün yapmayacak ama birkaç yıl sonra yapma ihtimali çok yüksek olan yatırımcılarınız için en azından aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
Önerilerim:
- Bina tasarımında en azından kablo kanallarının düşünülmesi,
- Çatıya monte edilecek konstrüksiyon parçalarının eklenmesi,
- Elektrik panosunun güneş enerjisi eklenme
- Elektrik tesisatı sözleşme gücünün yüksek tutulması
- Apartman ise karar defterine çatıda güneş enerjisi kurulabilir yazdırılması
Yukarıda belirttiğim başlıklar en azından mimarlarımızı hızlıca yapabilecekleri aksiyonlar olması ve ileride yapılacak güneş enerji santralinin altyapısının hazırlığı açısından çok çok önemlidir. Basit ama hayat kolaylaştırıcı bilgiler. Bu bilgiler ışında mimarlar neden güneş enerjisi kullanmıyor yerine mimarlar artık güneş enerjisi kullanıyor demek çok isteriz.
Güneş enerjisi için özel hat çekilmiyor
Bu arada elektriksel olarak şunu belirteyim; 40 yıllık bir binanın elektrik panosuna dahi güneş enerjisi eklenebilir. Özel ve karmaşık yeniden kablo çekme gibi işlemler yoktur. Dipnot olarak belirteyim.
Güneş enerjisini yayınlaştıracak yasal düzenlemeler
Solar3GW.org paylaşımına göre 1.1.2023-1.1.2025 arasındaki dönemde binalarda yenilenebilir enerji kullanma zorunluluğu %5 ve uygulamaya söz konusu yapı inşaat alanı 5000m² ve üzeri
1.1.2025 sonrası binalarda yenilenebilir enerji kullanma zorunluluğu %10 ve uygulamaya söz konusu yapı inşaat alanı 2000m² ve üzeri olan binaların NSEB(neredeyse sıfır enerjili bina) olarak inşa edilmesi zorunludur.
Değişikliğe dair yönetmelik 19 Şubat 2022’de Resmi Gazete’de yayınlandı.
Binalarda iklimlendirme ve güneş enerjisi
Güneş enerjisinden elektrik üretiminden sonra enerji fazlasıyla bina ısıtma soğutma sistemine entegrasyonda mümkündür. Bunu ister dış cepheye kaplanmış özel kaplamalarla (örneğin solarwall) veya çatı cepheye uygulama yapılmış güneş panelleriyle ve hatta her ikisinin birleştirildiği hibrit sistemlerle yapmak oldukça mümkündür.
https://www.keremcilli.com/solarwall-nedir-gunes-enerjisi-ile-nasil-calisir/
Güneş enerjisi elektrikli araçlar ve binalar
Bu konuda da artık talepler gelmeye başladı di mi? çağrı merkezimiz bu konuda telefonlar mailler almakta ve yatırımcılar ( müştakil veya apartman veya endüstriyel boyutta) güneş enerjisi enerjinin depolanması ve alacakları elektrikli aracın şarj edilmesi konularını sormaktalar. Hepsi mümkün ve hepsi yapılabilir. Ve hatta bir an evvel tasarımlarımızı bu yönde revize etmeliyiz.
Mimarlar odası ile etkinlikler yapalım
Güneş enerjisi farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını gerektiren bir uygulamadır. Konu Elektrik mühendislerini makina mühendislerini inşaat mühendislerini enerji sistemleri mühendislerini mimarları ve hatta yazılım tarafı da olduğundan bilgisayar mühendisliğini dahi konunun içerisine dahil eder. Bu konularda daha önce etkinlikler yaptım ve davet edilince icabet ediyoruz. Ayrıca youtube kanalımızda canlı yayın ile yukarıda yazdıklarımı anlattım. Umarım farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı olacaktır. İzlemenizi öneririm
Güneş enerjisi binalara entegrasyon eğitimi
Benim uzmanlığım güneş enerjisi ve firmamız bu konuda uzman eğitmenlerle ihtiyacınıza yönelik butik firmanıza özel eğitimler verebiliriz. Burada sizlere; “nelerde varmış” dedirtebilmişizdir umarım. Amacımız bu konunun gerçek tabana yayılması ve günlük hayatımızda aktif olarak bir an evvel kullanılmaya başlamasıdır. Gelecek burada siz neredesiniz