Hsa enerji mavi çam 540Wp güneş paneli

2
1883

Güneş enerji santrali kurmaya niyetlendiğinizde ilk akla gelecek kalem belki de güneş paneli olmaktadır. Manisa OSB’de bulunan HSA Enerji tesislerinde tam otomasyona dayalı son teknoloji kullanılarak üretimi yapılan Mavi Çam ve JA Solar markalı yüksek verimli güneş panelleri ile aynı alanda daha fazla üretim mümkün olabiliyor. Hsa enerji maviçam 540Wp güneş paneli nasıl üretiliyor ve teknik özellikleri nelerdir? Detaylı olarak inceliyoruz.

540Wp güneş paneli temel özellikleri

Dünya’nın önde gelen üreticilerinden JA Solar ile stratejik işbirliği anlaşması imzalayan Hsa Enerji, panel boyutlarında 2279mm x 1134mmx35mm ölçülerini benimsiyor. Yaklaşık 2,6 metrekare alanda 540Wp güç elde edilebiliyor. Şuan piyasada 450Wp olarak satılan paneller ile karşılaştırıldığında metrekarede %5 gibi daha fazla üretim mümkün oluyor.

Bu verimin temelinde, yüksek verimli hücreler kullanılması yatıyor. Galium-Doped yüklenmiş PERC hücreler ( farklı üreticiler farklı katkı maddeleri kullanmaktadır, Galium katkılı hücre yeni nesil diyebiliriz.) özellikle LID (Light Induced Degradation) etkisini minimize etmekte ve daha stabil bir güç üretimi sağlamaktadır. Bu teknoloji ile seri üretim hücre teknolojisi %23,3 çevrim oranıyla ciddi bir artış göstermiştir.

182 mm solar hücre görüntüsü

Yarım kesim( half-cut) güneş panelleri artık standart

Hsa Enerji’nin sağladığı ürün özellikleri:

Yarı iletken endüstrisinde uzun yıllar standart olan 156,75mm 2015 yılında kendisini 158,75mm ile değiştirirken 2019 yılında dünyanın önde gelen üreticilerinin 182 ve 210mm’ye kadar wafer üretip sektör standardını değiştirmesiyle teknolojik gelişmelerin hızı oldukça arttı.

– M10,182mm, 11BB, MonoPERC, Half cut hücre teknolojisi kullanılmaktadır.

– MonoPERC hücrelerde için JA Solar’ın patentli özelliği olan Gallium Dopped özelliği bulunmaktadır.

HSA Enerji Mavi Çam ve JA Solar Panel Üretim tesisi videomuz

– Hücre verimliliği %23,1- %23,3 arasındadır.

– Modül boyutları 2279mmx1134mmx35mm’dir.

– Dünyanın önde gelen 3 modül üreticisi JA Solar, Jinko Solar ve Longi Eylül ayında yaptıkları ortak basın açıklamasında 182mm hücre teknolojisi ve panel boyutunda ortak bir standart belirlediklerini ve bundan sonra üretecekleri ürünlerin aynı mekanik ölçü standartlarında üretileceğini belirttiler.

– 11 BB hücrelerde Busbarlar arası mesafe daraltılarak hücre üzerinde oluşan ohmik kayıpları azaltır. Elektrik akımının geçmesi için ilave yollar oluşturur. Bu durum;

  • Daha düşük Hot Spot riski
  • Daha düşük nominal çalışma sıcaklığı
  • Daha düşük direnç kaybı
  • Daha fazla güç
  • Daha az gölgelenme etkisi sağlar.
  • Mikro çatlak oranı azaltılarak modül mukavemetini de arttırmaktadır.”
güneş paneli kontrol görseli

Maviçam 540Wp güneş paneli avantajları

Yıllık degradasyon oranı (güç kaybı) %0,55’tir. (Bu oran ne kadar azsa o kadar iyidir. Panel karşılaştırması yaparken dikkat edilecek noktalardan birisidir.)

– 5 Busbarlı hücrelere göre %2 daha verimlidir.

– W/m2 oranı 450W gücündeki panellere göre %5 daha fazladır.

– 1 Tırda 368 kWp gücünde modül taşınarak ciddi lojistik maliyeti avantajı sağlanmaktadır.

– Aynı kurulu güç için diğer panellere göre daha az sayıda panel kullanıldığı için nakliyeye ek olarak kablo, konstrüksiyon ve işçilik ile de düşük BOS (modül dışı ekipman) maliyeti sunar.

Çatılarda bu kadar büyük boyutlu panel uygun mu ?

Güneş enerjinden elektrik üretmek, su ısıtıcı sistemlerden çok farklı ve çatıya koyulacak güneş panellerinin kar, buz , rüzgar gibi etkenlere karşı statik uygunluğunun kanıtlanması istenir. Bu uygunluğu sağlayacak şekilde ve kaliteli malzemeler ile yapılacak kurulumlar sorun teşkil etmeyecektir.

solar panel standardı olarak düşünülen ölçülerden biridir.

Değişen solar hücre yapısı

156x156mm hücreler 2010 lu yılların başında bir standart olarak sektöre yön veren ölçülerdi. Gün geçtikçe hücre boyutları arttı. Bunun temel sebebi “verimlilik” diyebiliriz. Aynı alanda daha fazla güç üretebilmek, üzerinde her zaman çalışılacak konudur. Dün , bugün , yarın…

Sonrasında 166x166mm hücreler ve artık yavaş yavaş 182x182mm hücrelere gelmiştir. Hatta bazı üreticiler 210mm dahi üretim yapmaktadır. Farklı boyutlandırmalar ilerde de karşımıza çıkacaktır.

Şuan ülkemizde bir çok üreticinin standart ölçüleri 182x182mm oldu ve olacak diyebilirim. Aynı zamanda hücrenin büyümesi yarım kesim yapıları da ortaya çıkarmıştır. İki parçalı ve yakın gelecekte bir hücrenin üçe bölünmüş haliyle güneş paneli yapıldığını göreceğiz.

yıllar içerisinde değişen solar hücre ölçüleri

Mavi çam güneş paneli nasıl bir fabrikada üretiliyor?

Hsa enerji’den gelen bazı bilgiler aşağıdadır;

Manisa OSB’de 10.000 m² kapalı alana kurulu yıllık 250MW üretim kapasitesini Haziran ayında 500MW’a çıkartacaktır. Uluslararası standartlarda üretim ve kalite süreçlerine sahip tam otomasyona dayalı fotovoltaik güneş paneli  üretim tesisi mevcuttur. Tesisimizde kullanılan tüm ekipmanların seçiminden, kalite kontrol yönetiminin uygulanmasına ve ürettiğimiz Mavi Çam ürünlerimizin tüm hammadde teminine kadar olan sürecin tamamını global partnerimiz JA Solar ile olan iş birliğimizde ortak yürütüyoruz.

Farklı iklimlendirilmiş bölümler

Fabrika içerisinde farklı sıcaklık ve nem değerlerinin olduğu bölümler bulunmakta, benim gezi sırasında dikkatimi çeken ilk konu bu olmuştu; fabrika genel ortamının iklimlendirilmesinin yanı sıra, hammaddelerin ( eva,backsheet,hücre vb.) 22 derecede tutulan özel bir bölümde ( koşullu oda) olmasıydı. Güneş panellerinin üretimi esnasında %70 nemli özel bir oda ile panelin üzerine koyulan özel kimyasalların uygun şekilde panele entegre olması sağlanıyor. Ayrıca güneş panelleri Stc olarak adlandırılan panellerin etiketlerini belirleyen, standart test şartlarının ölçüldüğü alanın sıcaklığı ise 25 derece olarak ayarlanmış.

özel iklimlendirilmiş alanlardan biri (%70 nem)

Test Laboratuvarı

Her vardiya başında yapılan peeling testi, kaçak akım testi ve Cross link testi sayesinde sorun tespit edilmekte ve kalibrasyon ayarları yapılmaktadır.”

Solar panel paketleme

3 oluklu mukavva karton üzerine yeşil şerit çekilmekte ve en son folyo kaplanmaktadır. Tek parça palet kullanılmaktadır.”

Palet iadesi ile paranızı geri alın

Çok fazla yerde duymadığım bir depozito sistemi. Örneğin MW seviyesi veya daha ufak bir santrale güneş panelleriniz Hsa logolu  özel paletler ile taşındı. Paletler boşa çıktığında Hsa Enerjiye iade edebilir ve geri ödeme alabilirsiniz.

İlgili linkler

https://www.hsaenerji.com/

https://www.linkedin.com/company/hsaenerji/
https://www.instagram.com/hsaenerji/
https://twitter.com/hsaenerji
https://www.facebook.com/hsagunesenerjisi/
https://www.youtube.com/channel/UCU2d6OBiSIG7p4QnrNZFS3w/videos

Beğenerek takip edebilirsiniz

2 YORUMLAR

    • Merhaba Rüştü Bey, video açıklama kısmında firma iletişim bilgileri bulunuyor. kendileriyle temasa geçerseniz yardımcı olacaklardır. Biz ürün satmadığımız için fiyat veremiyoruz maalesef

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz