monokristal polikristal solar panel performans

4
3989

Çatımıza kurduğumuz 6 KW kapasiteli solar enerji sisteminden sonra panelleri tek tek izleme şansına da sahip olduk. Standart bir 10 kw çatı cephe uygulaması yapmak yerine farklı tip solar paneller ve farklı tip inverterler kullanarak aynı zamanda uygulamalı solar eğitimlerimiz için de gerçek bir deney seti oluşturmuş olduk. Bu makalede detayları vermeden önce nedir bu “solar busbar” konusu diyenler için bu link yardımcı olabilir. https://www.keremcilli.com/solar-panellerde-busbar-konusu/  Çatımızda bulanan sistemin içerisinde 4 adet 275Wp değerli polikristal solar panel bulunmaktadır. Bu solar paneller 5 (BB) busbar dır. Ayrıca 2 adet monokristal solar panel yine 275 Wp değerinde ve 4 (BB) busbar dır. Teknoloji ilerledikçe panel üzerindeki busbar sayısı artmaktadır. Örneğin ; 2 busbar veya 3 busbar panelleri profesyonel anlamda bulamazsınız bulsanız bile zamanın gerisinde olduğunu bilmenizi isterim. Bu sebepten 4 busbar monokristal 5 busbar polikristal solar panele karşı dememizin nedeni aslında mono paneller daha fazla üretim yapmayı taahhüt eder. Polikristal solar paneller ise biraz daha uygun fiyatlıdır ancak monokristal kadar üretim yapamazlar. Peki yeni teknoloji polikristal solar panel mi yoksa bir tık daha eski teknoloji monokristal panel mi daha fazla üretir ? Teknoloji meraklıları için güzel bilgiler olduğunu söyleyebilirim.

Değişik solar paneller aynı dizi içerisinde olabilir mi ?

Eğer mikro inverter veya optimizerli inverter kullanıyorsanız farklı güçteki ve farklı tipteki solar panelleri aynı seri hat içerisinde birbirine bağlamanız mümkün hale gelmektedir. (bakınız https://www.keremcilli.com/cati-ges-santralleri-inverterlerin-karsilastirilmasi/ ) Dizi inverter tek başına kullanılacaksa bağlantıların aynı değer ve aynı tipte panellerle yapılmasında yarar vardır. Eğer böyle yapmazsak ne olacağına dair yazı ve video deneye bu linkten ulaşabilirsiniz https://www.keremcilli.com/farkli-gucte-gunes-panelleri-seri-baglanir-mi/ . Çatımızdaki güneş enerji santralinde bir adet optimizerli inverter bulunmaktadır ve 11 adet solar panelden oluşmaktadır solar paneller farklı güçlerde olup ( 330 Wp  , 275 Wp ) farklı tipte güneş panelleriyle kurulmuştur.

Güneş panellerinin çatıdaki performansı

Aynı seri hatta bulunan 4 adet 275Wp gücünde 5BB özellikli polikristal güneş panelleri ve 2 adet 275Wp gücünde 4 BB özellikli güneş panellerimizin yarım günlük üretim değerleri aşağıdadır. ( neden yarım gün diye mutlaka sorular gelecektir. Makalemi yazarken öğlen saatleriydi 🙂

4BB mono panel ve 5BB poly panel karşılaştırması

Güneş enerjisi santralimizi kuralı yaklaşık 15 gün kadar oldu ve toplamda her bir solar panel tek başına ne kadar güç üretti sorunun yanıtı aşağıdaki grafiktedir.

solar panel gerçek üretim karşılaştırması

Sonuç olarak ; Güneş enerjisi sistemlerinde teknolojiler hızlı bir biçimde gelişmektedir. 2013 yılında sektöre giriş yaptığımda güneş enerjisi tasarımlarını 230 -240 Wp gibi panellerle yapmaktaydık. Yıllar içerisinde aynı alan içerisinde ( 1 metreye 1.65 metre gibi )  daha fazla güç üretiyoruz. Bugünlerde yaklaşık 290 Wp gibi bir üretim polikristal paneller için veya daha özel tip panellerle 330- 340 Wp gibi değerler yaklaşık bu ölçülerde elde edilebilmektedir. Bu konudaki youtube videomuzu izleyebilirsiniz https://youtu.be/_lzEaf037-Q . Aynı özellikli panellerinde birebir aynı güçleri vermeyeceğini bilmekte fayda var. Ürün seçimi yaparken etiketlerde yazan bilgilerin çok önemli olduğu bir gerçektir. Panel etiketini okuma konusunda bu videomuz size yardımcı olacaktır. https://youtu.be/W0tu1OmVWkA

solar panel tercih ederken hepsi birbirine benzer ancak birçok çeşit ve kalite vardır
Beğenerek takip edebilirsiniz

4 YORUMLAR

  1. Merhaba 2 adet 190w monokristal panelim var 12 v 200 amp aküyü şarj etmeye çalışıyorum. Hava bulutlu bu paneller ortalama ne kadar zamanda akümü şarj eder. Kontrol panelimde 30 amp

  2. Kerem bey selamlar, öncelikle yazınız için teşekkürler. Yeni bir güneş enerji sistemi kuracağım. Bir kaç konuda görüşlerinizi almak isterim.

    1) Panellerimin 400w üzeri olmasının hem yeni teknolojilerden yararlanma, hem de uzun vadeli kullanım verimliliği açısından daha doğru olacağını düşünüyorum. Ne dersiniz ?
    2) Yer sıkıntım olmadığı için mono yerine sayıca daha fazla poly tercih ederek maliyet konusunda dikkatli olmak istiyorum. Uzun vade kullanımda polylerde daha erken ve yüksek verim kaybı oluşması gibi bir durum oluşur mu ?
    3) Inverter tercihimde çift yönlü çalışabilen, kuracağım sistemin panel sayısının en az iki katını destekleyebilecek bir inverter seçmek ileriye dönük doğru olur diye düşünüyorum. Şuan piyasadaki bir çok inverterin içerikleri aynı, ambalajları farklı gibi geliyor. Kullanım klavuzları, menüleri hep aynı. Sanırım aynı yazılımı, hatta kartları kullanıyorlar. Bu noktada inverter seçiminde gerçekten zorlanmaktayım. Bu noktada önerileriniz ne olur ?
    4) Güneş enerji sistemlerini ilk kez kullanacağım. Bu noktada doğrudan lifepo4 ile yürümek mi, yoksa önce jel akülerle bir tecrübe kazanmak mı sizce daha doğru olur ?
    5) Sistemi mi; gecelik ihtiyacımın 3 katı bir enerji ihtiyacı öngörerek (kapalı gün vb) ve akülerimi 4-5 saat içerisinde fulleyebilecek şekilde tasarlamam doğru bir mantık mıdır?

    İlginiz için teşekkür ederim.

    • merhaba Fatih Bey ,
      panel gücü olarak muhtemel mart 2022 itibariyle bir çok firma 550W seviyelerinde yaklaşık 2 m2 alanda güç üretecekler.. poly bitti artık yüksek güç ve poly muhtemelen bulamayacaksınız.inverterler ( akıllı inverter olarak satılanlar) benzer ürünler dediğiniz gibi. profesyonel sistemlerde zaten onları kullanmıyoruz. bence ilk etapta aküsüz sistem kurun ilerde akü eklersiniz. akü bir zorunluluk değil opsiyondur. şehir şebekesi varsa aküsüz sistem kurun derim .. kritik yükler yoksa .. bir evi komple akülü sisteme geçirmeyi planlıyorsanız bir kez daha düşünün derim çok ciddi bir yatırım gerekecek.. aküler hakkında acımasız gerçekler videomu izlediniz mi ? izlemediyseniz öneririm.. selamlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz