Solar Enerji KDV istisnası Küçük çatılarda geçerli mi ?

6
2902

Geçtiğimiz hafta TBMM de kabul edilen torba yasa tasarısının içerisinde enerji sektörünü de ilgilendiren  kdv istisnası yer almıştır. Detaylara ulaşmak için 18 ocak 2019 tarihli resmi gazete sayı :30659  a bakılabilir. Yenilenebilir Enerji KDV istisnası konusu ise “  3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde” geçmektedir. Peki bu enerji KDV istisnasının kapsamı nedir? Yada benim şahsi olarak merakım; solar enerji KDV istisnası küçük çatılarda geçerli mi ?

Maalesef limitli bir KDV muafiyetidir. Bahsi geçen değişiklik Organize sanayi bölgelerini ve küçük sanayi sitelerini kapsamaktadır. Orijinal metin Madde 13 : Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır.  j) Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme (7161 sayılı kanunun 17’nci maddesiyle eklenen ibare; Yürürlük: 01.02.2019 tarihinde uygulanmak üzere 18.01.2019), yenilenebilir ve diğer enerji tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları,

Güneş enerji yatırımlarını hareketlendirici adımların atılması sevindirici ve daha geniş kapsamlı teşviklere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Yazılarımı takip edenler bilir, ben küçük çatılara kurulacak sistemler odaklı yazılar yazmaya gayret ediyorum. Umarım kapsam yakın gelecekte genişletilir ve çatılarımıza kuracağımız sistemleri bir an evvel kurmaya başlarız.

ges kdv istisnası güneş enerji sektörünü hareketlendirebilir

Banka Faiz getirileri halen yüksek

Güneş enerji yatırımları konusunda technicall çağrı merkezimize gelen çağrılarda, 10 kw altı güneş enerji santrallerinden bahsettiğimizde fikir sıcak geliyor karşı tarafa, ne zaman ki geri dönüş sürelerinden bahsediyoruz yada aylık kazançtan , şuan ki rakibimiz banka faizlerine yeniliyoruz. İstanbul’da marka bir daire aldığınızda geri dönüş süresi ne kadar ? Yada beklenen İstanbul depreminden sonra evinizin değeri artacak mı yoksa azalacak mı ?… Aslında güzel bir şekilde anlatılırsa 10kw altı sistemler, bizim toplum olarak enerji ye bakış açımızı değiştirecek ve dijitalleşmenin şebekelerimize entegrasyonu ve geleceğe hızlı bir şekilde hazırlanmamıza yardımcı olacaktır.  

İmar Barışı Önemli bir fırsat

10 Kw altı güneş enerji santralleri için yapılacak yasal başvurularda birçok evrak istenmektedir. Bütün evraklarınızı tamamlamış olsanız bile iskanı olmayan bir evin çatısına kurulum yapmanız muhtemelen mümkün olmayacaktır. Bu konuyu uzun zaman önce dile getirmiştim ve tekrarlamakta fayda görüyorum. İlgili yazım

10kw altı güneş enerji santralleri için imar barışı kritik öneme sahip

Endüstriyel çatılar için güneş enerji santrali şimdi

Enerji maliyetlerinin artmasının rekabet gücünü azalttığı her zaman söylenir. Güneş Enerji yatırımının uzun soluklu olması ve gerçekten işletmenin uzun dönemde çok avantaj elde edeceği aşikardır. Sıranın endüstriyel çatılarda olduğunu görmekteyiz ve güneş enerjisinde adımlarımızı büyük atmalıyız. Yatırımcılarımızın cesaretli adımları ile güneş enerji santralleri hayat bulabilir ve yatırımcısının yüzünü güldürebilir.

Sonuç

Torba yasa ile gelen KDV istisnası kapsam olarak kısıtlı bir alana hitap etmektedir. Umarım daha geniş bir kapsamda yeniden düzenlenir. 10 Kw altı güneş enerji santrallerine pozitif ayrımcılık yapılmasından yana olduğumu her fırsatta belirtiyorum. “Güneş enerjisinin tabana yayılması” konusu sıkça okuduğum ve doğru bulduğum yaklaşımdır. Ancak tabanın 3-5 veya 10 MW lık sistemler değil 10kw altı sistemler olduğunu düşünüyorum.

Beğenerek takip edebilirsiniz

6 YORUMLAR

  1. Kerem bey
    Daha önce çıkan 10 kw ile ilgili kanun ( bir torba kanunun içinde idi ) çatıdan satılan elektrik için :
    1.- Fatura klesilmeye luzum yok
    2.- Bu sebebden gelişr vergisi
    3.- Çok tabii olarak KDV de yok
    anlaşılması lazım . Fatura kesilmediğine göre KDV zaten olamaz . Gelir vergisi de yok . Bu kanun bir iki ay evvel çıktı . Sizler duyurdunuz .
    Ben de çok memnun oldum . Ben de çatıcıyım .
    hayalim 10 milyon haneye 100 milyon kw lik panel yherleştirmek .
    Bu da yılda 150 milyar kws enerji eder . Ülke toplamının yarısı yani .
    Zaten daha fazlasını da yapamayız . Şebeke tamamen oprtadan kalkarsa kime enerji satacağız . Hatta bu 150 milyarlara gelmek bile zor .

    Şu günlük veya hatta saatlik mahsuplaşma işini de bir hal etsek iyi olacak . Ben şahsen onu bekliyoruım.
    Elimde 3.000 villalık potansiyel müşteri var .

    • evet Muvaffak bey bahsettiğiniz maddeler güneş enerjisinde çatı pazarının önünü açmaya yönelik bir hamleydi.Bu yazımızda bahsedilen istisna ,elektrik satışındaki kdv muafiyetinden farklı olarak , inşa aşamasında (ürün alımlarında yada hizmet alımlarında ) ödenilen KDV nin olmayacağından bahsetmektedir.

  2. Burada inşa aşamasında derken, bina ile ilgili malzeme ve hizmet alımı değil, solar enerji ile ilgili malzeme ve hizmet alımları KDV. Den muaf olarak anlıyorum. Doğrumudur? saygılar.

    • İsmail bey, yenilenebilir enerji eklenmeden önce su ,kanalizasyon,doğalgaz ,elektrik ,yol gibi terimler olduğu için “inşa” kelimesi zamanında koyulmuş diye düşünüyorum. Bu maddeye ek olarak yenilenebilir kelimesi geldiği için inşa kelimesi tuhaf bir algı oluşturmuş olabilir.Güneş enerjisi mal ve hizmet alımı olarak değerlendirebiliriz

  3. Vay , vay . Nekadar yanlış anlamışım .
    Yani daha açıkca diyorsunuz ki :
    Çatıya GES santralı kurarken yaptığınız bütün harcamalar KDV den muaf olsun ..
    Bu açık değil , diyorsunuz . Bu super olur .
    Yani kabaca 10kw santral 10.000 $ a kurulunca buna bir de % 18 KDV verecek idik . Şimdi vermiyeceğiz mi ? Öyleyse süper olur .
    Hadi bunu açıklığa kavuşturalım .

  4. Dikkat :

    Madde 13. ü iyice okudum .

    Bu yanlızca
    Organize sanayi bölgelerini
    Küçük Sanayi Sitelerini
    kapsıyor .
    Oralarda GES varsa onu da kapsıyor . Fakat bu bölgeler dışı için bir hüküm yok .
    Evet olursa çok iyi olur .
    ABD de California ‘da yaptığınız GES yuatırımının % 30 unu ödeyeceğiniz Gelir Vergisinden düşüyorsunuz . Tabii bu biz de pek çalışmaz .
    Verilecek en iyi teşvik idarenin satın alacağı enerjinin yüksek fiatlı olmasıdır . Bu da zor . Dikkat edelim . Enerji ihtiyacı giderek düşüyor . Talep düşerken yeni GES yaptırmak da , teşvik etmek de pek mantıki değil .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz