Küçük Solar Çatı Pazarını Bekleyen Tehlike

8
2485

Güneş Enerji santrallerinde artık Endüstriyel çatılara sıra geldi.. 2019 yılı ilk aylarında beklenen aylık mahsuplaşma( yatırımın geri dönüş süresini kısaltan bir yöntem) ile solar enerji santralleri fabrika çatılarında daha sıklıkla olmaya başlayacaktır. Bildiğiniz üzere solar sistemler arazi tipi kurulumlarla başladı ve görünen o ki endüstriyel çatılarda devam edecek , sonrasında ise sıra benim favorim olan küçük çatılara gelecek. Küçük Solar Çatı Pazarı olarak bahsettiğimiz ,kendi enerjisini üreten ve fazlasının satışını yapabilen santrallerdir(10kw a kadar olan lisanssız elektrik üretim santralleri).Bu yazımda dikkat çekmek istediğim nokta, şehir şebekesinin olmadığı yerlerdeki kurulumlar ( akülü sistemler), kamp ekipmanı olarak kullanılan solar sistemler kısacası temel ihtiyaçları karşılayacak küçük enerji sistemleri için satılan birçok ürün, dolayısı ile birçok firma bulunmaktadır. Küçük solar sistemler ile ilk defa tanışan tüketicilerden yaşadıkları maduriyetlerle ilgili birçok telefon alınca bu makaleyi yazmak istedim . Küçük Solar Çatı Pazarını Bekleyen Tehlike tamda bu noktadan başlamış durumda.

Aklımızda oluşmaması gereken solar enerji algısı (temsili)
Başlıca sorunlar

Technicall çağrı merkezimize gelen telefonlarda bu aralar özellikle mağduriyet yaşayan tüketicilerle konuşuyoruz. Özellikle doğru tasarlanmayan şebeke bağlantısız sistemlerdeki batarya problemleri , kurulum yapan firmanın teknik destek vermemesi, Yapılan kurulumdan sonra “abi senin birkaç tane daha akü alman gerekiyor “ gibi ,  veya “kurulum yapanlar gelmiyor, siz gelip bakar mısınız ?” diyen küçük solar yatırımcılarının sayıları maalesef artmaktadır. Öte yandan 10kw altı çatı sistemleri için verilen fiyatlar birbirleriyle çelişmekte ve küçük solar yatırımcısı bu fiyat farkına anlam verememekte olduğunu görmekteyiz. Binanın durumunu sormadan ( tapu iskan statik vb.) yaparız hallederiz fazlasını da satarsınız diyen solar firmaları da maalesef bulunduğunu üzülerek öğreniyoruz.

Garanti konusu ayrı bir başlık olabilir

Gerçekten işini layıkıyla yapan güneş enerjisi ekipmanları üreticileri var ve çoğunlukta olduklarını düşünüyorum. Ancak adını sanını duymadığımız , nerden geldi ,nereye gitti belli olmayan, satış sonrası için “ona sonra bakarız 🙂 “ modundaki firmaların garanti ve iade konularında da ipe un serdiği üzücü bir gerçektir. Bu tarz Güneş enerji sistemlerindeki garanti koşulları kanunlarla belirlenmiş olsa da, tüketiciyi hangi haklara sahip olduğu noktasında yorduğunu görmekteyiz. Genel olarak Tüketicilerin kendi hakları konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığını söylemek yanlış olmaz. “Hangi şartlar oluşursa solar panelimi veya solar inverterimi değiştirebilirim?”sıkça sorulan sorulardan… Daha önce kaleme aldığım yazım bu konuyu daha derinlemesine inceliyor okuyabilirsiniz

Sonuç olarak ;

Çatı pazarı olarak adlandırılan kurulumlara geçmemekle birlikte , aslında küçük panel, akü, inverter satışlarının düşünülenden fazla olduğu kanaatindeyim. Dolaylı olarak küçük çatı pazarının başladığı söylenebilir. Ürün bilgisi olmadan ezberden yapılan hesaplar (?) , hazır paket sistemler , satış sonrasının umursanmadığı , “yap geç” “sat geç” modelindeki firmalar ile maalesef Küçük çatı pazarı zarar görmektedir. Bu durum,  tüketicinin kötü başlayan güneş enerjisi tecrübesiyle, gelecekteki olası yatırımının önündeki engel olarak bilinçaltına işleyecektir.

Beğenerek takip edebilirsiniz

8 YORUMLAR

  1. Sayın Kerem Bey
    Tam benim senelerdir dediğim noktayı söylüyorswunuz . Her işte olduğu gibi burada da hemen üç kağıtçılar çıktı . Yaparız ederiz .

    Hem size hem de GÜNDER ‘e büyük iş düşüyor .
    Günder iş yapacak sloar müteahhitlere bir ehliyet versin . Ehliyetsiz kimseler montaj ve iş yapamasın .
    Bol bol ilan yapın haber yapın millet bu üç kağıtçılara kanmasın .

    Siz de GÜNDER de daha fazla halka hitap etsin . Gazeteciler yanınızda bu konuda . Siz aramazsanız onlar hiç aramaz .

    Son olarak Meslek İcra etme ehliyetleri veriliyor . Hemen oraya dahil ettirin devlete . Bol bol maliyet fiatları ilan edin . Halk kandırılmasın . 100 lira deyin ama ok % 10-20 aşağı yukarı olabilir . deyin .
    Hatta Günder’e danışsınlar size danışsınlar . Siz danışmansınız . Kendinizi tanıtın . Başarılar

  2. Kerem hocam anlık mahsuplaşma da sanayici c. tesi,pazar günleri şebekeye verdiği elektrik parasını alamıyormu, verilen elk. nereye gidiyor. Selamlar.

    • merhaba ismail bey , şuan öztüketim odaklı kurulumlara izin verilmekte, dışarı enerji verseniz dahi ücret talep edilemiyor. detaylıca mail attım size, ilginiz için teşekkür ederim ,saygılarımla

  3. Mahsuplaşmada ben gündüz elektrik üretip idareye satıyorum . Fiat 35 kuruş/kwsw . Ben geceleyin idare elektriğini kullanıyuorum. Fiat 57, kuruş/kws + % 22 dağıtım + % 20 vergiler = 60 kuruş/kws
    Böyle adaletsiz mahsuplaşma olur mu ?
    Fiat hiç konuışulmadan kws üzerinden nahsuplaşma çok daha adil olur .
    100 kws verdim okadar alacağım var . 1 yıl içinde ne zaman olsa kullanırım . 50 kws fazla kullandım . Para yok . 1 yıl içinde idareye 50 kws enerji vereceğim .Ne dersiniz . 13 cent/kws tam bir hayaldi .

  4. Saygın . güvenilir firma I K E A Almanya ve Polonya ‘da süper marketlerde hazır 2-5 kw lık solar sistemler satıyor .
    Güvenjilir firma olduğu için herkes alıyor ve taktırıyor .

    Böyle bir şeyi de bizim güvenilir büyük firmalar yapmalıdır .

    Küçüklerin de mutlaka bir otoriteden onay alması mecburi olmalıdır .

  5. Mesleki Yeterlilik Kurumu kuruldu .

    Bir duvar ustasının bile yeterlilik belgesi alması zorunlu .

    Bir an evvel Solar Çatı Teknisyeni YETERLİLİK BELGESİ almak zorunlu olsun .
    Ayrıca firmalar da Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilsin .

    Yoksa sonu hüsran olacak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz