Enerji ihtiyacının hızlı bir biçimde arttığı günümüzde, alternatif enerji kaynaklarının payının toplam üretim içerisindeki payının arttığını görmekteyiz. Ülkemizde 5GW seviyelerine doğru giden toplam güneş kurulumu yeni yapılacak 1 GW lık Yeka ihalesi ile sektörün büyümesini devam ettireceği ve enerji pastasından daha fazla pay alacağı göstermektedir. Ayrıca sektörün küçük çatı pazarına yönelik beklentileri gerçekleştiğinde , evrak prosedürlerinin ve yatırım maliyetlerinin azalması ayrıca elektrik ve doğalgaza gelen ve muhtemel gelecek zamlar , küçük ve endüstriyel çatı yatırımlarını ciddi oranda arttıracaktır. Tabana yayılan bir enerji üretimi, herkesin kendi elektriğini üretebiliyor olması gelir getirmenin yanı sıra kesinlikle büyük bir haz da verecektir. Solar Enerjide 1500V DC ürünlerin artması ile verimlilik daha ön plana çıkacaktır.
Solar sektöründe her dönem odaklanılan temel bir nokta hep olmuştur. İlk zamanlar özellikle uzay teknolojileri ve dayanıklılık göz önünde alındığında P tipi hücreler ön plana çıkmış ve bir standart haline dönüşmüştür. Yine aynı şekilde sistem çalışma voltajları da değişkenlik göstermiştir. Genel kabul gören sistem tasarım voltajı 600V DC sonralarda 1000V DC olmuştur. Tabi ki sistem tasarım voltajının üretilen inverter ve panel teknolojileri beraber hareket etmesi gerekmektedir.
Bugünlerde ise enerjinin odaklandığı nokta “verim” konusudur.
Enerji verimliliği , üretilen enerjinin kısıtlı fakat tüketimin çok olduğu noktada, hayati önem kazanan bir başlık haline gelmiştir. Solar panel teknolojilerinde artık N tipi hücrelerin yaygınlaşmasının ve P tipi hücrelerin yerini yavaş yavaş alıyor olmasının bence temel nedenlerinden birisi de budur. Daha az alanda daha fazla enerji üretebilmek, üzerinde çokça çalışılan konulardandır. 1500V DC tasarım voltajının temelinde verim gerçeği yatmaktadır. Yeni endüstri standardı olma yolunda ilerleyen sistem ile toplam sistem maliyeti yirmi yıllık süreçte daha karlı olacağı söylenebilir. Tasarım ile uzun diziler yapmak mümkün hale gelmektedir ve ayrıca kablolamanın azalması, toplama kutularının azalması ve daha az adet inverter kullanılması gibi avantajları ön plana çıkmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Tabi ki bu dizileri, üzerinde 1000V DC maksimum yazan solar panellerle yapmamalıyız. Yine aynı şekilde 1500V DC yazan panelleri seri olarak bağlayıp sonra 1000V DC maksimum voltajı değeri olan invertere de bağlamamalıyız. Aslında bir çeşit kabuk değişimi denilebilir. Artık panel ve inverter üreticilerinde 1500V uyumlu ürünler yaygın şekilde bulunabilir hale gelmiştir. Bu süreçler zamanın isteklerini karşılamak üzere bir bütün olarak gerçekleştirilmektedir. Demek istediğim ; yıllar öncesinde de 1500V sistemlerin verimli olacağı öngörülmüştür ancak her dönemin kendine özgü şartları gereği ön plana çıkmamış olabilir. Özellikle endüstriyel solar sahalarında dizi veya merkezi inverterler hızlı bir dönüşümün içerisinde olacaklarına inanıyorum, satın almalarda ürünün 1500V maksimum voltaj seviyesinde çalışabiliyor olması ,önemli bir kriter haline gelecektir.
Sonuç olarak Solar Enerjide 1500V
Yatırım yaparken dikkat etmemiz gereken yeni bir kriter daha oluştu ve yavaş yavaş olgunlaşıyor diyebiliriz. Tabi ki bu 1000V üst limit ile çalışan sistemlerin birden, keskin biçimde hayatımızdan çıkacağı anlamına gelmemektedir.
youtube kanalımızda güneş enerjisi ile ilgili aradığınız her şeyi bulacağınıza inanıyorum https://www.youtube.com/c/technicall_tr
3.5 / 4.5 kw lik. Bir çatı ges’i düşünüyorum. İyisinden bişi Olsun. Beni gömsün, diyede düşünüyorum fiyat ve kurulma süreci lütfen
mustafa bey merhaba , bu kurulacak sistem enerji fazlasını satacak mı ? depolama düşünülüyor mu ? veya enerji fazlasıyla su ısıtıp doğalgaz masraflarınızı düşürmeyi mi düşünüyorsunuz . Farklı yollar ve farklı fiyatlar bulunmaktadır. fikir vermesi aşısından 1 kw 1000 dolar gibi bir söylemle çokça karşılaşıyoruz. Biz ihtiyaca göre ürünler ve özel çalışmalarla fiyat verilmesinden yanayız. saygılarımla
Yazınızı okudum teşekkürler fakat anlamadığım bir şey var, üzerinde maksimum 1000 V dc yazan bir panelin 1500 V Dc sisteme uygun hale getirilmesi için nelerin değiştirilmesi gerekiyor? Sadece jbox ve jbox *soketlerinin değişmesi 1000 V maksimum Dc deki paneli 1500 yapacakmı?
Merhaba Murat Bey , 1000 V yazan paneller bitecek yerine etikette 1500 V yazan ürünler görüyor olacaksınız … saygılarımla