Güneş enerji için poli kristal(polycrystalline) güneş panelin devrinin bittiğinden bahsetmiştim. Oysa artık karşılaştırmalar mono kristal tabanlı güneş panelleri arasında yapılmaktadır. Bu video makalemizde Gtc firmasının Şanlıurfa’da yapımını üstlendiği 5MW büyüklüğünde (4MW cam cam mono kristal ve 1MW cam cam çift yüzlü bifacial paneller ile) santraller arasında üretim performans karşılaştırması bilgilerini paylaşacağız. Yerden yansıyan ışınımın üretime ne kadar etki ettiğini görmek açısından çok yararlı olacağına eminim.
Çift yüzlü cam cam güneş panelini tanıyalım
İlk bakışta bile standart panellerden ayırmak mümkün oluyor. Çerçevesiz yapısı ve arka yüzeyinin de tıpkı ön yüzeyine benzer oluşu görsel olarak dikkatinizi çekecektir. Güneş enerjisi konusunda en önemli nokta aynı alanda daha fazla güç üretmektir. Bu paneller ile bunu yapmak mümkün hale gelebilmektedir.
Çift yüzlü cam cam güneş paneli
Bazı noktalar avantajınıza olacaktır; bunların en başında çerçevenin olmaması kar tutmama açısından faydalıdır. Bence daha da önemlisi toz tutmamasıdır sonuçta toz çerçevenin kenarında birikebiliyor ve üretim kayıplarına neden olabiliyor. Hatta uzun süreler temizlik yapılmadığında tozla kaplanan hücreye zarar verme ihtimali bile vardır. Daha önceleri ve merdiven altı imalat ile çerçeveli paneller üretiminde kaliteli hücre kullanmamaktan kaynaklanan PID adı verilen hücreyi bozucu etkiler çerçevesiz cam cam panellerde karşımıza çıkmayacaktır.
https://www.keremcilli.com/standart-solar-paneller-yerine-teknolojik-solar-paneller/
Cam cam panellerin kurulumu
kurulumda en önemli ve dikkat gerektiren unsur yapılacak olan işçiliktir. Halbuki güneş enerji santrallerinin en handikaplı konusu; dışarıdan kolay görünmesi, basite alınması, kolayca yapılabileceğinin düşünülmesidir. Üstelik Sahalardaki hataların çok büyük bir kısmının panel, inverter, kablo, konstrüksiyon kaynaklı değil, işçilik kaynaklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle kurulumda profesyonel, kurulum birikimi olan ekibin bulunması tavsiye edilir.
Fiyat Nedir?
Fiyat olarak standart mono panellerden daha yukarıda olması oysa ilk bakışta dezavantaj gibi görünse de yıllar içerisinde size kazandıracağı ekstra enerji miktarı ile toplamda pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Bu konuda Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan GTC mono ve çift yüzeyli güneş panelleri tekno ekonomik incelemesini sayfanın en altında link olarak paylaşacağım.
Neler farklı?
En önemli belirgin fark saha zemini diyebilirim. Hatta yerden yansıyan ışınımın üretime katkısını arttırmak için zemin beyaz mıcır ile kaplanmıştır. Buradaki amaç en fazla yansıtmayı sağlamak. Sahadaki drone görüntülerinden çok net bir şekilde bir sahanın diğerlerinden ayrıldığını görüyoruz. Üstelik güneş panellerini konstrüksiyona sabitlemek için cam panellere özel tasarım tutucular kullanılmakta.
Saha üretim verileri karşılaştırması
Standart mono (cam cam) paneller ile çift yüzlü cam cam saha karşılaştırması,uzun dönem için yapılmış bence çok kıymetli bir veri. Ayrıca belirli bir dönemden sonra mono panellerde güç artışı yapıldı. Videoda belirtiyorum ki, kurulan gücün üretime oranı baz alınarak doğru sonuca ulaşılabilir. Bu saha özelinde %11 -%12 daha fazla üretim söz konusu olmuştur.
https://www.keremcilli.com/bifacial-solar-paneller-daha-fazla-uretim-vadediyor/
Gtc cam cam çift yüzlü bifacial güneş paneli özellikleri özeti;
Arazi uygulamalarında en az %10 seviyelerinde üretim artışı
Akıllı çatı sistemleri standart panelli çatılara göre metrekarede en az %5 daha fazla üretir.
(bu konuda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Raporu da aşağıda linktedir.)
Çift yüzlü panel güneş takip sistemi(tracker) ile kullanıldığında ayrıca %10 gibi bir artışta sağlamaktadır.
Performans garantisi standart panellerde 25yıl olarak sunulur. hatta GTC bifacial panelde ise 30 yıldır.
Üstelik 30 yılın sonunda %84 çıkış oranı ile çalışmaya devam eder.
Çerçevesiz olması; PID , kar tutmama hatta toz tutmama gibi konularda avantaj sağlar
Zorlu yaşlandırma testlerinden geçen bir üründür. Çünkü standart paneller için hazırlanan testlerin 6 kat daha uzun süre dayanım sağlamıştır. ( 6000 saatlik yaş sıcaklık testi DH6000 , detaylı bilgi için firmaya ulaşabilirsiniz)
AA sınıfı yangın koruma belgelidir. (Aşağıda ekte bulabilirsiniz)
Özetlemek gerekirse
GTC firması 2014 yılından bu yana sadece cam cam paneller üzerine yoğunlaşmış üstelik Arge merkezi olan bir firma ve standart panel üretimi yapmamaktadır. Cam cam bifacial paneller ile aynı alanda daha fazla üretim yapmanızda mümkündür. Üstelik dekoratif kurulumlar ile bina dış cephe kaplamaları yapılabilir. Ayrıca yüzer güneş enerji santralleri, arazi kurulumları, çatı kurulumlarında, araç parkı ve özel projelerde daha fazla üretim mümkün. Detaylı bilgi için; http://gtctrade.com/tr/contact/
Kerem Bey merhabalar..
Sizi uzun zamandır takdirle takip ediyor ve bilgilerinizden faydalanıyorum. GTC firmasını ve ürünlerini o kadar güzel anlattınız ki; kendi araştırmamı da yaparak bu panellerden 6 adet almaya çalıştım.
Ürünler perakende olarak sadece 2 yerde satılıyor. Biri Ankara’da pek de emin olamadığım şikayetler alan özel bir firma, diğeri GTC’nin Adıyaman’daki fabrikası.
Fabrikaya ulaşmak 2 günümü aldı.. Bana geri dönüşleri +2 gün daha sürdü. Sitem dolu mesajlarıma dönmek zorunda kaldığını söyleyen bir kişiyle muhattap oldum ve her yazdığımı 2-3 defa tekrar tekrar anlatmam, sormam, cevap istemem gerekti. Bu kişi bana personellerinin işten ayrıldığı, orada olanların da daha çok başka işlerle uğraştıkları ve telefonlara her zaman cevap veremediklerini açıkça ifade etti. Bana standart kalite ve ürün belgelerini göndererek sorduğum hemen hiç bir soruya karşılık gelen cevabı direk vermedi.
Bu yazışmalar sırasında kendimi iknâ etmek için başarılı bir kadın girişimci olarak tanıtılan Çiğdem hanımın verdiği bilgileri araştırdım vs vs derken ürünü sadece kendilerinin sattıklarını ve piyasada olmadığını söylediler. Sonrasında da Ankara’daki firma da, ürünleri halâ satışta olmasına rağmen aslında anlaşmalarının olmadığını ve ürünleri yakında sitelerinden kaldıracaklarını söylediler..
Sadede geldiğimizde bana her şeylerini kendileri ürettikleri bu yerli ve milli ürünü dolar üzerinden + kdv olarak fiyatlandırdılar. Bu ekonomik şartlarda bunu normal kabul etsek dahi panelleri paketledikleri kutu için +$150 daha ödemem gerektiğini söylediler.! Bu da yetmiyormuş gibi ürünü gidip Adıyaman’daki fabrikadan teslim almam gerektiğini, ya da alternatif olarak kargosunu benim ödeyeceğim kamyon transferi ile alabileceğimi söylediler.
1 yıldır araştırıp sonunda karar verdiğim GTC cama cam panellere sahip olamamanın hüsranı içindeyim ve bu olanları da bilmenizi istedim
Merhaba Ebru Hanım , yaşamış olduğunuz olumsuzluğa üzüldüm.. yapabileceğim bir şey varsa yardımcı olmaya çalışayım
Merhabalar Kerem bey 500 kwa ges kuracağım bütün izinlerim alınmış panel ve montaj konusunda yardımcı olabilir misiniz
Merhaba Salih Bey , profesyonel güneş enerjisi danışmanlık hizmeti sunabiliriz, sizlere teknik şartname hazırlamak , profesyonel kurulum firmalarıyla buluşturmak noktasında , bilen tanıdığınız olabiliriz. iletişim bilgilerinizi destek@technicall.com.tr adresimize yazarsanız geri dönüş yapayım