Güneş enerjisi arazi kurulumları neden bitti

36
7398

Güneş enerjisi Bir çok Avrupa ülkesinin aksine, ülkemizde büyük boyutlu arazi kurulumları ile başladı. Çok ciddi destekleme mekanizmaları ile birlikte , elde edilecek kazanç ile kendi kendini ödeyen bir yatırım oldu. Güneş enerjisi arazi kurulumları ile elektriğin kwh bedeli karşılığı 0,133$ dı. Ciddi anlamda güzel bir teşvikti ama artık o devir bitti. Peki güneş enerjisi arazi kurulumları neden bitti? Fikirlerimden bahsedeceğim . Halen arazim var yatırım bütçem var elektrik satışı karlı mı ? arazi güneş enerjisi yatırımı ne kadar kazandırır? O kadar çok gelmeye başladı ki , bununla ilgili bir video hazırladım.

Türkiye elektrik kurulu güç raporu mart 2020

Ülkemizde Teiaş ( Türkiye Elektrik İletim A.Ş ) yayınladığı elektrik kurulu güç raporu mart 2020 tarihi itibariyle tüm üreteçlerle 91,370 GW ve bu değerin 6.104 GW lık kısmını güneş enerjisi kapasitesi oluşturmaktadır. Toplamda 7028 adet solar santrali bulunmaktadır. https://www.teias.gov.tr/tr-TR/kurulu-guc-raporlari

Türkiye kaynaklara ve kuruluşlara göre kurulu güç raporu mart 2020

Kapasite sınırsız olamaz ve maddi destek sürekli olamaz

Öncelikle şöyle bir örnek vereyim ; diyelim ki arazi kurulumuna izin aldınız. Bugün elektrik kWh satış fiyatınız 0,133 $ değil ! Bu konu Haziran 2018 tarihinde artık değişiyor ve “EPDK tarafından ilan edilen kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli tesisin işletmeye giriş tarihinden itibaren on yıl süre ile uygulanır.”

Yani bugün arazi kurulumu izni alsanız da zaten satış fiyatınız artık düşük .. Dağıtım bedeliniz eski sistemlerden daha pahalı .. Toplamda yatırım geri dönüş süreniz uzadı… Bu sebeplerle arazi kurulumu ticari olarak da uygun mu artık tartışılır.

Bugün sadece devlet kurumlarının araziye kurulumuna izin verilmektedir. Örneğin bir belediye iseniz , arazi kurulumu sizin için mümkündür…

Ticari amaçlı güneş tarlaları kurup elektrik satışı devri neden bitti

Lisansız Elektrik üretimi ne demekti hatırlayalım

Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının yenilenebilir enerji genel müdürlüğünün belki de ilk slaytlarından aldığım bu satırlara dikkat ediniz;

Lisanssız elektrik üretim santralleri amaç ; Tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarının tüketim noktasına en yakın üretim tesislerinden karşılanması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve etkin kullanımının sağlanması , elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın , elektrik enerjisi üretebilmesidir.

Başvurular neden reddediliyordu ?

Ülkemizdeki elektrik iletim dağıtım hatlarının belirli kapasiteleri söz konusudur. Trafolarda belirlenen güç değerlerine ulaşıldığında artık izin verilmemeye başlandı .. Hangi bölge de ne kadar boşluk olduğu açıklanıyordu ama  boşluk bulabilirseniz… bu sebeple başvurularınıza red cevabı alırdınız.

Bugün güneş enerjisi yatırımı nasıl yapılmalı

Güneş enerjisi yatırımında odak noktanız artık “ öz tüketim” ( kendi ihtiyacınızı karşılamak üzere kurulan sistemler ) olmalıdır.

Lisanssız elektrik üretimi iki farklı yol ile yapılabilmektedir. Bunlardan birisi 5.1.C olarak adlandırılan enerji fazlasının satışının mümkün olduğu ( 0,133 yok ama !) bir diğer yöntem 5.1.Ç olarak adlandırılan enerji fazlasının satılmayacağı yöntemdir. Bu sebeple dağıtım şirketlerine yapılan başvuruların çok büyük çoğunluğu 5.1.C olarak yapılmaktadır.

Elektrik satmak yerine fabrika içinde kullan

İlk bakışta elektrik satayım para kazanayım gibi düz mantık ile yaklaşıyor olabilirsiniz ama kendi ihtiyacınız için kullandığınızda kWh bedeli daha değerli oluyor ( çünkü siz satın alırken üzerine kdv btv trt payı vb. vergiler ekleniyor. Ama siz satarken üstüne bu tarz vergiler ekleyemezsiniz. )

OSB ler için yeni düzenleme yapıldı

Resmî Gazete’nin 16 Nisan 2020 tarihli sayısında yayınlanan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile OSB’lerde yer alan sanayi kuruluşlarının güneş enerjisi yatırımlarının Statik ve mimari açıdan çatı ve cephe uygulamasının yapılamaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması halinde yerde kurulacak tesisin taban alanı, parsel alanının %25’ini geçemeyeceği hükmü getirildi.

Güneş enerjisi arazi kurulumları neden bitti

Bugün arazime güneş enerji santrali kurayım çok para kazanayım devri bitti. Yapılabilecek şey ev veya işyerinize kendi ihtiyacınızı karşılamak üzerine sistemler kurmaktır. Satış mümkün ama tatminden uzaktır.

İlla ki dolar cinsinden satayım bir yolu yok mu diye de çok soru geliyor 😊 var olan dolar satış anlaşmalı santrallerden alabilirsiniz. Ama fiyatları ne olur sizin için uygun olur mu ? sahanın teknik açıdan durumu nedir ? iyi araştırmak gerekir.

Beğenerek takip edebilirsiniz

36 YORUMLAR

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben ağrı da yaşıyorum ve tkdk nın ipard desteği ile yenilenebilir enerji sektörüne girmeyi düşünüyorum bu konuda acaba ne yapmalıyım Bi fabrikam yok onun için satmayı düşünüyorum teiaş tüm illerden almıyor yada diyelim destek çıktı bunu nasıl paraya çevirebilirim iyi günler

    • Merhaba Hasan Ali Bey,
      TKDK ile var olan tarım faaliyetlerinizde elektrik yükünüzü hafifletmek için güneş enerji santrali kurmak için hibe destekleri bulunuyor .. https://youtu.be/VdmSylp6HWk videomuzu izleyebilirsiniz. Elektrik tüm illerde alınıyor , dağıtım şirketlerinin almıyorum deme şansı yoktur. evinize kurup enerji fazlasının satışı mümkündür. ama satış fiyatı düşüktür. ürettiğiniz enerjiyi ev içinde tüketirseniz daha avantajlı oluyor .. https://youtu.be/c1kEFSGYduM videomuzda izleyebilirsiniz.. saygılarımla

  2. Merhaba, belediyenin bir tesisisi için arazi GES projesi yapmak istiyoruz.Üretim tüketim aynı yerde olmasına rağmen dağıtım bedeli alınır mı? ve satışı nasıl olur.
    İyi çalışmalar.

    • Merhaba Yönetmelikleri iyi okumak gerekir. Başvuru çeşitlerine göre tabiki dağıtım bedeli alınabilir. Satış yapılabilir ama ne kadar karlı olur bilemem.. anahtar teslim iş yapan firmalardan fizibilite isteyebilirsiniz. Biz teknik danışmanlık noktasında size yardımcı olabiliriz.. saygılarımla

  3. Slmlar.Biz evimizin çatısına öz tüketim ve fazlasını satabilmek icin ges projesi düşünüyoruz.Ama bu proje icin hiç paramız yok bunun için devlet geri ödeme karşılıgında destek veriyormu ve bu proje izinleri için bir maliyet ödeniyormu. Tesekkurler

    • eski başvurular 10 yıl o fiyattan satacaklar , yeni başvurularda artık yok .. yüzlerce kez söyledik yazdık .. dağıtım şirketine sormak doğru olur , hatta o dolarla satış yapan kişilerle birlikte gitmek lazım sormaya mümkünse..

      • Kerem bey merhaba
        Yeni bir taslak yayinlandi alt komisyondan onay aldi 254 bin hibe var 0.13 centten alim var bu sartlarda bu yatirim yapilir mi bu kanundan habrriniz var mi

          • Ön yargılarınızdan kurtulmalısınız GES lerin ömrü 40 yıl ekonomik verimliliği 25 yıl amortisman süreci gelişen piyasa ile birlikte 7.2 yıldan 5.8 yıla düştü. Nerden bakarsan bak karlı bir iş. Lütfen biliyormuş gibi değil de gerçekten araştırıp öyle açıklama yapınız.

          • Halit Bey yorumunuz için teşekkür ederim. küsüratlı geri dönüş süresi verince siz bu işi biliyor mu oluyorsunuz ? google beni bir sorun bakalım neler yapıyormuşum neyi ne kadar biliyormuşum diye yorum yapmak için tüm makalelerimi okudunuz mu ? videolarımı izlediniz mi ? yoksa öylesine yorum mu yazıyorsunuz ?

          • Arazi tipi ges yatırımlarının bittigini soyluyorsunuzda.bittigini gösteren tek bir resmî belge yok.birde 13 cent ile alım da bitti tl oldu artık ekonomik deyil diyorsunuz hadi kaç kuruş tan alınıyo bunuda bir belgeyle gösterin.

          • Halit bey sizin gibi yüzlerce ( hiç abartmıyorum) kişi benzer yorumu yazdı, bittiğini gösteren belge yok diyorsunuz ya yapın o zaman ? dolarla satış var diyorsunuz yapın o zaman ? kaç kuruştan alındığı kanun yönetmelik cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle netleştirilmiştir. Bende yatırımcı olsam bitsin istemem ama bitti.. Ben bitti dedim diye bunu bitiren ben değilim.. Çok basit bir çözüm önereceğim size çünkü 100 den fazla makale içerisinde o konuyu arayıp bulma ile uğraşmazsınız diye düşünüyorum. Gidin dağıtım şirketinize sorun ben arazi alacağım kurulum yapmama izin var mı , sonra bir de dolar ile mi satıyoruz diye sorun lütfen bakalım ne diyecekler…
            arazi tipi ges yatırımları çok kar getirici dolarla satış dönemi bitti .. evet tekrar yazalım 40 kere söyleyince olur belki , belki de 40 kere söylemeden olur :))

  4. Merhabalar ..
    Benim 125 beygir gücünde pompam bulunmakta olup 1000 metrekare depo arazimde mevcut bulunmaktadır ben kuyumu gunes panelleri ile çalıştırmak istiyorum depo üzerinde sistemi kurmak istiyorum ihtiyaç fazlasını devlete satabilir miyim bi de tkdk başvurumu nasıl yapacam ?
    Yardımcı olursaniz sevinirim ..

    • merhaba Erhan Bey , vergi muafiyetinden yararlanamazsınız, fatura kesmeniz gerekir. fatura kesmek için şirket kurmak gerekir ( gelir vergisi , sonuçta elektrik satışı oluyor) başvuru sırasında istenen evraklar biraz değişiyor gibi ..

  5. kerem bey iyi gunler koy de iki katli bahceli evim var ges kurmak istiyorum fakat cati katim musait degil yerde bahcede kurmak istiyorum bahcem musait 3000metre 5kwlik kurmak istiyorum fiyat ne olabilir fazlasini satabilirmiyim

    • merhaba Sedat Bey, Güneş enerjisini kendi ihtiyacınız için kurmak en karlı senaryodur. Elektrik satışı için bahçe kurulumuna izin vermeyeceklerdir. İskanlı bina olmalı ve her şeyin resmi olması gerekiyor satış için.

  6. Kerem Bey iyi gunler Fabrika üstünde yerimiz yok araziye kurulum için 5.1.Ç kapsamında idik özetle üretim fazlasını satmak yok idi yakında yeni bir çıkan yönetmelikte bu durum değiştimi acaba tşk.

  7. üstat 2019 tarihli resmi gazete de yayınlanan yönetmeliğe göre arazi uygulamaları ancak elektrik üretimi gösterilmesi halinde yani endüstriyel tüketim olması kaydıyla projelendiriliyor

  8. Kerem bey merhaba
    erzurumda yapmış olduğum ahır’ımın uzerıne güneş paneli kurdurmak ve bu panel ıle elektrik enerjısı uretım devlete satmak ıstıyorum. Toplam m2 370 ‘dır.
    Acaba nasıl bır yol ızlemelıyım karlı yatırım olur mu bu konu hakkında bana bılgı verebılırmısınız.

    • Merhaba Furkan Bey , tkdk hibe destek programlarını araştırmanızı öneririm. kendi ihtiyacınızı karşılamak üzerinde sistem kurmak mantıklı olur. güneş enerjisi pasif gelir yöntemi değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz