Mikro inverter nedir kurulumu ve fiyat aralığı

51
8217

Güneş enerjisinden elektrik üretmenin bir diğer yolu mikro ( micro ) inverterdir. Özellikle küçük kurulumlarda pratik ve sonuç odaklı hızlı bir kurulum kesinlikle mümkün olabilir. Veya güneş enerjisini öğrenmek isteyenler  , yeni başlayanlar hobi amaçlı küçük bütçelerle güneşten elektrik üretmek isteyenlerin tercihi mikro inverter olabilir. Peki mikro inverter nedir kurulumu ve fiyat aralığı nedir. Bu video makalemizde bulacaksınız. Türkiye’de satın alabileceğiniz farklı güç sınıflarında ürünler bulmak mümkündür. Videomuzda çok detaylı bir şekilde sıfırdan bir mikro inverter kurulumu , uzaktan izleme sisteminin ayarlanması , çalışma mantığının teorik anlatımı ve uygulama deneyi ile birlikte dolu dolu bir anlatım sizleri bekliyor..

Mikro inverter nedir ?

Bağlandığı güneş panelindeki küçük DC voltajı ( örneğin 35V ) evde kullanabileceğimiz 220 V AC ye çevirebilen cihazlardır .. Şebeke bağlantılı inverter ailesinin bir üyesidir yani çalışması için mutlaka şehir şebekesi olması zorunludur. Ama güzel haber akü olmak zorunda değildir.

mikro inverter küçük boyutlara sahip bir veya bir kaç güneş panelindeki enerjiyi evde kullanıma uygun hale getirmek için kullanılır

Güneş panellerinden enerji üretirsiniz evinizde veya işyerinizde kullanırsınız.Enerji fazlası varsa dışarıya ( elektrik direğine ) doğru akar.. Bu duruma dikkat etmek gerekir. Enerji dışarı akarken , siz sanki evde tüketim yapıyormuşsunuz gibi fatura arttırır. Bölgenizdeki dağıtım şirketine resmi başvuru yapıp , enerji fazlasının satışı mümkündür. Bir mühendislik firmasıyla konuşabilirsiniz mesela https://www.technicall.com.tr/gunes-enejisi-yatirim-teknik-danismanligi/

Türkiye’de çokça kullanılan dizi inverterler belirli adette solar panel olmasını şart koşar; örneğin 5 güneş paneli altında çalışmaz veya 10 güneş paneli olmadan çalışmaz gibi.. Mikro inverter bir adet güneş paneli ile çalışabilir. Az maliyetli sistem kurmak için mantıklı olabilir.

Mikro inverter kurulumu

Mikro inverterler,  1 adet panel, 2 adet solar panel veya 4 adet solar panelin bağlanabileceği versiyonları bulunur. Örneğin 1 adet için olan mikro inverterde; güneş panelini bağlıyorsunuz ( yanlış bağlama ihtimaliniz yoktur uçlarında dişi ve erkek mc4 soket bulunur) diğer ucuna 220V uyguluyorsunuz. Aslında şebeke kablosunu binanızın girişindeki sayacınızın çıkışına bağlıyorsunuz.( evinizin içindeki prizlerde sayaç çıkışından gelir mesela.. )

Videoda test ettiğimiz Hoymiles MI-1200 ürününe 4 adet güneş paneli bağlanabiliyor. Her girişe 380Wp gücüne kadar güneş paneli bağlanabilir. Yani Hoymiles MI-1200 mikro invertere toplamda 4x380Wp güneş paneli bağlayabilirsiniz.  

İçerisinde bulunan dahili web server sayesinde güneş panellerden üretilen enerjiyi aynı network ( ağ ) içerisinde IP adresini girerek üretimi izleyebilirsiniz. (internet e çıkmadan… videomuzda detaylı olarak gösteriyoruz) Ayrıca internet üzerinden verilerinizi hoymiles serverda da saklayabilirsiniz. Öncelikle kayıt olmanız gerekiyor ve tüm verilerinizi gün gün saat saat izleyebilir kaydedebilir hale geliyorsunuz.. ( detaylar videoda )

Teknik detay incelemesi

Dört ayrı solar panelden gelen güçleri birbirinden bağımsız olarak kontrol edip çıkışına verebilmesi, tüm güneş panellerini tek tek takip edebiliyor olması kesinlikle bir avantaj . Çalışma voltaj değerlerine dikkat edilerek solar panel seçilirse , uzun yıllar sorunsuz bir süreç sizleri bekliyor olabilir.

hoymiles MI-1200 mikro inverter teknik verileri detaylar videomuzda

Mikro inverter ve topraklama

Güneş enerjisinden elektrik üretirken bağlantılar azami dikkat gerektirir. Basit görünen ancak dikkat edilmediğinde problem çıkarabilir küçük ekipmanlara dikkat ediniz. Topraklama belki de en dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelmektedir.Cihazın kullanım kitapçığında gösterildiği şekilde kesinlikle topraklamayı ihmal etmeyiniz.

Mikro inverter fiyat aralığı

Mikro inverter farklı fiyat aralıklarında Türkiye’de satıştadır. Hoymiles MI-1000 modeli 250$ + KDV civarında , Hoymiles MI-1200 285$ -300$ + KDV ve yeni çıkacak olan Hoymiles MI-1500 Modeli yaklaşık 350$ +KDV civarında fiyatlarla satışta olacak.

En az cihaz kadar önemli olan DTU ( data transfer unit ) olarak satılan izleme sistemidir. Bir adet alınan Hoymiles DTU ile birden çok mikro inverteri aynı ekranda izlemeniz mümkün olabiliyor. Hoymiles datalogger DTU fiyatı ise 250$ + KDV civarındadır.  

mikro inverter nedit nasıl kurulumu yapılır uzaktan izleme sisteminin ayarlanması mikro inverter fiyatları hepsi bu videomuzda

Mikro inverter avantajları

Farklı tipte güneş panellerini bağlayıp performans testi yapabilirsiniz. Panellerin birbirinden bağımsız çalışabiliyor olması çok büyük avantajdır. Mesela akıllı inverter olarak satılan mppt özellikli cihaz ile ilgili yaptığımız deneyde 50W ve 100W gücünde iki paneli seri bağladığınızda ikisi de 50 W mış gibi çalıştığını( toplam 100 Watt üretim) göstermiştik. İzlemek isteyenler için https://youtu.be/hBTVlT9ivnA

Mikro inverterde ise gölgelenme bir problem olmaz 50 Watt ve 100 W iki panel bağlandığında toplamda 150 watt güç üretilebilmektedir.

Hoymiles MI-1200 mikro inverter özelinde konuşacak olursak, ürünün 12 yıl garantili olduğunu söylemek isterim. Genel olarak inverterler standart 5 yıl garanti olarak sunulmaktadır.

Mikro inverter konusunda dikkat edilmesi gerekenler

Belki de mikro inverter nedir açıkladık. Kurulumu sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta , enerji fazlasının şehir şebekesine doğru gitmemesini sağlamaktır. Size sorun çıkarmaması adına iki yöntem söyleyebilirim;

  1. Mikro inverteri kullandığınız ev veya işyerinde cihaz çalıştığı sürece yüklerin ( buzdolabı , çamaşır makinesi , lambalar ) çalışır olduğundan emin olun . yoksa mikro inverterin ürettiği enerji dışarı gider ve faturanız artar
  2. En güzel çözüm  : Dağıtım şirketi ile resmi süreçleri yaparak enerji fazlasının dışarı gitmesini sorun olmaktan çıkartabilirsiniz. Çift yönlü sayaç takılır ve enerji fazlası dışarı giderken size para dahi kazandırır ( çok yüksek kazanç olmaz ama birşeyler olur… )

Çift yönlü sayaç nedir bu makalemizde :https://www.keremcilli.com/gunes-enerji-sistemleri-icin-cift-yonlu-sayac/

Sonuç olarak ;

Mikro inverter nedir sorunun cevabı ; Mikro inverter kullanımı kolay kurulumu pratik ve Aküsüz olan bir şebeke bağlantılı inverter çeşididir. Bu sebeple dışarı kaçmaya çalışan enerjiyi kontrol edebildiğiniz sürece apartman balkonunuzda 1 güneş paneli ve 1 mikro inverter ile dahi sistem kurabilirsiniz.

Güneş enerjisi arazi kurulumları neden bitti ? sorularınızı youtube videomuz altında sorabilirsiniz.
Beğenerek takip edebilirsiniz

51 YORUMLAR

  1. Kerem Bey, bu cihazın Türkiye’de satışı var demişsiniz ancak ben bulamadım. Nerede bulabiliriz? Diğer sorum ise çift yönlü sayacı biz alıyoruz, dağıtım şirketi ile görüşüyoruz ve onlar gelip bağlıyorlar. Doğru mu? Herhangi bir evrak prosedürü var mı?

    • Merhaba Erdem Bey , videomuzun altında açıklama kısmında firma bilgileri var , onlarla iletişime geçebilirsiniz.
      çift yönlü sayaç resmi süreçler tamamlanırsa , dağıtım şirketi tarafından takılır. Evrak prosedürleri mühendislik firması tarafından yapılmalıdır. profesyonel destek isterseniz yardımcı olabiliriz.. saygılarımla

  2. Merhaba ,öncelikle videolu anlatımlarınız çok teşekkür ederim
    Ben Didim de yaşıyorum.230 m2 parsel alandaki eve taşınacağım haziranda.Didim 300 gün güneş alan bir yer.taşınacağım evdeki çatıya evin tüketimine yönelik bu sistemi düşünüyorum fazlası olursa da şebekeye satmak istiyorum
    nisan ayı faturamda günlük ortalama tüketim 6,5 kwh.elektrikli kombiyi kışın kullandım.aralık ocak ve şubat aylarında 3.100 tl fatura ödedim:)
    Yıllık tüketim 6.000-6.500 kwh civarı oluyor.3kw lik bir sistem işimi görür diye düşünüyorum anlatımınızdan yola çıkarak ancak maliyet 4.200 usd çıkmıştı:) micro inverter da ise maliyet hesaplarınıza göre yarı yarıya düşüyor.ben bu yatırım için max.15,000 TL bütçe ayırabiliyorum.bana bu konuda yönlendirme yapabilir misiniz?İzmir de çözüm ortaklarınız var mı?izmit-ist tarafından bu iş için fiyat alıcağımda mesafe gözönüne alındığında masraf daha fazla olabilir
    Bilgilendirme/yönlendirme yapabilirseniz ya da siz yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum
    Teşekkürler

    • Merhaba Ümit Bey , bu konuda size destek verecek firmalar tabiki bulunur ancak konu ürün seçimi ile fiyat düşürmek değildir. Çünkü evrak işleri olduğunda fiyatlar anlattığımız civarlardadır. 3 kw yeterli gelmeyebilir.. saygılarımla

  3. Merhaba Kerem Bey, bu microinvertere (1200 w) bağlayacağımız dört adet 320 w güneş paneli ile ortalama sekiz saat güneşlenmesi olan ve panellerin önünde herhangi bir engelin olmadığı bir yerde ortalama günlük kaç Kw üretim olur.Ayrıca yaz aylarında günlük ortalaması ne kadar olur.Bu modeli almayı düşünüyorum topraklama yapma konusuna değinmişsiniz, yapılmadığı durumlarda ne gibi sorunlar çıkabilir.

    • Merhaba Ali Bey, 320 x 8 saat güneşlenme derseniz yaklaşık 2.5 kwh yapar . topraklama güvenlik demektir , alacağınız mikro invertere sigorta kaçak akım hatta parafudr gibi korumalar koymanızı öneririm.. saygılarımla

  4. Bu micro inverter Hoymiles MI-1200 hangi siteden sorunsuzca satın alabiliriz? Paneller ve bu micro inverter için tavsiye ettiğiniz bir web sitesi mevcut mudur?

    • merhaba Burhan Bey , mikro inverter makalemiz altına yorum yazmışsınız bu cihazda pil yok.. ucuz ürünlerden uzak durun diye uyarıyoruz , satış sonrası servis anlamında nasıllar diye araştırın diye söylüyoruz. güneş enerjisinde ucuz ürünlere ekstra şüphe ile yaklaşın …

  5. Kerem bey soracağım soruyu belki benden öncede soranlar olmuştur cevaplarsanız sevinirim 😊
    Sorum şu ki ;ben evimde standart 3 elektronik cihaz(TV, buzdolabı ve bulaşık Makinesi) çalıştırabilecek güneş enerji sistemi kurulumunda ihtiyacım olacak elektronik sistemleri sıralarımısınız..
    Şimdiden teşekkür ederim

  6. youtubeden tekrar tekrar tekrar seyrediyorum.. kendimde işyerimde akülü solar kullanıyorum.. çok memnuniyetle kullanan biri olarak eve aküsüz bu sistemi kurmak istiyorum.. nereden temin ederim micro inverteri
    hayırlı işler.

  7. Kerem bey youtube sizin video larınızı ilğiyle izliyorum.solar enerji konusunda hiç bilğim yokken bilgilendim ve ilği duydum.mikro inverter ile evime
    Amatör bir sistem kurmak istiyorum.mikro inverter
    ‘dan şebekeye enerji gitmesini engelleyecek sistem varmı.

  8. kerem bey çatı kurulumlarında panellerde yaklaşık 800 v civarında bir gerilim var. Panellerin bakımı sırasında bu yüksek gerilime karşı alınabilecek önlemler çözüm yolları nelerdir veya deprem – yangın gibi afetlerde yine panel tarafında üretim devam edeceği için bu gerilimi kapatabileceğimiz bir önlem var mıdır. Bu risklere karşı çözümler nelerdir bunula ilgili de bir video hazırlarsanız çok yardımcı olacaktır.

    • merhaba Sedat Bey tavsiye için teşekkür ederim. Genelde yüksek voltaj olduğu için bakın böyle yapılır çok kolay şeklinde youtube videolarını riskli buluyorum. Can güvenliği herşeyden önemli

  9. Her şeyden önce teşekkür ediyorum bizi bilgilendirdiğiniz için Kerem Bey, sormak istediğim iş yerimde akıllı inverter ile küçük bir solar sitem kursam bu sistemide ona entegre etsem elektrik gittiğinde bu sistem çalışmaya devam eder mi.Benim amacım elektrik kesintilerinde bile bu üründen maksimum fayda sağlamak.Şimdiden teşekkürler.

  10. Kerem bey merhaba ,Hoymiles 1500 ile Deye 1600 arasın da kaldım ne yapmalıyım ?
    4 adet 450w mbb halfcut panel ile kullanmak istiyorum .

  11. Merhaba Kerem bey,
    Uzun süredir kanalınızı takip ediyorum. Her şeyi çok güzel bir şekilde açıklıyorsunuz. Ülkemize temiz enerjinin tanıtılması açısından çok büyük bir katkınız olduğunu düşünüyorum. Benim henüz panelim de invertörüm de yok. Apartman dairesinde yaşıyorum, nasıl olur onu araştırıyorum. Bir gün bir tane bile olsa bir panelim olacak. Teşekkürler

  12. Merhaba Kerem bey,Assos civarında bir yerde evimizi yaptırıyoruz ve ısı pompasıyla ısınmayı düşünüyoruz.Artan Eletrik fiyatları kara kara düşündürüyor ve bizi bir araştırmaya itti .Bizim orası rüzgarlıdır da, güneş ve rüzgar kombine olarak düşündük ve aküsüz.Böyle olabilr mi ? Bize ihtiyacımız olan miktarı ve firmaları söylermisiniz?
    Teşekkür ederim saygılarımla.

    • merhaba , rüzgar + güneş sistemleri kurulabiliyor ama çok fazla örneği görmedim açıkçası.. güneş enerjisi zaten aylık olarak mahsuplaşabildiği için enerjiyi ne zaman kullandığınızın önemi olmuyor 24 saat güneş varmış gibi düşünün.. çeşitli nedenlerle ücretsiz firma yönlendirmesi yapmamaktayız. detaylı bilgi için destek@technicall.com.tr adresimize yazabilirsiniz

  13. Kerem Bey merhaba. Maalesef sin bu aydınlatıcı bilgilerinizden şimdi haberim oldu. Benim Bodrum / Akyarlar da 2 triplex ( birleşik ) binam var. Ve bağımsız bölüm. Her bölümde bir evde olması gereken bütün ev aletleri mevcut. En alt kat kendi yaşam alanım. Üst katlar da yazlık olarak kiraya veriliyor. ( Özellikle kız aylarında klima çalışıyor, üst katlar boş. ) Bu elektrik işlerinden hiç anlamam. Tüm binanın elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için nasıl bir sistem kurmam gerekir. Örneğin kaç panel , ve kaç inverter? Ve bana yaklaşım maliyeti ne olur. Şimdiden teşekkürlerimle.

    • Merhaba Mehmet Bey , bina iskanlı ise şebeke bağlantılı veya hibrit sistemler onerebilirim . Bir mühendislik firması ile anlaşmanız gerekir ve evrak süreçleri onlar tarafından yürütülüyor.anahtar teslim iş yapılıyor. Bütçe birazda sizle ilgili oluyor ama 5-6 bin dolar minimum gözden çıkarmak gerekebilir.

  14. Hangi videonuza baksam kafamdaki tum sorularinimi crvaplandiriyorsunuz emekleriniz icin tesekkurler. Ayrica videodaki urunler ile ilgili iskontolu satis yapma girisiminde bulunsaniz hem bize hem size fayda saglamaz mi ? Iyi calismalar.

    • Merhaba Şükrü Bey, ilginiz ve öneriniz için teşekkür ederim.. yakında bir pazaryeri kuracağız. gerçek müşteri memnuniyeti sağlayan firmaların satış yapacağı bir platform olacak ve herkes kazanacak.. takipte kalın lütfen, selamlar

  15. Kerem bey bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler bir sorum olacak cevaplarsaniz sevinirm. Evimde Trifazik elektrik var sistemi kullandığım priz hangi faza elektrik veriyorsa aktif çalışan ev aletleri buzdolabı vs o fazdan mi elektrik alması gerekir yoksa diğer fazlardan da elektrik alsa bile sistem çalışır mı ?

    • Merhaba Özgür Bey, mikro inverter takılan faz hangisindeyse buzdolabı çamaşır makinesi aynı fazda olmalı. diğer fazlar boşken mikro inverter bağlarsanız ürettiğiniz enerji şebekeye gider ve faturanız artar. enerjinin dışarı gitmesi de engellenmeli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz