Güneş enerjinden elektrik üretme konusu fikir olarak herkesin çok hoşuna giden , dinlemekten okumaktan izlemekten keyif aldığı bir konudur. En temel sorulan sorular ; acaba benim çatıma kaç adet güneş paneli sığar ? kaç paraya mal olur ? ne kadar sürede yatırım geri döner ? şimdi yaptırmalı mıyım ? elektrik satışı yapabilir miyim ? vb.. en temel sorularınıza bu makalede cevap veriyor olacağım ve size önereceğim simülatör ile kendi çatınıza ne kadar güneş paneli sığabilir? Ne kadar elektrik üretimi gerçekleşebilir? Özetle yukarıdaki soruların hepsini kendi başınıza cevaplayabilirsiniz. En başta güneş enerjisi yatırım maliyeti olmak üzere tüm soruların cevapları makale ve videomuzda…
Güneş enerjisi lüks mü ?
Güneş enerjisi yatırım maliyeti ; teknolojik ürünlerin birleşimi bir sistem olduğu için , ülkemizde de özellikle sade vatandaş tarafından yeni yeni keşfedildiği için maliyetleri yüksek gelebilir. “Yüksek” veya “düşük” fiyat konusu kime göre ? neye göre ? değerlendirilir ?
Çok net bir şekilde şunu belirtmek isterim ( bu benim düşüncem ) eğer 50-100 TL fatura ödüyorsanız 2200 TL maaş alıyorsanız çatınıza profesyonel bir sistem yaptırmak için biraz daha beklemelisiniz. Yine de küçük bir sistem ; bir panel ve bir küçük mikro inverter ile uygun fiyatlı bir başlangıç seçeneğiniz olduğunu da belirtmek isterim.
Bunun dışında daha yüksek fatura ödüyorsanız, evinizin ısıtma soğutmasını elektrikli yapmayı planlıyorsanız, özetle satma odaklı değil evinizin veya ticarethanenizin ihtiyacını karşılamak odaklı sistemler kurarsanız o kadar karlı bir yatırım yapmış olursunuz.
Çatıma kaç adet güneş paneli yerleştirebilirim acaba ?
Elseroof firmasının ücretsiz olarak sunduğu bu simülatör ile uydu görüntülerinden çatınızın istediğiniz alanını işaretleyip, acaba buraya kaç panel olur ? sorunun cevabını hızlıca bulabilirsiniz. Merak etmeyin videomuzda nasıl yapıldığını detaylı anlatıyor olacağız.
Ev / işyeri için güneş enerjisi yatırım maliyeti ne kadar ?
Bu simülatör ile fatura bilgilerinizi ve çatı alanınızı çizdiğiniz için size şu önerileri yapabiliyor ;
- Senin çatı alanın bu kadar ama ödediğin faturaya göre şu kadar sistem kurarsan yeterli
- Çatıda çizdiğin alanın tamamını panelle doldurmak istersen bu kadar güç kurulabilir.
Gece veya Gündüz Tüketim Neden Önemli ?
Artık kurmuş olduğumuz güneş enerji santralimizdeki enerjinin hesaplanma yöntemi değişti. Özetle ; 1 aylık süre içerisinde güneş enerjisi ne kadar üretmiş , eviniz ne kadar tüketmiş ona bakılıyor . ürettiğiniz fazla ise ödeme alıyorsunuz, evdeki tüketim fazla ise sadece şebekeden çekilen kısmı ödüyorsunuz.
Elektriği gündüz üretiyoruz ve gündüz evimizin içerisinde bunu tüketebiliyorsak oluşabilecek en iyi senaryodur. Yani çatıda ürettiğimiz her 1 kWh enerji en değerli olduğu zamandır. Çünkü elektrik satışı yarı yarıya değer kaybı demektir aynı 1 kWh enerji için…
Gece şebekeyi akü gibi kullanıyoruz , ödünç alıyoruz oradan… gündüz ürettiğimiz enerji ile de karşılığını veriyoruz . Bu durum aylık mahsuplaşma olarak adlandırılıyor..
Güneş enerjisi yatırım maliyeti ne kadar ?
Bu konuda daha önce bir video hazırlamıştım oldukça da çok izlendi , çok güzel tepkiler aldım. Maliyet konusu çok değişken bir konu çünkü en küçük konnektörden başlamak suretiyle fiyatlar ürünler ve kaliteler çok değişken … örneğin kablonun ucuna takılan “MC4” olarak adlandırılan konnektörün çifti 10 TL ye olanı var 20 TL olanı hatta 40 TL olanı da var … kablo da keza aynı senaryo… konstrüksiyon , panel , inverter … sabit fiyat olmadığı için farklı firmalardan teklif aldığınızda %99 kafanız karışacaktır.
Bu konuda Technicall Yenilenebilir Enerji olarak bir çalışmamız olacak yatırımcıyı korumak adına, yakında detayları paylaşacağız…
Elseroof simülatör ile ortalama ne kadar bütçe ile güneş enerji santrali kurabileceğinizi kolaylıkla görebiliyorsunuz . Çünkü herşey dönüp dolaşıp maddi konuya geliyor. En azından faturanızı çatı alanınızı çizdiğinizde gerekli bütçeyi görüp , devam edip etmeme kararı almanızı kolaylaştırıyor..
Güneş enerjisi maliyeti ve geri dönüş süresi ne kadardır ?
Eviniz veya işyeriniz için güneş enerji santrali yatırımı yaptınız diyelim peki ne kadar sürede bu yatırım kendini geri getirecek? Amortisman süresi çokça sorulan soruların başındadır. Bu sebeple hızlı bir biçimde bu bilgiyi alabiliyor olmakta oldukça önemlidir. Simülatör de farklı seçenekler ( örneğin öztüketim oranın değişmesi ) geri dönüş sürelerini değiştiriyor. Size en uygun senaryoyu seçip sizde geri dönüş sürelerini görebilirsiniz.
Güneş enerjisi elektrik satışı mümkün mü ?
Evet mümkün , bir çok makale ve videoda belirttiğim gibi satış mümkündür ancak çok fazla getirisi olmayacaktır. Çünkü siz satın alırken 1 kWh enerjinin üzerine vergiler ekleniyor fiyat şişiyor. Ama siz 1 kWh elektrik satmak isterseniz ham fiyat ( hiçbir vergi eklenmemiş ) fiyattan satışınız mümkün . o yüzden öztüketim odaklı ( yani evinizin veya işyerinizin ihtiyacını karşılamak odaklı sistemler kurmanızı öneririm ) En hızlı yatırım geri dönüş sürelerine ulaşmak için. https://www.keremcilli.com/ayni-gunes-paneli-neden-farkli-fiyat/
Güneş enerjisi ve çevre konusu
Belki de hep göz ardı ettiğimiz kısım burası , hep para odaklı yaklaşımlarla karşılaşıyoruz . Tabi ki para önemli ama öte yandan karbondioksit salınım azaltımı , enerji verimliliği açılarından güneş enerjisinin bizlere bu yönde katkılarının olduğunu bilmekte önemlidir. Simülasyonda çatınıza kurduğunuz sistemin kaç tane ağaç dikmeye denk geldiğini dahi görebilirsiniz.
Özetlemek gerekirse ;
Güneş enerji santrali kurma fikri aklınıza bir şekilde geldiğinde ; düşündüğünüz ilk soruların cevapları bu simülatör ile hızlı ve kolay biçimde öğrenilebilir. Bu simülatör size temel düzeyde bilgiler sağlayacaktır. Gerçek değerlere evinize gelecek firmanın yapacağı keşif sonrasında daha kapsamlı hesaplamalar ile ulaşılabilir.. Herkes evinin ihtiyacı kapasiteyi ve bunun çatısına kurulup kurulamayacağını öğrenebilir.
simülatör için web sayfası https://www.elseroof.com/
Güncelleme 23.05.2022
Güneş enerjisi yatırım maliyeti küçük sistemler için 1300-1500 dolar seviyelerine gelmiştir. Örneğin 10 kW kapasiteli bir güneş enerjisi yatırımı (aylık ortalama 2500TL faturadan tasarruf sağlatır) 13-15bin dolar civarında bir yatırım ile kurulabilir.
güneş enerji santrali kurulu gücü arttıkça kW için birim fiyatlar 1000 dolar civarına hatta altına inebilir. Burada dikkat edilmesi gereken; ucuz sistem kurulumu yapılması için belirli bir kalite standardından vazgeçmektir. Bunu yapmayın. Dünyanın en kötü kurulumu dahi elektrik üretebilir. Önemli olan yatırımınızın en verimli şekilde çalışmasını sağlamaktır
Kerem bey merhaba,
Sundugunuz faydali bilgiler icin tesekkur ederim. Yurtdisindan yaziyorum.
Bir sorum olacak. Ben bir ev yatirimi yapmak uzere ayirmis oldugum sermayemi gunes paneli ya da gunes enerjisi projesine yatirmak istiyorum.
Sorum soyle: 1 milyon TL tutarinda yatirim butceli bir proje bulmak mumkun mu? Mesela bkucuk bir tesis ve sadece elektrik dagitmak veya satmak icin?
Ya da sizin dusunceniz nedir?
merhaba Ziya bey güneş enerjisi yatırım amaçlı doğru bir tercih mi tekrar düşünün derim https://youtu.be/1mkaqSgyU-s videomuzu izlemenizi öneririm. Güneş enerjisi artık tasarruf yaparak para kazandıran mantıklı bir yöntem. Yani ürettiğiniz enerjinin ne kadar büyük kısmını kendi tüketiminiz için kullanırsanız o kadar avantaj. satış fiyatı eskiye nazaran çok düşük…