Güneş enerjisi ve akü konusu , küçük çatı , hobi amaçlı kullanım ve basit uygulamalar pazarında kullanılan ürünlerde maalesef bir zorunluluk olduğu kemikleşen bir gerçek gibi görünmektedir. Her fırsatta güneş enerjisi için akü almak zorunda değilsiniz diye anlatmaya çalışıyorum. Mecburiyetler varsa akü bir zorunluluk ancak bunun haricinde, şehir şebekesinin olduğu yerlerde güneş enerjisi için akü kullanmadan uygun maliyetli güneş enerji malzemeleri ile sistem kurulabilir. Şebeke bağlantılı güneş enerji sistemleri olarak adlandırılan bu kurulumda, akü olmasa da olur. Akü fiyatları ve teknolojileri iyileştiğinde sisteminize entegre edebilirsiniz. Peki akü yok gece tüketimi ne olacak ? Çalışan bir aile düşünelim gündüz ev boş ve iş dönüşü ev canlanıyor ; aydınlatma , tv , mikrodalga , şofben vb.. ? Yeni yönetmelik değişikliği ile gelen Aylık mahsuplaşma ile bu senaryo problem olmaktan çıkıyor.
Nedir bu aylık mahsuplaşma
En basit anlatımı ile gece tükettiğiniz enerjiyi , gündüz ürettiğiniz enerji miktarından düşebiliyorsunuz. Yani bir bakıma şehir şebekesini akü gibi kullanmış oluyorsunuz. Gece 10 kwh tükettim gündüz ürettiğim 20 kwh enerjiden düşebiliyorum. Yani gece de güneş varmış gibi …
Bu durum aynı zamanda fabrikalar içinde büyük avantaj oldu ; haftasonu çalışmayan bir işyeri düşünün , çatınıza güneş panelleri koydunuz üretiyor ama hafta sonu siz yoksunuz. Eskiden olsa bu enerjiyi bedava şebeke veriyordunuz. Şimdi ise bu enerji hafta içi tüketimden düşülebiliyor. Daha da fazlası varsa , o enerjiyi şebekeye satıp para kazanmakta mümkün .. satışın çok karlı olmadığını , kendi ihtiyacınız için sistem kurmanın amortisman sürelerini azalttığını tekrar vurgulayalım. aylık mahsuplaşmadan bahsettiğim yazım https://www.keremcilli.com/gunesten-elektrik-satisi-ne-kadar-kazandim/
Neden Akülü sistemlerden uzak durmak gerekir ?
Akülü sistemlere en başta çok detaylı bir hesaplama ile başlanmalıdır. Maalesef bizde hesabı kitabı çok sevmediğimizden 1-0 geriden başlıyoruz akülü sistemlere… ikinci olarak kullanım eğitimi vermiyoruz. Akülü güneş enerji sistemini kullanacak kişi veya kişilere eğitim vermek gerekir. Çünkü agresif ve dikkatsiz kullanım ( elektrik çeken yüklerden bahsediyorum) aküleri çok kısa sürede bozabilir. Eskisi gibi şarj tutmuyor diye o kadar çok telefon alıyoruz ki…
Bir de kötü niyetli satıcılar var tabi ki .. Aküler satılırken vatandaş kolaylıkla kandırılabilir. Eski akülerin yeni gibi satılması , ürün tipinin etiket değiştirerek farklı gösterilmesi vb.. mümkün olabiliyor. Unutmamak gerekir herkes iyi niyetli değil ! Sıfır araba alıp, boyalı çıkabilme ihtimali olduğunu internette ve televizyonlarda haber olarak izlemiştim.. Bilinen markalar ve güvenilir firmalardan alışveriş yapmanızı öneririm.
Bende bir buzdolabı bir televizyon bir lamba , ne kadar akü gerek ?
Akü kullanılarak yapılan sistemlerin klasik sorusu evde buzdolabı olacak , çamaşır makinesi fırın , şofben bir de televizyon kaç Ah akü lazım ? Böyle soru sorduğunuzda “abi 2 tane 200Ah akü yeter” diyen satıcıdan ürün almayın mesela…
Akülü sistemlerde hesap bu kadar basit değildir. Kullanılacak ürünlerin kaç watt güç tükettiği, ortalama kaç saat çalışacakları bilinmelidir ki akü hesabı yapılabilsin. Çünkü bütün buzdolapları bütün televizyonlar aynı güç tüketim değerlerine sahip değildir. Hepsi farklı farklı olabilir. Tabi hesap yapmak isteyen satıcı bulabilirseniz 😊 .. Bunlar teknik konular ben anlamam diyorsanız da faturanızda yazan tüketiminizi “kwh” olarak belirtmek gerekir. Diğer türlü yapılan hesaplamaların ezbere yapıldığı ve sizi kısa süre sonra üzeceğini belirteyim.
Akü önermiyor muyuz ?
Eğer zorunlu değilseniz şuan için akü yatırımı çok doğru olmayacaktır. Şehir şebekesinin olduğu bir yerde iseniz akü olmadan şebeke bağlantılı solar enerji sistemi ile çok daha uygun fiyatlı sistemler kurulabilir.
Şebekenin olmadığı bir yerde iseniz veya elektriğin kesintisiz olması gereken bir işyeriniz varsa ,aküler burada kurtarıcı olmaktadır. Bunun haricinde sadece panel ve inverter ile kurulacak on-grid ( şebeke bağlantılı) sistem sizin için daha uygun olacaktır. Kuracağınız güneş enerji santralinin temelini , evinizin veya işyerinizin iç tüketimi ( öztüketim ) olarak planlarsanız çok daha avantajlı olursunuz. Enerji fazlasını satıp bir miktar gelir dahi elde etmek mümkündür.
Gelecekte akülü sistemler olacak mı ?
Kesinlikle evet .. Akıllı şebekelerin elektrik dağıtım hatlarımıza entegre olmasıyla birlikte hatlarımız daha fazla akıllanacak . Merkezi elektrik üretimi ve kilometrelerce ileri taşınmasının yerine , dağınık ve küçük çaplı sistemler olacak ve bizler sade vatandaşlar olarak bu sistemi hem üretim hem tüketim anlamında kullanıyor olacağız.. Evlerimizde akü grupları da olacak, hatta belki de komşumuzun elektrik tedarikçisi biz olacağız.. Aşağıdaki resimde sol tarafta verimli olmayan geleneksel enerji üretim ve dağıtımı , sağ tarafta ise yeni nesil akıllı şebeke altyapısı gösterilmektedir.
Sonuç olarak ; Güneş enerji sistemi önerimiz
Şimdilik akünün olmadığı şehir şebekesi ile birlikte çalışan güneş enerji santrali kurmanızı öneririm. Amacınız satış değil kendi ihtiyacınızı karşılamak olmalı. Çünkü satın alırken vergiler eklenince ciddi bir rakam oluyor bugünlerde evde kullanılan 1 kwh enerji 0.71 kuruş.. satarken ise maalesef yarısı gibi düşünülebilir.. bu sebeple öztüketim odaklı kurulumlar öneririm..
güncelleme 22.05.2022
yazıyı kaleme alalı uzun zaman olmuş bir güncelleme ekleyeyim; bugünkü şartlarda başlığımız ile aynı fikirdeyim. Şartlar sizi zorlamıyorsa güneş enerjisi için akü almak zorunda değilsiniz. elektrik kesintilerinden canınız sıkılmıştır. Zamlardan bunalmış olabilirsiniz. Ben şebekeden ayrılmak istiyorum ve şebekeyi sadece jeneratör olarak kullanmak istiyorum demek bir tercihtir. Şebeyi sadece jeneratör gibi kullanmayı tercih eden bir son kullanıcı röportajı ve sistemin teknik ve maliyet amortisman verilerini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
Selam Kerem Bey,
Yazılarınızı beğenerek takip ediyorum.Ben Tekirdağ Saray ilçesinde kurulu benzin istasyonu üzerine panel kurup öztüketimimizi karşılamak istiyorum.Yazdığınız gibi akü çok pahalı,satış da son yönetmelikle beraber zarar ettiriyor!!!Mahsuplaşmayla ongrid uretip gündüz üretimini gece tüketimi için de mahsuba katmak satış işlemi gibi mi görülüyor?Avrupa Kalkınma Bankası destekli yenilebilir enerji kredileri de satış yapmamayı!!!sadece öztüketime yönelik üretim yapmayı şart koşuyor.Aylık mahsuplaşmadan sadece kendi öztüketimimiz kadarıyla faydalandığımızda satış yapıyor mu kabul ediliyoruz?
İstasyonumuzun 100 KW Trafosu var
1,5kw x 10 pompa
2,5kw x 5 yıkama motoru
2 kompresor
4 buzdolabı
10 bilgisayar
2 hidrofor
1 su pompası
Seçkin Sezen 05538563990
Merhaba Seçkin Bey , gece tüketimini gündüz fazla üretiminizden düşmek “aylık mahsuplaşma” olarak değerlendirilebilir. aslında şebekeyi akü gibi kullanıyorsunuz gibi olmaktadır. Enerji satışı o ay ki tüketiminizi geçen kısmın şebekeye satışı olarak düşünebilirsiniz. Örneğin 1 ayda 5000 kwh tüketiyorsunuz ancak kurduğunuz sistem 15000 kwh üretiyor ihtiyacınızdan fazla fazla kurmuş oluyorsunuz. burada 10.000 kwh enerji satışı olacak .. ancak satmak çok karlı değil çünkü ham fiyattan satıyorsunuz , alırken ise içerisine kdv btv trt herşey ekleniyor.. ihtiyacınız enerjiyi karşılayacak kadar sistem kurmak yatırım geri dönüşlerini hızlandıracaktır. saygılarımla
Kerem bey ben şebekenin olduğu köydeki evin çatısına 550watt x5 panel koysam akü olmadan kullanabilirmiyim (şebekeye satabilirmiyim
merhaba Necmettin Bey , enerji satabilmek için dağıtım şirketi ile resmi süreçleri halletmeniz günel enerjisi projesi çizdirmeniz gerekir. Sonrasında dediğiniz mümkün olur (elektrik satışı hiç karlı değil bu arada söyleyeyim) ikinci sorunuz akü kullanmadan çalışır mı evet aküsüz çalışan cihazlar bulunuyor
Selamlar. Anka akimı 5.5 amper olan 12 volt kompresörlü bir araç buzdolabım var. Kamplarda kullanmak üzere aldım. Araç ćalıştığı sürece sorun yok fakat motor durduğunda, doğal olarak kisa sürede akü korumaya geçip dolap duruyor. Öğrenmek istediğim, yalnız uygun panelle akü olmadan, günesi görebildiğim saatlerde dolabı çalıştirabilir miyim? Dolap derin dondurucu özelliğinde olduğu için gündüz elde edeceğim soğuklukla gece idare edebilirim düşüncesindeyim. Şimdiden tesekkür ederim.
merhaba Atilla bey , 12 V cıkış veren bir panel ile teorik olarak olabilir ama bence mantıklı değil çünkü gelen güç sürekli değişken olacak bazen tamamen kesilecek yeniden devreye girecek vs… stabil çalıştırmak bence önemli
Kerem bey, bu mükemmel yazılar için ne desem bilmiyorum, çok teşekkür ederim. Fakat ben ne olursa olsun aküsüz sistemininde makro olarak önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun makrosu ne? 301 twh üretimin %36 sı ithal kaynaklardan (2018 yılı bu oran %49 du) elde ediliyorsa, mikro ölçekte her bir tüketicinin aynı zamanda üretici olması önemli bence. 7 milyar $ kaynak yurt içinde kalır böylece. Tekrar teşekkür ederim…
Ayhan bey güzel yorumunuz için teşekkür ederim . Artık sade vatandaşın fatura öder bir yapıdan , enerji hattının bir parçası olduğu yapıya hızlı ve doğru biçimde geçmesi gerektiğine inanıyorum. umarım yeni nesil iletim dağıtım sistemleri hızlı bir biçimde gelişir.. bende teşekkür ederim size saygılarımla
Merhaba,
12 v ile çalışan 10 A akım çeken bir su aktarma motorunu aküsüz kullanmak istiyorum.
Ne yapmalıyım.
Malzeme olarak neler kullanma zorunlu.
Bilgi verirmisiniz.
Merhaba mustafa Bey küçük bir sistem için hazır çözümler internette bulabilirsiniz. sürücü devreleri bulunmakta.. saygılarımla
Merhaba hocam akusuz. Bir sistemde 12voltluk şerit LED i karanlık olan bir yeri aydınlatmada kullanacak olursak kaç panel kaç MT şerit LED i çalıştırır işyeri aydınlatma için kullanılacak şerit LED leri trafosuz çalıştırır mi böyle bir planım var siz ne düşünüyorsunuz teşekkürler hocam
merhaba Enes Talha Bey, bahsettiğiniz led ve aydınlatma konusu bizim dışımızda maalesef.. güç olarak ihtiyacınızı kWh olarak belirtirseniz yorum yapmak belki mümkün olur
Merhabalar. Aküsüz şekilde 9000 btu luk klima max 0.8 kw saatlik tüketim için nasıl bi sistem tasarlanabilir?
şebeke bağlantılı bir sistem kurulabilir. kurmuşken sadece klima değil evdeki tüm ihtiyaçlar için 2-3 kw lık küçük bir sistem ortlama 200-300 TL faturayı ortadan kaldırabilir..
Selam aleyküm,
Şebekenin olmadığı bir yerde 1 panel (170 W) + şarj düzenleyici (10 amper) + inverter (600 W) bir sistemle, akü olmadan dizüstü bilgisayar (adaptörü 70 w) şarj etmek mümkün müdür? Güneş gören saatlerde olsa bana yeter.
Yazınız ve cevap için şimdiden teşekkürler. Hayırlı işler diliyorum.
merhaba Özgür Bey , şarj kontrol cihazlarının aküsüz çalışabilir olduğundan emin olunuz. ayrıca 10 A yeterli olmayabilir.. ayrıca bu tarz tek bir kasada satılan ürünler bulunmaktadır
Şebeke Elektiriği var fakat kapatıp sadece gündüz kullanımı için aküsüz bir sistem ne gibi bir tesisat gerektirir.
Merhaba , şebeke bağlantılı inverter ve smart meter kullanarak yapılır YouTube da videolarını yaptık technicall_tr kanalımızda ,bulamazsanız yazın tekrar lütfen
Merhaba Kerem Bey.
Yaptığınız bilgilendirmeler gerçekten çok aydınlatıcı.
Piyasada dolandırıcılarından korunmamı sağladınız.
İşe henüz başlamadığım için şanslıyım.
Bahçe evimde elektriğe erişimim mümkün değil. Bu sebepten jenaratör veya güneş enerji sistemi kullanmam gerek. Bahçede 0,75 kw lık 1 adet dalgıç pompa kullanıcam. Kaşkış tüketimi ise ortala 1,5kw olacaktır.
Bunun için 2 kw lık aküsüz bir sistem kurmam mümkün müdür?
Yukarıda belirttiğim gibi şebekeye bağlananmam mümkün olmayacak ve başlangıçta sadece dalgıç pompa kullanacağım. Akü ve şebeke olmadan sistem kurmamın bir sakıncası olur mu?
Hatta bu sistemi sizden alacağım destekle kendim kurmak isterim.
Şimdiden teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.
merhaba İsmail Bey, “dolandırıcılardan korunmamı sağladınız” cümleniz çok önemli çünkü tam olarak bizde bunu yapmak istiyoruz. teşekkür ederim bende bu geri bildiriminiz için.
pompa motoru konusunda sürücü devreleri var hem uygun fiyatlı hem de akü gerektirmeyen. Hatta bazı motorlar var direkt solar panel takıyorsunuz çalışıyor. konuyla ilgili destek@technicall.com.tr adresimize mail atarsanız firma bilgisi paylaşabilirim
Kerem bey merhaba. Güneş paneli temizleme robotu ile ilgili videonuzu izledim ve aklıma şöyle bir soru takıldı. 3-5 tane güneş panelimiz olan yerde, profesyonel robotlarla yapma imkanımız yok, bu temizlik işlemini kendi imkanlarımızla nasıl yapabiliriz. İkinci olarak panel temizliğinde cam sil kullanmak ne kadar doğru ve paneli saf suyla ıslatıp herhangi bir bezle silebilir miyiz?
Merhaba , küçük sistemler için robot çok pahalı olur tabiki, yüzeyi cizmeyen özel fırçalar kullanılabilir , saf su mumkunse , cam sil doğru değil özel solisyonlar var
Selam aleyküm Kerem bey ben 410 watlık panel sipariş ettim İnternet özerinden ama acaba 410 walt ne çalıştırır
Merhaba , 410 Wp günün her saati farklı güç üretiyor , hava durumuna göre de değişir.. o yüzden şunu şunu çalıştırır denemez ,
Telefon numarası verebilirmisin
Merhaba , destek@technicall.com.tr adresimize yazmanızı rica ederim
kerem bey merhaba ..iki katlı evin ısıtmasını ısı pompasıyla ve sıcaksuyunu da ısı pompasıyla yapmak isyityorum..solar panel minimum kullanarak akülü sistem kullanacağım öneriniz nedir..
merhaba Hüseyin Bey , ben olsam ısı pompası gibi büyük yükleri akülü sistemle çalıştırmazdım. şebeke entegreli sistem öneririm.. arzu ederseniz teknik danışmanlık sunabiliriz. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusundaki teknolojilerden bahsedip birlikte belirleyerek, ücreti mukabilinde sizleri profesyonel kurulum firmaları ile buluşturabilir ve gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliriz
Merhaba hocam. Öncelikle verdiğiniz bilgiler çok değerli. Çok teşekkür ederim. Benim köyde bir evim var. 12 volt sistemim var 3 tane 170 watt güneş paneli 2 tane 100 ah jel akü bir tane mppt 30 ah şarj kontrol cihazı 2000 watt modifiye sinüs inverterim var. Şimdi hocam köye talınacağım yaz kış orda eşimle beraber kalacağım şebeke elektriği yok. Elimde bir tane pwm50 amper şarj kontrol cihazım var 3 tane daha 170 watt panel ve ikitane daha 100 ah jel akü alacağım. Ve iki ayrı 12 volt sistemi bu 4 aküye vermeyi düşünüyorum hem elimdeki pwm cihazı deperlendirip kullanmak için hemde iki ayrı sistemden amper değerini iki katına çıkarmak için böyle birşey yapmak istiyorum. Sizce olurmu birinci sorum bu.. İkinci sorumda 2000 watt modifiye sinüs invertör ile evimde büyük boy buzdolabı bir adet 100 ekran led tv ve led ampuller kullanacağım. Elektirik süpürgesi ve çamaşır makinesi için jeneratör kullanacağım.. Hocam bu sistem için düşünceniz çok önemli bilgi verirseniz çok sevinirim.
merhaba Semih Bey , bence çok fazla güç tüketimi olacaksa 12Volt tan 24 veya 48 e geçmekte fayda var . eski bataryalar ile yeni bataryaları aynı havuzda birleştirmeyin bence , çok bileşenden oluşan sistem genelde kontrolü zor oluyor denedikten sonra göreceksiniz. bataryalarınızı iyi seçmenizi öneririm