Solar paneller sıcak olduğunda bilinenin aksine çok hoşuna gitmemektedir. Güneş paneli üzerindeki sıcaklığın artmasıyla üretim değerleri etiket değerinin altına inecektir. Bu durum üreticilerin teknik dökümanlarında belirtilse de , bu konuda maalesef çok yeni olduğumuzdan ( halen yeni hep yeni , bir an evvel eskitmeliyiz herkesin günlük hayatının bir parçası olmalı.. ) çok yavaş ilerliyoruz. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için havanın serin olması ve gelen ışınımın fazla olması en istenilen senaryodur. Solar paneller sıcak hava ile düşük üretim aslında yapısının bir gereğidir.
Bu video da ne yaptık ?
Öncelikle yaptığımız bu deneyin sadece sizlere panelin reaksiyonlarını kanıtlamak için yaptığımızı belirtmek isterim. Çünkü solar paneller su ile temizlenmemeli , kendileri için özel temizleme malzemeleri ve sıvıları olduğunu bilmenizi isterim.
Güneş panellerimizi Ağustos ayının başında öğlen saatlerinde 10 dakika boyunca su ile serinlettik. Çatımızda bulunan ve çatı zemini ile panel arasında çok fazla boşluk olmamasından dolayı , oluşan ısının tahliyesini güçleştirmekte ve böylece ortam sıcaklığı 30 derecelerde bile olsa panelin altında 55-60 dereceleri görmek çok olasıdır. Solar paneller ise etiketlenirken STC adı verilen standart test şartlarında ölçümler yapılarak etiketlenir. STC değerindeki sıcaklık arttıkça panel üretim değeri aşağıya doğru düşecektir. Bu işin doğasında olan bir durumdur . bu konudaki makalemizi okuyabilirsiniz https://www.keremcilli.com/solar-panel-secimi-datasheet-detaylari/ solar paneller sıcak olduğunda , hiç hoşuna gitmediğini teknik dökümanlarda net bir şekilde görünüyor.
Solar paneller sıcak hava sevmiyor
Güneş panellerimizi serinletmek üretim değerlerimizi arttırdı. Günlük kullanımda sürekli çatılara çıkıp panellerimizi temizlemek çok mümkün değildir. Ancak belirli aralıklarla panel temizlikleri yapmak oldukça önemlidir. Bilhassa panelin köşelerinde biriken tozların bir tabaka haline dönüşmesi engellenmelidir. Böylece uzun süreli ve verimli bir üretimi sağlamış oluruz…
youtube kanalımız bu konuda sizlere bir çok video ile keyifli bir şekilde öğrenmenize yardımcı olabilir https://www.youtube.com/c/technicall_tr