güneş takip sistemi üretimi ne kadar arttırıyor

8
2795

Güneş enerjisi sistemlerinde farklı kurulum yöntemleri ve farklı ürün grupları bulunmaktadır. Peki en çok tercih edilen sabit sistemli güneş enerji santrali yerine tek eksenli güneş takip sistemi ve üzerine cam cam olarak adlandırılan çift yüzeyinde de elektrik üretebilen paneller yerleştirilirse sonuç ne olur? Güneş takip sistemi üretimi ne kadar arttırıyor merak edilen soruların başında gelmektedir. İzmir Çeşme’de ziyaret ettiğimiz İnogen Enerji Sistemlerinin uygulamasını yaptığı ve kendi yatırımları olan 1 MWe kapasiteli güneş enerji santralindeydik. Bilinen standart sahaların aksine güneş takip sistemli ve bifacial olarak adlandırılan çift yüzeyinden de enerji üretebilen paneller kullanılmış. Videomuzda detaylı olarak inceleyebileceksiniz

Nedir bu güneş takip sistemi?

Bu konuya yeni başlayanlar için daha önce yazdığım makalemi incelemenizi tavsiye ederim . Küçük bir sistem üzerinden üretim artışını anlatmıştık. https://www.keremcilli.com/gunes-takip-sistemleri-uretim-karsilastirma/

Güneş enerjisinden maksimum faydayı saylamak için yapılan hareketli tasarımlardır. Bazen sadece tek eksende bazen iki eksende bazen de dairesel olarak takip eden sistemlere az da olsa rastlanabilir. Ülkemizde en çok tercih edilen yöntem ise sabit açılı sistemlerdir.

Güneş takip sistemi ile sabit açılı sistemlerin üretim karşılaştırması

İncelediğimiz sahanın ne farkı var?

Çeşme’de bulunan sahanın en önemli özelliği üzerinde bulunan panellerden en verimli şekilde yararlanmak için optimize edilmiş olmasıdır. Yani standart bir tracker ( takip sistemi) aksine yerden yansıyan ışınımdan da en fazla elektrik üretimini sağlamak için tasarlanmıştır.

Ayrıca Gebze Teknik Üniversitesi’nde üzerinde çalışılan yer kaplaması  güneş ışınlarını solar panele maksimum düzeyde yansıtarak verimin daha da arttırılması hedefleniyor.

Benzer bir güneş enerji santralini kolay kolay göremeyeceğimiz bir saha tecrübesi oldu

güneş takip sistemi üretimi ne kadar arttırıyor

Standart 1 MWe güneş enerji santrali kurduğunuzda yıllık yaklaşık 1.600.000 kWh elektrik enerjisi üretirsiniz. Videoda incelediğimiz 1 MWe kapasiteli güneş enerji santrali ise yukarıda belirttiğim nedenlerden ötürü yıllık ortalama 2.150.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştirmektedir.

Ortalama bir evin elektrik tüketiminin 200 kWh olduğunu düşünürsek , bu tarz bir sahanın yıllık ne kadar büyük bir iş yaptığını anlamamız kolaylaşır.

Dezavantajlı noktalar var mı?

Güneş takip sistemlerinde mekanik aksam ve oluşabilecek hatalar en büyük dezavantaj olduğunu söyleyebiliriz. Lakin sabit sistemlere oranla üretim artışı ve geri dönüş süresini kısaltması konuları iyi hesaplanmalıdır. Yukarıdaki elektrik üretimi rakamları size fikir verebilir.

Güneş takip sistemi ve çift yüzlü güneş paneli kulanan bir saha ne kadar üretir?

Beğenerek takip edebilirsiniz

8 YORUMLAR

  1. Merhaba hocam soğuk iklimlerde panelden tam performans alınamayan kış aylarında panelleri reflektörler ile güçlendirmenin performansa ciddi bir etkisi olduğu söyleniyor siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

    https://www.google.com/search?q=solar+panel+boost+reflectors&sxsrf=ALeKk02DgJ96ixFjsHashZOaebGIHkChsw:1606741265131&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiuiurSqartAhXukosKHcyRAA4Q_AUoAXoECAUQAw&biw=1680&bih=914#imgrc=BUEZeAALyDTVBM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz