Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusundaki en büyük sorun yeterli kurulum alanının olmamasıdır.Buradan yola çıkarak, karavanlarda güneş enerjisi kullanımı enerji üretiminin limitli olmasından dolayı minimum güç tüketimi için tasarlanmalıdır.
Karavanımda her şey elektrikli olsun
Maalesef bugünkü şartlarda fiyat performans olarak baktığımızda bu çok mümkün ve mantıklı değil. Düşünce olarak; karavan ile limitli alanda yaşamayı tercih ettiğimiz gibi, kullandığımız elektrikli aletlerde de az tüketen ve genel olarak küçük güçlü ürünleri tercih etmeliyiz.
Örnekler üzerinden anlatmak isterim; “karavanımda elektrikli ısıtıcı olsun, termosifon olsun , klima olsun hiçbir konforumdan feragat etmek istemem”dersem, karavanın yarısını akülerle doldurmak gerekebilir , siz diyin 500 kg ben diyeyim bir ton .. özellikle jel akülerin ağırlıklarına ve uzun soluklu çalışması için hesaplamalar yapıldığında söylediğim ağırlıklar çok olmayacaktır.
Jel aküler küçük yükler için
Aküler kurşun asit temelli yapılardır. Üstelik piyasada bir çok marka ve model gördüğünüz jel akülerde bu klasmandadır. VRLA dediğiniz akülerin LA sı Lead Acid (kurşun asit) demektir. Bu konuyu oldukça detaylı incelediğimiz video makalemizi izlemeden jel akü AGM akü almayın derim. https://www.keremcilli.com/akuler-hakkinda-acimasiz-gercekler/
Yüksek güç tüketen ekipmanlarınız için lityum batarya mümkünse tercih etmenizi öneririm. Ama “lityum batarya çok pahalı” dediğinizi duyar gibiyim. O zaman konforunuzdan feragat etmek zorundasınız.
“Ben hem konforlu şekilde karavanda elektrik tüketeyim, hem de uygun fiyata güneş enerji sistemi kurayım.“ imkansız maalesef…
Galeriye gittiniz ve sıfır kilometre bmw veya Mercedes almak istiyorsunuz. ama 100 bin liranız var sadece ama ben Bmw istiyorum diyemeyiz. Güneş enerjisi de aynı bu mantıkta düşünülebilir. Konfor istiyorsanız ciddi bir rakam harcamayı göze alın.
Poli kristal mi yoksa mono kristal solar panel mi?
Daha önce bir video makale yapmıştım artık polikristal güneş paneli üretilmiyor diye. İzlemeyenler için öneririm. https://www.keremcilli.com/polikristal-gunes-paneli-neden-artik-uretilmiyor/
Poli kristal güneş paneli üretimi devam edecek. Lakin verimleri düşük eski teknoloji olduğunu bilerek, uygun fiyatlı ise almanızı öneririm. Kesin olan bilgi şu ki; devamı gelmeyecek bir solar panel türüdür.
Mono kristal güneş panelleri kendi içinde alt başlıklara ayrılıyor. Örneğin mono perc , N tipi mono vb.. bunun dışında back contact gibi HIT gibi, yarım kesim(halfcut),incefilm gibi panel çeşitleri de bulunmaktadır. En çok kullanılan şimdilik monoperc panellerdir.
Karavanlarda güneş enerjisi
Canlı yayın ile karavanlarda güneş enerjisi konusunda soruları cevapladık. İlerde daha fazla karavan ve güneş enerjisi içeriği yapmak istiyoruz. Videomuzu izleyebilirsiniz.
Güneş enerjisi konusunda ihtiyaçlarınızın belirlenmesi ve projenizin olgunlaştırılması için sade vatandaş eğitimimizi inceleyebilirsiniz. https://www.technicall.com.tr/yenilenebilir-enerji-teknik-egitimleri/