Aküler hakkında acımasız gerçekler

5
23653

Aküler konusu en fazla şikayet aldığım konuların başında gelmekte.. Hiç ürün satışı veya kurulum yapmamamıza rağmen , mağduriyet yaşayanlar bizi arayıp çözüm aramakta. Akü konusunda bu kapsamlı video makalemiz umarım faydalı olacaktır. Aküler hakkında acımasız gerçekler başlığımızın nedeni bilinmeyen çok fazla detayın olması ve bu detayların belki de sizin akülere bakış açınızı değiştirecek olması…

solar akü grubu battery bank olarak da adlandırılır

güncelleme Mayıs 2022

lütfen akülü güneş enerjisi yatırımı yapmadan önce bu makaleyi okuyun veya videomu izleyiniz. Hiç ürün satışı yapmadığım halde o kadar fazla problem telefonu alıyorum ki… Amacımız burada sizlere doğru bilgi vermektir.

Eski tarihli akü alınır mı?

Akülerin saklama koşulları kritik öneme sahiptir. Uygun koşullarda saklanmayan bataryalar kapasitelerini büyük ölçüde kaybedebilir.Aküyü ilk aldığınızda şarj etmek ve sonra kullanmak zorunda kalabilirsiniz.Hatta kötü saklama koşulları ( yüksek sıcaklık) maruz kalan akülerden bir daha %100 kapasite almanız bile mümkün olmayacaktır.

Tavsiye: Üretim tarihi çok eski olmayan bataryaları tercih ediniz

olabildiğince üretim tarihi yakın olan aküleri almakta fayda var

Akülerde SOC DOD Cycle ne demek?

DOD : bataryamızı % kaç oranında boşalttığımızı gösteren değerdir. ( hesaplama yapılırken genel olarak %50 sine kadar boşaltma referans olarak alınır ve bu değere göre hesap yapılır.

SOC  : Toplam batarya kapasitesinin  kalan kısmındır.Kullanılabilir batarya kapasitesi ve  DOD nin tersidir diyebiliriz.

Cycle : akünün ortalama kaç kez şarj deşarj olabileceğini gösteren değerdir. Kullanım şekline ortam şartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

akü dod kullanımına göre sunabileceği döngü adedi tablosu

Akülerin sıcaklık ile etkileşimi nasıl?

Sıcaklık konusu akülerin sevmediği bir konu, tıpkı güneş panellerinde olduğu gibi ideal sıcaklık yaklaşık 25 C civarında olursa en istenen senaryodur ve kapasitenin tamamının kullanılabileceği bir sıcaklıktır.

Bilinmesi gereken ;

Düşük sıcaklıklarda : Batarya voltajı artar , kapasite düşer , ömür uzar

Yüksek sıcaklıklarda: voltaj düşer, kapasite artar, ömür kısalır

akülerin en sevdiği sıcaklık 25 C civarındadır farklı sıcaklıklarda kapasite etkilenir
akülerle ilgili bilinmesi gerekenler

Akü ömrü kaç yıl?

Aküler hakkında acımasız gerçekler belki de en çok burada sizi şarşırtıyor olacak; Akülerin tasarım ömürlerinin 10 yıl 15 yıl olduğu belirtilse de, bu değer yanıltıcı olabilmektedir. Zira akülerin saykıl(cycle) olarak belirtilen şarj deşarj döngüsünün nasıl hesaplanacağı , sizin akülerdeki enerjiyi nasıl çekeceğiniz ( büyük yükler ile hızlıca veya küçük yükler ile daha geniş bir zamana yayarak) çok büyük etkendir.

Aküleri içerisinde çok enerji bırakacak şekilde sistem tasarlamak (yani sonuna kadar kullanmadan) akü saykıl sayısını arttıracaktır. Akünün içerisindeki enerjiyi her defasında ne kadar boşaltacağınız, saykıl adetlerini direkt etkileyecektir.

akü yatırımında kWh güç hesabı yapılmadan güneş enerjisi yatırımı yapmamanızı öneririm

Bu sebepten dolayı akü kullanımınıza göre akünüz 1 ay 3 ay 1 sene veya 2 sene ömürlü olabilir. Kişisel tecrübe ve kanaatim aktif olarak kullanılan ve dikkat edilmeyen aküler 1 yılı bile zor görmektedir.

Akü fiyatları neden farklı?

Aynı “Ah” değerde ama birbiriyle alakası olmayan akü fiyatları görebiliyoruz. O da 100 Ah buda 100 Ah.. birisi 1500TL birisi 4500 TL neden bu kadar fark var?

Ürünler sadece dünya markası oldukları için pahalı satılmıyor. Tabi ki bu marka değeri fiyatı yukarı çeken bir etken, lakin kullanılan malzemeler, ürünün uyması gereken standartlara göre yapılması test edilmesi diğer etkenler..

Uygun fiyatlı ürünler zaten handikaplı olan aküleri daha uygun fiyatlı ekonomik bileşenlerle yapmak, problem riskini beraberinde getiriyor.

Aküleri kaç amper ile doldurmalı kaç amper çekmeli?

Aküleri yavaş doldurmak her zaman avantajlı olacaktır. Özel olarak hızlı şarj için dizayn edilen araç aküleri başka tabiki…
genel kabul görmüş değer akü kapasitesinin %10 u kadar bir akımla şarj etmektir. En fazla kaç amper ile şarj edebileceğiniz ürün teknik dökümanında ayrıca yazıyor kontrol edebilirsiniz.

Öte yandan aküden kaç amper çekmeli sorusunun yanıtı; olabildiğince düşük akımlar çekmek kapasitenizi arttıracaktır. Büyük yükler bağlamak hızlıca aküyü bitirecek hem ömrünü hem de içinde biriken kWh enerjiden daha az faydalanmak anlamına gelecektir.

Aküde C10 C20 yazan şey nedir?

Aslında aküler hakkında bize fikir veren en önemli parametrelerden biridir. Örneğin C10 dediği kapasitenin 10 saate yayılarak yavaş yavaş çekildiğinde akünün verebildiği amper değerini göstermektedir. Bu değer arttıkça akünün kapasitesi artar, bu değer azaldıkça akünün Ah değeri azalacaktır.

c5 c10 c20 gibi verilen değerler akülerde kullanım karakterinize göre verebileceği gücü ifade eder

Araba aküsünü referans almak yanlış

Aklımızda akü denilince arabalarda kullanılan aküler var. Hem uzun ömürlü olmaları hem de nispeten uygun fiyatlarıyla , akülü sistemler için bizim referansımız. Halbuki bu çok doğru değil maalesef.

Arabaları düşünün akü gün içinde kaç defa tamamen boşalıyor ? ilk marşa basma anında ciddi bir akım çekiliyor sonra akü hemen dolmaya başlıyor ve çoğu zaman enerjisi doluya yakın. Güneş enerjisini düşünelim şimdi gün içinde bazen birden fazla tamamen bitiyor ve tekrar doluyor. Yani demek istediğim üzerindeki baskılar farklı , dizaynları farklı .. bu sebeple fiyatları da farklı .

Teorik olarak her ikisi de 12 V istediğim yerde kullabilirim dersiniz. Lakin performans olarak sizleri memnun etmeyecektir.

Araba aküsü 90Ah 100Ah neyse 600TL-800TL rakamlarını baz alıyoruz. Diyoruz ki araba aküsü 600-800 ben solar aküye 1500TL verdim kaliteli bu .. Yanlış bir karşılaştırma. Solar aküsünü yine başka bir solar aküsü ile karşılaştırmak gerekir.

Akülü güneş enerjisi pahalı bir iş

Maalesef akülü bir güneş enerjisi sistemi pahalı bir sistem. Ucuzu olmuyor. Bu konuda müşteri deneyimleriyle ilgili bir video yapmıştık.Akülü sistem almadan önce okunması izlenmesi gereken bir video makale.. https://www.keremcilli.com/gunes-enerjisi-aku-problemleri-deneyimleri/

Ayrıca 3-5 bin liraya güneş enerjisi olmaz diye bir videomuzda var mutlaka öneririm https://www.keremcilli.com/3-bin-tl-5-bin-tl-ye-gunes-enerjisi-olmaz/

Şu örneği vermek isterim ; cebinizde 100 bin TL var ve galeriye gidiyorsunuz sıfır km bmw veya Mercedes almak istiyorsunuz mümkün mü ? güneş enerjisi de böyle! istediğiniz sistem akülü olarak tasarlandığında fiyat yüksek çıkıyor. “Benim 5 bin liram var ama evimdeki şunu şunu çalıştırsın.” Çalıştırmaz sevgili okuyucum, izleyicim… paranıza yazık etmeyin. Maalesef Aküler hakkında acımasız gerçekler

Akülere karşı mısın? Hayır değilim , düzgün tasarlanırsa düzgün yatırım yapılırsa aküler daha uzun süre hayatta kalacaktır. Ama bugünkü piyasa şartlarında satılan sistemler fiyatlar bence ihtiyaç karşılamak için gerçekçi durmuyor.

Aküler hakkında acımasız gerçekler özet

Akülü sistemler tasarımı, kullanımı , yatırımı olarak bir bütündür ve çok detaylı ele alınması gereken bir konudur. “al abi, al abla bu sistem işini görür” yaklaşımı ile sonuç elde etmek mümkün değildir. Unutulmaması gereken net bir bilgi var : eğer akülerle bir sistem yapacaksanız ciddi bir yatırım gerekir. Bilinçsiz agresif bir kullanım ile kısa sürelerde akülerinizi değiştirmeniz gereken bir durumun içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Bu tarz sistem kuruyorsanız bununla ilgili temel düzeyde eğitim de almak gerekmektedir.

Faydalı Linkler

https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/solar-aku-nedir-cesitleri-nelerdir

http://esm.klu.edu.tr/dosyalar/birimler/esm/dosyalar/dosya_ve_belgeler/SOLAR___ARJ_REGULATORU.pdf

Beğenerek takip edebilirsiniz

5 YORUMLAR

  1. Halk arasında güneş enerjisi ile ilgili yanlış bir algı var güneşten enerji bedava diyorlar kapitalist bir yalandır ben mecburen güneş enerjisi kullanmak zorundayım neyin ne olduğunu zamanla öğrendim geriye dönüşüm yok iki yıl garanti süresi verilen aküler 8 ayda pert oluyor bugüne kadar 25 000 TL para harcadım her yıl 1500 TL jeneratörü benzin parası harcıyorum aküler değişmesi gerekiyor bunun için 12000 TL harcama yapmalıyım ne için bütün bunlar bir evin temel ihtiyaçları ışık televizyon buzdolabı kısıtlı imkanlarla öyle bol keseden yok kimse güneş enerjisi bedava yalanına kanmasin mecburiyetleri yoksa mevcut şebeke enerjisinden baz gecmesinler paraları boşa gitmesin

    • Merhaba Ersin Bey katkınız ve deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim .. Gerçekten en başında ihtiyaç doğru belirlenmediğinde hesap yapılmadan al abi bu işini görür yaklaşımı ile mağduriyetler çok fazla olmakta. Bir çok kişi aldıkları yere ulaşamadığını söylemekte veya çözüm üretemediklerini..
      biz bu konuyu daha önce işlemiştik akülü sistemlerde 3-5 bin liraya güneş enerjisi olmaz https://www.keremcilli.com/3-bin-tl-5-bin-tl-ye-gunes-enerjisi-olmaz/ veya akülerle ilgili müşteri deneyimleri https://www.keremcilli.com/gunes-enerjisi-aku-problemleri-deneyimleri/
      ve hatta ülkemizi bekleyen tehlike diye bahsetmiştik hesapsızca ucuza yapılan sistemlerle ilgili .. maalesef ucuzun cazibesi etkiliyor insanımızı.
      Bence çözüm : güneş enerjisinden kaçmak değil günün şartlarına uygun sistem kurmaktır. Örneğin şehir şebekesi ile entegre çalışan şebeke bağlantılı sistemler. enerji fazlanız olursa verirsiniz, yetmediğinde şebekeden alırsınız. aylık olarak mahsuplaşır,enerji fazlanız varsa küçükte olsa ödeme alabilirsiniz.
      güneş enerjisi her evin değişmez bir parçası olacak buzdolabı gibi çamaşır makinesi gibi..

    • Ersin Bey Merhaba,
      Sizin de belirttiğiniz gibi şebeke olmayan yerlerde kullanılacak PV sistemlerinin maliyetleri hem depolama hem de invertörlerden kaynaklı olarak oldukça yüksektir. Uzun süreli kullanılması planlanan bir sistem ihtiyacınız varsa kesinlikle Lithium bataryalı sistemleri öneririm.
      Lithium bataryalar %90 DOD ‘de 6000 den fazla çevrim ömrüne sahiptir. Yani minimum 15 yıl kullanabileceğiniz hem de kapasitesinin %90’ı kullanabileceğiniz ürünlerdir.
      Saygılarımla,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz