Lisanssız elektrik üretimi nereden başlamalı ?

22
5338

Güneş enerjisinden elektrik üretip satış yapmak istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu makale içerisindeki video tam size göre . Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği evrak süreçleri hakkında yaşadığımız tecrübeleri bir youtube videosunda birleştirdik. 10 kw ve altı çatı cephe uygulamalarında izlemeniz gereken yol, dikkat edilmesi gereken hususlar , öneriler ve tecrübelerimizi sizinle paylaşıyorum.

lisanssız elektrik üretimi süreçler nasıl işliyor adım adım yol haritası

Çatımıza kurduğumuz 6 kWe  ( 10 KW altı çatı cephe uygulaması yasal olarak ; Elektrik piyasasında tüketim tesisi ile aynı ölçüm noktasından bağlı ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisi için lisanssız üretim başvurularına ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar )  kapsamında güneş enerji santralimizin yapımı esnasında evimizin iskan süreçleri statik güçlendirme süreçleri ve diğer süreçlerin tamamını anlatarak bir solar enerji başvuru rehberi özellikleri taşıyan bir çekim oldu.

Lisanssız elektrik üretimi konusunda yaşadığımız tecrüberleri anlattığımız video

Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği

yol haritasını edindiğimiz tecrübe ile sizin için yorumladım. Güneş enerjisinde maalesef çatı kurulumları çok yavaş ilerlemekte https://www.keremcilli.com/10-kw-alti-cati-ges-2018-den-sadece-uc-proje/ ancak güneş enerejisinden elektrik üretiminin her evin çatısında olması da çok uzak değil. (uzak olmaması gerekir)

Süreçler biraz bizi yorduğunu söyleyebiliriz samimiyetle… Ancak bu konuya gönül verdiğimiz için tüm zorluklara karşı güçlü bir motivasyonumuz vardı. Bir çok kurumdan bir çok evrak toplayıp süreci sonuca erdirebilmek ayrı bir haz verdi bize…

kurulum kolay evrak süreçleri yoruyor

lisanssız konusunda en temel soru , güneş enerjisi iyi güzel hoşumuza gitti , fiyatı nedir .. nereden başlamalıyız… Videomuzda da anlatıyoruz bu süreçler bir çok kurum ile iletişimi , proje çizimlerini ( hem elektrik , hem de statik proje -eğer yoksa- ) bu sebeplerden dolayı sizin yapabilecekleriniz limitli.. Konuyla ilgili bir mühendislik firmasına vekalet verilerek , herşeyin onlar tarafından gerçekleştirilmesini beklemek bence en doğrusudur.

Kurulum küçük bir çatı kurulumunda bir kaç günde bitecek belki ancak evrak süreçleriniz oldukça zaman alacak…

güncelleme 17.11.2022

Güneş enerjisi kurulumu evrak süreçlerinin uzunluğu ve mühendislik ve diğer hizmet bedellerinin toplam maliyeti arttırmasından dolayı bazı firmalar veya kişiler şöyle söylüyor: ” elektrik satmayacaksan dağıtım şirketi ile anlaşmaya gerek yok” bu kesinlikle yanlış bilgidir.

şebeke bağlantılı sistem kuruyorsanız bunu projelendirme ( mühendislik firması ile anlaşma) statik uygunluk , evinizin iskanlı olması gibi şartları vardır. Dağıtım şirketi Şebeke bağlantılı (on grid) sistem kurup haber vermeyenler ceza dahi ksebiliyor. Bu konuda aşağıdaki video makale linkimizi incelemenizi öneririm https://www.keremcilli.com/smart-meter-ile-kurulum-yasal-degil/

şebeke bağlantılı sistemler mahsuplaşma olanağı sunuyor 7 gün 24 saat güneş varmış gibi
Beğenerek takip edebilirsiniz

22 YORUMLAR

    • merhaba Talip Bey, Beş daireye ayrı ayrı yapacağım diyorsanız her birine ayrı ayrı başvurmak gerekir x5 kat iş demektir. ancak apartmanlar için ortak gider sayacına bağlamak ve enerji fazlasının satışıyla apartmana gelir elde etmek daha mantıklı bir yöntemdir saygılarımla

  1. Talip beyin dediği gibi apartmanı komple besleme yapılabilir mi. Mevzuat yönünden sorun olmaz dimi. Tedaş yada sedaş “olmaz arkadaş sen bana satacaksın bende digerlerine satarım” demez mi. Sonuçta kullanıcılar farklı olacak. 4 kat için ali,veli,onur,kadir gibi farklı aboneler olacağından sorum olmuyor mu.

    • komple beslemek değil abone ( sayaç bazlı) işlemler ali kendi üretimini yapar fazlasını satar veli onur aynı şekilde birbirinden bağımsız alış ve satış yapar .. burada bakılan evinizin sayacıdır ne almış ve vermiş ona göre mahsuplaşılır. her evin sayacı ayrıdır herkesin mahsuplaşması da ayrıdır. saygılarımla

  2. Sayın Çilli,
    Köyümüze şu an ev yapım aşamasındayız. Mayıs 2020’de inşaata başlanacaktır.
    Elektrik projesi çizdirilirken ve elektrik proje mühendisi bilgilendirilerek,
    elektrik panomuzu; projemizde “çift yönlü sayaç” panosu şeklinde çizdirsek ve inşaat aşamasında projeye uygun olarak “çift yönlü sayaç” panosu taktırsak…
    “- Bir sorun yaşar mıyız?”
    Bilgi için teşekkür ederim.

    • Merhaba Yusuf Bey,

      elektrik panonuzu geniş olarak yaptırmanız yararlı olacaktır. çift yönlü sayacı dağıtım şirketi takıyor bütün süreçler bittikten sonra .. evinizin sözleşme gücünü 10 kw yaptırmanız buna göre proje çizdirmenizi öneririm. saygılarımla

  3. Merhaba ben adem
    10kw sınırı neye göre ölçülüyor bir bilginiz varmı ?
    Günlük üretime göre 10kw mı.
    Aylık üretime göre 10kw mı.
    Yoksa yıllık üretimin aylık yada günlük vs. Ortalaması mı.
    Verdiğiniz bilgilendirme ve öncü adımınız içinde teşekkür ederim.

  4. Merhaba, 2020 mart ayında güneş enerjimi ne kadara satabiliyorum kwh başına ? EPDK nın yönetmeliğini nasıl okuyacağımı bilmiyorum.Bazı yerler 0,39 krş bazıları ise 0,133 bazıları 0,52 diyor.Satarken mesken ve ticarethane arasında fark var mı ?

    • Merhaba Gizem Hanım , youtube kanalımızda ne kadar ürettim kazandım videolarımızda net bir şekilde söylüyoruz. 0,133 dolar yok artık bitti … evler için satış fiyatı 0,32 işyerlerinde satış ise 0,52 gibidir. videolarımızda çok daha fazlasını bulabilirsiniz.. saygılarımla

  5. Yahu bu nasıl iş .Devlet hem teşvik ediyor hemde birokiratik işlemler bezdiriyor.Çatısı arazisi medaşı ne ilgilendirir.Madem Vatandaşa böyle bir hak veriyorsunuz birokıratik işlemleri kaldırın üretilen elektirige bakın.Vatandaş başına göçecek çatısına elbette panel kurmaz .

  6. Merhaba,
    Yeni evim için projelendirilmeye başlanacak yakında. Daha sonradan güneş panelleri taktırmak istiyorum çatıya. Bu süre geldiğinde işlemlerimin daha hızlı yürümesi için bugünden neler yapmalıyım, projeye neler ekletmeliyim?

  7. Makaleniz için teşekkür ederiz. Yeni evimde 35kw güneş paneli sistemi olacak. 10kw limiti hakkında okumaya devam ediyorum. Kimsede ısı pompası yok mu?

    Benim gibi birinin elektriği şebekeye geri satma konusunda ne yapması gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba , 10 kW üstünde de sistem kurulabilir , isi pompası ile entegrasyon da mümkündür.. 35 kW nasıl belirlediniz bilmiyorum ama , profesyonel kurulum firmaları ile ücreti mukabilinde sizleri bulusturabiliriz ve gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliriz. destek@technicall.com.tr adresimize yazabilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz