Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yanı sıra ( ki birçokları için güneş enerjisi halen su ısıtmak demek) solarwall isimli Kanada menşeli olan bu ürün iklimlendirme ve işletme proseslerinde önemli görevler üstlenebiliyor. Özel tasarlanmış mikro delikler sayesinde güneş enerjisini emerek ortama iletiyor ve güneşle hem hava ısınıyor hem de havalandırma yapılıyor. Ayrıca pasif soğutma yapıyor. Solarwall nedir güneş enerjisi ile nasıl çalışır sorularının cevapları ve daha fazlası bu video makalemizdedir.
Solarwall Türkiye
Uzun zamandır ürünle ilgili bilgi almaya çalışıyordum. Kısmet bugüneymiş. Ürünün sade oluşu ve ısıtma konusunda ciddi pozitif etkilerini, sunum şeklinde Solarwall Türkiye yetkilisi Fevzi Bey’den öğrendim. İşin güzel tarafı karmaşık devreler, elektronik ekipmanlar yok . Bina dış cephesine kurulan trapez saç benzeri bir yapı ile hem temiz hava transferi hem ortam ısıtması hem proseslerde kullanabilme ( mesela boya kurutma süreçlerinde) hem de pasif soğutma gerçekten farklı bir ürün hissi veriyor.
solarwall nedir güneş enerjisi ile nasıl çalışır?
Aslında fikir çok basit , siyah özel bir boya ( 40 yıl ömürlü) ile kaplı metal plaka üzerinde özel mikro delikler ve güneş ışınlarını emerek sıcaklık oluşturuyor. Var olan HVAC sisteminiz ile entegre edilerek yatırım ortalama 2-3 yıl civarında geri dönebiliyor.
Bir işletmeniz var ve HVAC dahi bulunmuyor ise Solarwall Türkiye’den aldığımız bilgiye göre; bu durumda yatırım geri dönüş süresi 5 yıl seviyelerinde oluyor.
HVAC nedir ?
Çokça kullanılan bu terim ; ısıtma havalandırma ve iklimlendirme kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşmuştur. Özellikle büyük binaların ortamlarının oluşturulması ve verimlilik konusunda araştırma yaptığınızda çokça karşınıza çıkacak olan terimdir.
Solarwall Türkiye’de kullanılıyor mu ?
Videomuzun içerisinde de örnekleri göstermeye çalıştık bir çok prestijli büyük kuruluşta aktif olarak kullanılmakta ve yatırım geri dönüş süreleri 2 yıl civarında.. Dünya genelinde ise 30 dan fazla ülkede kurulu olan bir sistem olduğunu da öğrendim.
Fotovoltaik (elektrik üreten) paneller ile kullanılabilir mi?
Güneş enerjisine gönül vermiş biri olarak bence solarwall’un güneş enerjisi ile birlikte kullanılabilir olması! Güneş enerjisinden elektrik üretirken yaşadığımız zorlukların başında kurulum şartlarından dolayı panel sıcaklıklarının artması gelmekte.. Ve bilinenin aksine fotovoltaik güneş panelleri ısındığında daha az güç üretiyor.
Solarwall ve güneş panellerini birlikte kullanabiliyorsunuz (PV/T) böylece güneş paneli elektrik üretiyor arka tarafında oluşan sıcaklık solarwall ürünü tarafından emilerek fabrika içerisine gönderiliyor. Böylece hem ısıtma süreçleri için fayda sağlanıyor, hem de güneş paneli serinlediği için daha fazla elektrik üretimi sağlayabiliyor. Solarwall Türkiye’nin söylediği kadarıyla %10 a varan verim artışları mümkün olabiliyor.
Çevreye olan etkiler
Maalesef genelde odak noktamız para oluyor ve ne kadar yatırım yapacağım ne kadar sürede geri dönecek en temel sorularımız. Bunun yanı sıra önceliklerimize almadığımız çevre konusu da kritik bir öneme sahip. Solarwall ile 5m² alan kaplandığında 1 yılda 1 Ton sera gazı emisyonu azaltımı mümkün olabiliyor. Karbon ayak izi konusunda da size katkı sağlayan bu ürün ile birlikte yeşil enerji sertifikaları almanız kolaylaşabilir ve belki de ihracat yaparken eliniz kuvvetlenebilir.
Sonuç olarak
Basit bir fikir ve çok fazla katma değer sağlamak bence ürünün kıymetli olmasına neden oluyor. Bir çok firmanın buna inanıp ürünleri aktif bir şekilde kullanıyor olması bence bunun kanıtı. Evlerde kullanılabilecek solarwall ürününün çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Detaylı bilgiler videomuzdadır izlemenizi öneririm.
Kerem bey bu sektörden biri olarak tanıtım videolarınızı fırsat bıuldukça izliyor istifade ediyorum . sunum faydalı olmuş