Yenilenebilir Enerjide Avrupa ne Yapıyor ?

0
1739

Solar enerji konusunda konuşmalarda çokça duyduğumuz , karşılaştırıldığımız; “Avrupa’da solar konusu  nasıl ilerlemiş bu günlere gelmiş” veya “Almanya’da her evin çatısında kurulu solar enerji var bizde neden yok ” gibi ve benzeri sorular ve tartışmalar duymanız her zaman muhtemeldir. Bu yazımda sürekli karşılaştırıldığımız ülkelerin başında gelen Almanya’nın Enerji Üretimini yıllar içinde hangi kaynaklardan sağladığını basit bir biçimde incelemeye çalışacağım.

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm?year=all&period=annual&type=power_inst

orjinal resim için : https://www.energy-charts.de/power_inst.htm?year=all&period=annual&type=power_inst

Yukarıdaki grafik bize 12 Nisan 2018 itibari ile Almanya’nın kurulu elektrik üretim enstrümanlarını göstermektedir. Toplam kapasite 202,92GW olarak görünmekte ve bu kapasitenin 43,41 GW solar enerji ve 56,89GW rüzgardan sağlanmaktadır. Yani neredeyse toplam kapasitenin yarısı (100,3GW) sadece güneş ve rüzgar enerjisinden oluşmaktadır . Ayrıca yıllar içerisinde stabil bir şekilde devam eden yaklaşık 5,5GW hidro enerji(mavi renk ile gösterilmiştir)   ve yıllar içerisinde artarak belirli bir noktaya gelen biyo kütle yaklaşık 7,5GW (yeşil renk ile gösterilmiştir )  ülkenin temiz enerji konusundaki bakış açısını bize göstermektedir.

Peki Geleneksel üretim metodlarında durum nedir ?

2010 yılı sonrasında katı yakıt kullanılarak üretilen enerjiler (kömür , linyit ) stabil(20-25GW seviyelerinde) tutulmaya çalışılmış ve benzer şekilde doğalgazdan elektrik üretimi yaklaşık 30GW seviyelerinde seyretmektedir .

Kırmızı renk ile gösterilen bölüm nükleer enerjiyi temsil etmektedir ve 2000’li yılların başında 20 GW seviyelerinde iken 2010 ve sonrasında kapasitesi 10GW seviyelerinde seyretmektedir.

Burada özellikle şunu belirtmek isterim ki Nükleer iyi mi ,kötü mü ? veya dünya nükleer den çıkıyor biz neden santral kuruyoruz ? gibi tartışma konuları her zaman olacaktır. Bu yazının amacı Avrupa’da sürekli karşılaştırıldığımız ülkelerden Almanya’nın 2000 li yılların başından bu yana izlediği enerji politikasını sizlerle paylaşmaktır.

 

Nükleer enerji konusu birçok parametresi olan ve birçok dalda (sağlık,uzay çalışmaları,askeri araçlar,bilim araştırma vb.)kullanılan bir türdür. Elektrik enerjisi üretimi açısından bakıldığında Türkiye’de yapımına başlanan  Akkuyu Nükleer Santrali ilk etapta 1,2GW ve tamamı bittiğinde (planlanan bitirme 2022) 4,8GW kurulu güce sahip olacak. Bu rakam toplamda toplamdaki kurulu gücümüzün (yaklaşık 86GW) küçük bir bölümünü oluşturacak.

Yazımın ikinci bölümünde “yenilenebilir enerjide Türkiye ne yapıyor ?” incelemeye çalışacağım.

Beğenerek takip edebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz