alternatif güneş panelleri

2
3253

Güneş enerji santrali kurmak istiyorsunuz .. Belki bir belediyenin yetkilisisiniz , belki fabrikanıza kuracaksınız veya evinizin yada apartmanınızın çatısına güneş enerjisi santrali düşünceniz var. Bu konuda yaptığınız görüşmelerin büyük çoğunluğunda aynı marka inverterler ve limitli sayıda solar panel çeşidi ile size teklifler veriliyordur. Halbuki youtube kanalımızda ,burada blog sayfamızda her fırsatta diyoruz ki “ her güneş enerji santrali özeldir ve ona göre bir tasarım yapılmalı ve seçilecek ürünler de kurulum alanı şartlarına en uygun olanı seçilmelidir. Maalesef bir çok konuda olduğu gibi güneş enerji santrallerini de basite indirgeme, maalesef çokça yapılmaktadır. https://www.keremcilli.com/ges-yapimi-ucuzu-alinabilecek-bilesenler/ Bu makalemde Arazi Çatı ve Endüstriyel için alternatif güneş panelleri kullanarak projenizi daha verimli hale nasıl getirebilirsiniz? Bu konuda ticari olarak satışta olan ve satın alabileceğiniz ürünlerden bahsedeceğim… Alternatif güneş panelleri standart mono veya poli kristal güneş panellerinin yerlerini almak üzere…

Sadece poli kristal panel veya mono kristal panel mi ?

Güneş paneli teknolojileri hızlı bir şekilde gelişiyor her yıl aynı boyutta 10Wp 20Wp gibi güç artışları oluyor bundan 5-6 yıl önce 60 hücreli solar paneller için 230Wp veya 240Wp gibi güçleri konuşurken artık aynı ölçülerde 60 hücreli paneller için 330Wp 340Wp gibi panel güçlerinden bahsedebiliyoruz.

Artık farklı panel teknolojilerini de projelerimizde kullanmanın vakti geldi , “Pahalı” algısından kurtulup ürünün özellikleri ve bizlere neler vaat ettiği 20 yıllık süreç için değerlendirilmelidir.

çift yüzeyli güneş paneli yansıyan ışınım ile enerji üretimine katkıda bulunuyor

Teknoloji değişiyor güneş paneli güçleri artıyor

Poli kristal panel konusunda artık yolun sonu görünüyor gibi .. Bu poli kristal paneller birden ortadan kaybolacak anlamına gelmiyor ancak üretebilecekleri güç limitlerine artık ulaştılar diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse poli kristal panel ile 60 hücrede ve 1.65 metrekare alanda 280-290 Wp gibi değerlere ulaşabildik ama bilinmelidir ki poli kristal panel ile 1.65 metrekare alanda 400Wp üretmek mümkün değil ( en azından bu günün şartlarında ) bunun yerine alternatif güneş panelleri ve farklı teknolojiler hayatımıza girdi. Mesela çift taraflı hücreli paneller ( bifacial ) olarak adlandırılan bu hücreler arka yüzeyden yansıyan ışınım ile de enerji üretebilmektedir.

Peki Ne kadar üretim artışı vaat ediliyor ?

Burada zeminin çok büyük etkisi olmakta , toprak zemin , çakıllı zemin , beyaza boyanmış zemin gibi farklı senaryolarda farklı değerler var . % 5 ila %25 oranında güç artışı söz konusu olabiliyor. Böylece aynı alanda daha fazla güç artışı mümkün hale geliyor.

Youtube Videomuzda detaylı inceledik

Güneş panellerinde alternatif ürünler olduğunu HT-SAAE firmasının Tuzla Serbest Bölge’de bulunan fabrikasında inceledik , ürün özelliklerini ve marka hakkında bilgi edindik. Ürünün teknik dökümanı bize çok daha fazlasını söylüyor olacak , o da videonun içerisindedir.

Yeni Nesil çift yüzeyi de enerji üretebilen panelleri HT SAAE solar da inceledik

Peki Projelerimizde 60 Hücreli Güneş paneli mi kullanmalıyız ?

Böyle bir zorunluluğumuzun olmadığını belirtmek isterim öncelikle … ancak genel kabul görmüş bir standart diyebiliriz ülkemiz için .. Tıpkı kabloda 4mm’ kablo teknik açıdan yeterli olmasına rağmen 6 mm’ kablo kullanmamız gibi…

Öte yandan artık 72 hücreli paneller de çok daha sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı ( örneğin videomuzdaki panel gibi )  Hatta yarım kesim (half cut ) olarak adlandırılan versiyon 144 adet hücreden oluşmaktadır..

Sonuç olarak güneş panelleri

Değişerek gelişerek hayatımızın bir parçası olma yolunda hızla ilerliyor ancak çatılarda istenen ivmeyi halen yakalayamadığını üzülerek görmekteyiz. Buna engel olan, ne bizim yetişmiş personelimizin olmayışı , ne bilgi birikimimizin olmayışı , ne de yeteneğimizin olmayışı … Bu konu bizim dışımızda, biraz daha devlet büyüklerimiz tarafında diyebiliriz . Kanun ve yönetmelik değişiklikleriyle çok hızlı ve sağlıklı ve sürekli bir ivme yakalanabilir. Bu haliyle , özellikle evrak süreçleri açısından bakıldığında bizleri çok yavaşlatan bir durum oluşturmaktadır. alternatif güneş panelleri ile daha az alanda daha fazla güç üretebileceğiz ve evrak süreçleri de umarım bu ürünler yaygınlaştığında , daha kolaylaşmış olur…

Beğenerek takip edebilirsiniz

2 YORUMLAR

  1. Merhabalar, 10 dönüm civarı Güney cepheli bir arsamız var, buna yerli ya da yabancı bir ortaklıkla ges kurmak istiyoruz! Nasıl ortak bulabiliriz? Ortaklık platformları var mıdır? Yap, işlet şeklinde ortaklık sağlayan Şirketler 2-3 yıl önce çokça vardı ancak şuan internette bulamıyorum. Bu konuda bir destek ve geri dönüş sağlarsanız sevinirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz