Güneş enerji elektrik satışı para kazandırır mı

16
7199

Bu videolu makalemizde Düzce Merkez’de bir mesken çatısına uygulanan 3 kW AC kapasiteli güneş enerji santralinin aylık mahsuplaşma sistemi ile hesaplandığında toplam kazancı , güneş enerji sisteminin maliyetini , hesaplanan amortisman süresini , yıllık üretim beklentileri gibi en çok merak edilen soruların cevabını birlikte bulmaya çalışacağız. Şubat 2020 özelinde ne kadar elektrik enerjisi üretilmiş ne kadarı iç tüketimde kullanılmış ne kadarı şebekeye verilmiş. Gerçekten Güneş enerji elektrik satışı para kazandırır mı ? satış mı yoksa tasarruf sağlamak mı ? para kazandırır videomuzda detaylı olarak anlatıyor olacağım.

Güneş enerjisi sistemi kaç paraya kurulmuş

3 kW kapasiteli güneş enerji santrali 11 adet 310 Wp güneş panelleriyle ( toplam 3410 Wp )  kurulmuştur. Fiyat olarak 3500 dolar seviyelerinde bir fiyata mal olmuştur. Güneş enerji sistemleriyle ilgili sistemler döviz cinsinden fiyatlandırılmaktadır. Teklif almak istediğinizde sizde muhtemelen döviz cinsinden bir teklif alacaksınız.

Ne kadar elektrik üretmiş

Şubat ayı boyunca solar sistem 253 kWh elektrik enerjisi üretmiş. Bu değerin 53 kWh lik kısmını evin içerisinde tüketmiş yani güneşten gelen enerji anlık olarak evin içerisinde hemen tüketildiği kısımdır. Geri kalan 200 kWh lik kısmı şebekeye verilmiş. Şebekeden alınan kısım ise ( örneğin akşam saatlerinde çekilen , güneş enerjisinin yeterli olmadığı zamanlarda alınan ) 132 kWh tir.

3 kw kapasiteli güneş enerji santrali elektrik üretim tüketim rakamları

Aylık mahsuplaşmanın avantajı nedir ?

Yukarıda belirtilen toplam şebekeye veriş ( 200 kWh ) değerinden , şebekeden çekiş ( 132 kWh ) değerini düşebiliyoruz. Yani ay içerisinde ben şehir şebekesine 200 kWh verdim 132 kWh aldım . Bu durumda 68 kWh artıdayım yani 68 kWh enerjiyi 0.36 TL den satış yapabilirim.

Güneş enerjisi sistemi yıllık üretim beklentisi

Güneş enerji santrali yıllık üretim beklentisi doğruya yakın bir şekilde tahmin edilebilmektedir. Bu konuda daha önce farklı video makalelerim olmuştu https://www.keremcilli.com/gunes-enerji-dunya-baskentleri-potansiyeli/
Düzce merkez ilçede kurulan bu santralin beklenti grafiği aşağıdadır . Şubat 2020 de üretilmesi beklenen elektrik miktarı 270 kWh olarak hesaplanmış ve gerçekleşen elektrik üretimi ise 253 kWh olarak gerçekleşmiştir.

3 kW güneş enerji santrali düzce merkez yıllık üretim beklentisi

Güneş enerji elektrik satışı para kazandırır mı

Fiziki olarak cebimize para girmesi açısından soruyorsanız eski cazibesi artık yoktur. ( önceden dolar cinsinden yüksek bedelli alım garantileri artık yok çünkü ). Burada para kazandırmaya “tasarruf ederek para kazanma” noktasından bakmak daha doğru olacaktır.  Kendi ihtiyacın için kullandığında güneşten ürettiğin elektrik daha değerli .( 71 kuruş gibi )

Ama siz satarken üstüne kdv btv ötv gibi vergiler ekleyemeyeciğiniz için sizin satış fiyatınız ham fiyat olan  35 kuruş gibi..

Aynen benzin fiyatları gibi düşünün aslında rafineriden çıkış fiyatı 2-3 TL ama biz alırken 5-6 TL bazen 7 TL den alıyoruz.. Kendiniz benzin üretir kullanırsanız en karlısı. Benzin satayım derseniz satış fiyatınız ham fiyat 2-3 TL olacaktır.

Komşuma 7 TL den benzin satarım 😊 şuan mümkün değil yasal değil.

Güneş enerji elektrik satışı yasal mı ?

Evet kesinlikle yasal . Elektrik üretip kendi ihtiyacınız için kullanabilirsiniz ve ihtiyaç fazlası olan kısmını satabilirsiniz. KDV den muaf olduğunuzu da belirtmek isterim ( 10 kw altı çatı cephe uygulamalarında) ama yukarıda anlattığım sebeplerle satmak değil tasarruf odaklı sistemler kurulmalı ( bugünkü yönetmeliklerle bunu söylüyorum )

Peki Düzce’deki sistemden ne kadar para kazanılmış ?

Bu konuda videonun içerisinde detaylı olarak ve basit bir biçimde hesaplamayı  gösteriyorum . Düzce’deki sistem yaptığı tasarruflar ve elektrik satışı toplamında 145 TL bir kazanç elde etmiştir.

Bu yatırım kendini kaç yılda amorti edecek

Güneş enerji santrali için beklenen üretim öngörüsü 4500 kWh / yıl olarak hesaplanmıştır. Bu değerin tamamını öztüketim ( evin içinde kullanarak hiç satış yapmazsanız ) 4500 x 0,72 = 3240 TL gibi bir tasarruf yapmanıza olanak sağlayabilir. Birazını satayım derseniz yıllık geliriniz düşecektir.

Amortisman hesabı firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Mesela yıllık elektrik fiyatı artış oranını kaç olarak hesaplıyor % 5 mi %10 mu %15 mi … Bu artış değeri ortalama geri dönüş süresini direkt etkileyen bir unsurdur. Bu sistem için yaklaşık 5.5 yıl civarında olacaktır. Kullandığınız ekipmanlar ürünler sunulan hizmetler toplam fiyatı etkileyecektir. Fikir vermesi açısından kendi çatınıza kaç panel sığdırabileceğiniz , elektrik faturanızdan nasıl kurtulabileceğiniz toplam maliyet ve amortisman süreleriyle ilgili sizin basitçe yapabileceğiniz bir uygulama paylaşmıştım. Detaylar bu linktedir https://www.keremcilli.com/gunes-enerjisi-yatirim-maliyeti/

gerçek bir güneş enerji santrali aylık mahsuplaşma (yeni sistem) para kazandırıyor mu ?

Sonuç olarak


Solar sistemler gerçekten her evin değişmez bir parçası olacak. Maalesef ülkemizde çatı ges öncelik sıralamasında en sona bırakılmış durumdadır. Her yeni teknolojide olduğu gibi ( ki aslında yeni değil ) önce fiyatlar yüksek kalacak sonra herkesin alım seviyesine inecektir. Bu sebeple bütçesi uygun mesken sahipleri için değerlendirilecek bir unsurdur.

Bu video makalemiz için teknik bilgi paylaşımı yapan Sevgili Emrah Tuna Bey’e çok teşekkür etmek isterim . Güneş enerjisi konusunda yaptığı , yapacağı çalışmalar için başarılar dilerim. Kendisinin şirket sayfasını da buraya eklemek istiyorum . https://duzce.business.site/

 Zira bilgi çok kıymetli ve onu paylaşabilecek kadar gönlü zengin olmak çok önemlidir.

çatınıza kaç tane güneş paneli koyulur ? Ne kadara mal olur amortisman süresi nedir ? kendiniz birkaç tık ile öğrenebileceğiniz videomuz
Beğenerek takip edebilirsiniz

16 YORUMLAR

  1. 10 kw üstü bir GES kurulumunda da satış mümkün müdür? Tüm mesken ,ticari aboneler ve kamu kuruluşları içinde bu durum geçerli midir?
    Bununla ilgili bilgilendirebilir misiniz.

  2. Yukarıdaki yazınızda
    “…Elektrik üretip kendi ihtiyacınız için kullanabilirsiniz ve ihtiyaç fazlası olan kısmını satabilirsiniz. KDV den muaf olduğunuzu da belirtmek isterim ( 10 kw altı çatı cephe uygulamalarında…”
    belirtmişsiniz; tam anlamadım. Yani sistemi kurmak için alacağım güneş modülü, inverter, kablo.. vs. alımındamı KDV’den muafım?

    • merhaba Tufan Bey, vergi muafiyeti elektrik üretip satışından elde ettiğiniz gelir ile alakalıdır. Normalde kazancınızdan vergi ödemek zorundasınız, bunun için şahıs şirketi açmak zorundasınız ya. bu muafiyet şirket açmanıza gerek kalmadan gelir elde ettiriyor..
      ürünleri alırken bir muafiyet yok maalesef

    • Merhaba

      Tasarruf odaklı sistemlerde aynı kişi üzerine kayıtlı farklı meskenler deki aboneliklerden de hesaplama yapılabiliyor mu?

      Mesela şahsım adına, 1 adet Edirne, 3 adet İstanbul’da mesken aboneliği bulunuyor. Edirne de bulunan mesken GES kurulumu için uygun. İstanbul da bulunan sözleşmelerdeki tüketimi de mahsuplaştırabilir miyim?

  3. Hocam merhaba. Bir sorum olacak. Ben Mesken tüketicisi olarak 1kwh devlete elektrik satışını yaptığımız vakit alacağımız miktar kwh başına : tek zamanlı enerji bedeli 0,3976 krş – dağıtım bedeli 0,2114 krş = 0,1862 krş olarak 1kwh alacağımız para bu mu olacak?

  4. Merhaba diyelim ki ben 25 panel takicam ve bos bir araziye ve bunu tedas benden 1 kW =0.35 kurusa satın alıyor ve ben satmak istemiyorum başka şahıs a. 1 kW 3.25 TL satmak istiyorum çünkü TEDAŞ normal mesken e en düşük 4.10 en pahalı ticarethanelere de 9.80 Den satıyor böyle bir hakkım var mı yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    • merhaba Özcan Bey, böyle bir durum mümkün olmaz maalesef, siz dağıtım şirketi değilsiniz, hangi dayanak ile elektrik satışı yapacaksınız ? kendi ihtiyacınızı karşılamak üzere sistem kurmanız en mantıklı yaklaşımdır bugünkü yönetmeliklerle..

  5. merhaba, bu sene güneş enerjisi sistemi yaptırdım. iyi ki yaptırdık diyoruz. Ekinler enerjiye yaptırdık. elektrik faturası ödemiyoruz artık.

  6. Merhaba Kerem bey, ben ve ortaklarım elektrik dağıtım şirketi açmak istiyoruz. Lisanslı bir şekilde üretim yapıp satmayı düşünüyoruz. 37dönümlük bir araziye sahibiz mersin tarafında, TommaTech 460Wp kullanırsak bize yıllık getirisi ne kadar olur acaba

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz