solar inverter enerji fazlasını kısmak

13
2803

Solar enerji sistemlerinde ülkemizde solar inverter çeşidi bilinenin aksine şebeke bağlantılı solar inverter (on-grid ) sistemleridir. Küçük çatı pazarı henüz daha emekleme aşamasında olduğundan ve sektörün daha çok büyük sistemlere yoğunlaşmasından dolayı , küçük yatırımcı için ciddi bir bilgi kirliliği söz konusudur. Bu yazımda basit olarak, şebeke bağlantılı inverter enerji fazlasını şebekeye göndermeden de sistem tasarımı yapılabildiğini kanıtlayacağım. Normal şartlarda solar panellerde üretilebilecek enerji varken bunu kısmak tuhaf gelebilir. Ancak resmi prosedürleri gerçekleştirmediysek , enerji fazlasını dışarı verdiğimizde elektrik sayacımız saymaya devam edecektir. Başka bir değişle çatınıza güneş panelleri kurdunuz ,elektrik faturanız düşmesini beklerken daha da artabilir !

neden güneş enerji sistemlerinde çift yönlü sayaç gerekli sorusunu yanıtlıyoruz

Hangi Solar inverter alınmalı ?

Güneş enerji sektöründe bir çok marka bulunmakta , seçim konusunda daha önce yazdığım makalemi okumanızı tavsiye ederim. https://www.keremcilli.com/dogru-solar-inverter-secim-rehberi/    Makalemize konu olan uygulamayı yani “evimizin ihtiyacı kadar enerji üret” diyebileceğimiz inverter markaları kendi bünyesinde bulunan enerji yönetimi mekanizması ve sayacın yanına takılan ekipmanlar ile haberleşerek sadece evin ihtiyacı kadar enerji üretimini gerçekleştirmesine imkan tanır. Böylece enerji fazlasının şehir şebekesine verilmemesi sağlanabilir.

Ev içerisinde oluşabilecek senaryolara kendini adapte edebilir solar inverter tercih edilmeli

Enerji fazlasını MPPT noktasını değiştirerek kısabiliyor

Solar inverter güneş enerji sistemlerinin kalbidir ve marifetli cihazlardır. Fabrika çıkışı ayarları : solar panellerden gelen gücü tamamiyle aktif güce( size para kazandıran Kwh ile ifade edilen) çevirmek olsa da farklı senaryolarda bu ayarları değiştirmeye olanak tanır . Örneğin 1 MW kapasiteli yaklaşık 20 dönüm araziye kurulmuş birçok sistem 1MW değerini geçmemek için bu tarz enerji kısma işlemleri yapmak zorunda kalmıştır. Okudukça tuhaf geliyor olabilir evet , aslında enerji üretebilecekken enerji fazlasını kısmak zorunda kalan bir çok santral oldu. Kısmazlarsa cezai durumlar ortaya çıkmaktaydı. Tuhaf uygulamalar solar sektöründe bence oldukça fazla ve bunun sebebi herkesin bir araya gelip ortak akıl oluşturmamasından kaynaklanıyor. Neyse bu konu derin …

Küçük bir ev için bu solar sistem nasıl çalışıyor ?

Enerji fazlasını şebekeye vermeme konusu yeni bir konu değil ancak çok bilinen bir konu da değil maalesef. Çatımıza kurduğumuz santralin testlerini yaparken sizin için enerji fazlasının dışarı vermeden sistemin nasıl kurgulanacağını göstermek için bir deney gerçekleştirdim. Bu deneyde özetle; inverter sen panelden ne kadar enerji gelirse gelsin sadece evin ihtiyacı kadar güç çek ve dönüştür olarak ayarlandı. ( Örneğin evin içerisinde buzdolabı ve televizyon çalışıyor toplamda 200Watt anlık enerji tüketimi var , solar paneller daha fazla üretebilecekken inverter çıkışında sadece 200 Watt üretiyor. Böylece enerji fazlası dışarı gitmiyor. Mutfakta su ısıtıcısı çalıştırdığımızda örneğin toplam tüketim anlık 2400Watt olduğunda bu kez inverter panellerden alabileceği maksimum enerjiyi almaya çalışıyor , yettiremediği anda şehir şebekesinden destek alıyor. Deneyimi izlemenizi öneririm

şebeke bağlantılı solar inverter (enerji fazlasını şebekeye vermemek)

Sonuç

Güneş enerjisinde kullanılan solar inverterler sistemin kalbidir. Enerji yönetimi özellikli , gelecek yıllarda oluşacak ihtiyaçlara kendini adapte edebilen ve satış sonrasında destek alabileceğiniz solar inverter firmaları ile çalışmanızı öneririm.

güncelleme 26.05.2022

Özellikle şebeke bağlantılı bir sistem yaparken evrak süreçlerinden gözü korkan küçük,büyük yatırımcılar kolay bir yol aramaktadır. Lakin şebeke bağlantılı bir sistem kuruyorsanız bunu dağıtım şirketine bildirmek projelendirmek zorundasınız yasal olarak.

çok yanlış bir bilgi dolanıyor

Enerji fazlasını satmayacaksan izin almaya gerek yok” kesinlikle yanlış bilgidir. İzinler herkesin kullandığı ortak şehir şebekesine enerji verme durumu olmasından dolayıdır. Enerji fazlasını kısan cihazlar %100 bunu yapamaz..

Ayrıca bir güneş enerji santrali kurduğunuzda izinleri mahsuplaşma yapabilmek için de alıyoruz. yani evrak süreçleri yasal bir şekilde yapıldığında 24 saat güneş varmış gibi çalışıyor sistem. aylık mahsuplaşma ile bir ay içerisinde ne verdin (kWh) ne aldın (kWh) olarak bakılmaktadır. Cabası olarak enerji fazlasının satışı da mümkün hale gelmektedir.

elektrik dağıtım şirketi ceza kesebilir

Dost acı söyler. Dağıtım şirketleri bu konuda cezalar kestiğini duyuyoruz. Kanunlarda yazan bilgilere dayanarak bunu yapıyorlar. Ben kurdum kimse karışamaz diyemiyorsunuz çünkü herkesin ortak kullandığı hatta bağlanıyorsunuz. Dikkat etmenizi iyice araştırmanızı öneririm.

Beğenerek takip edebilirsiniz

13 YORUMLAR

  1. merhaba kerem hocam, birçok videonuzu izledim. güzel bilgiler var tşkler. ben 250 watt panel ve mikro inverter ile ufaktan bu işe girmek istiyorum. satış yapmayacağım. mikro inverterlere aliexpressten baktım da bunların Vdc girişi ve Vac çıkışı var. Vac çıkışı tüm eve vermek istiyorum. panel ve mikro inverterin yetmediği yerde şebeke bunlara destek olabilir mi? evin enerji ihtiyacı 250w altında olunca şebekeye enerji çıkışı olmasın. İnverter Vac bağlantısını nasıl yapılıyor acaba bilginiz var mı? Mikro inverter kurulumu hakkında Türkçe pek bilgi bulamadım.

    • merhaba Ramazan bey , inverter üretim yapar yetmediği yerde şebekeden alır , evet böyle çalışıyor zaten.. ancak enerji fazlası dışarı gitmesin şeklinde çalışmıyor bu cihazlar .. özellikle sayacın önüne ekipman koymak gerekiyor. Mikro inverterler de çok görmedim bu özelliği… videolarımızda bulunuyor hatta yakında mikro inverter ile ilgili bir videomuz da hazır olacak .. evin içerisindeki hattınıza bağlıyorsunuz ( aslında tüm eve bağlamış oluyorsunuz) tabiki koruma önlemlerini almanızı öneririm.. saygılarımla

  2. Ben bu sistemden yapmak istiyorum sebekeye bagli ama sebekeye elektrik vermek istemiyorum kendi evimin ihtiyacini gidersin yeter sayacin oraya baglanilan cihazin adi nedir

  3. merhaba kerem bey, fabrikanın elektrik tüketimine yetecek kadar ges kurduğumuzda evrak süreci nasıl işlemektedir? Bu konu hakkında internette pek birşey bulamadım. Bir de smartmeter kullanmamız yasak ama dağıtım şirketine tükettiğimiz kadar üretmek istediğimizi yani satış istemediğimizi bildirdiğimizde kullanmamız mı gerekiyor artık yasal mı oluyor?

    • Merhaba Yasemin Hanım, buradaki en temel kriter şebeke ile entegre mi çalışıyor yoksa off grid mi? Genelde şebeke entegreli çalıştığı için sizin her halükarda projelendirme yapmanız izinler almanız gerekiyor.bu konunun smart meter ile alakası yok. İnsanlar evrak süreçleri uzun diye kısa yol olarak smart meter ile enerji şebekeye gitmesin diyorlar ancak bu yasal değil

  4. Merhaba Kerem Bey,

    Biz de stüdyomuz için güneş paneli kurdurmak istiyoruz ama evraksal süreçlere girmek istemiyoruz açıkcası. Zero expert controller diye bir cihazdan bahsediliyor bu cihazı sisteme dahil ettirsek şebekeye elektrik verme konusunu %100 engellemiş olabiliyor muyuz?

  5. Biz de stüdyomuz için güneş paneli kurdurmak istiyoruz ama evraksal süreçlere girmek istemiyoruz açıkcası. Zero expert controller diye bir cihazdan bahsediliyor bu cihazı sisteme dahil ettirsek şebekeye elektrik verme konusunu %100 engellemiş olabiliyor muyuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz